Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας: Η κατάσταση των αγορών μετά τη Ρωσική εισβολή το κύριο θέμα συζήτησης

Την Ελλάδα εκπροσώπησε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Στύλιος στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπό την Προεδρία του Υπουργού Γεωργίας της Τσεχίας, Zdeněk Nekula, που πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο τις 17 και 18 Οκτωβρίου 2022. Στις εργασίες του συμβουλίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκπροσωπήθηκε από τον Επίτροπο Γεωργίας, Janusz Wojciechowski και την Επίτροπο για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδη.

Στο Συμβούλιο συζητήθηκε η κατάσταση των αγορών όπως διαμορφώθηκε μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία καθώς και το ζήτημα των αυξήσεων στις τιμές των σιτηρών και των λιπασμάτων που αυτή προκάλεσε. Παρά το μερικό άνοιγμα των ουκρανικών λιμανιών, τα θετικά αποτελέσματα των διαδρόμων αλληλεγγύης και τη συνακόλουθη μερική μείωση των τιμών στα δημητριακά το καλοκαίρι, οι υπουργοί Γεωργίας εξέφρασαν την ανησυχία τους για την αβεβαιότητα που επικρατεί σχετικά με το ύψος των εξαγωγών γεωργικών προϊόντων από την Ουκρανία στο μέλλον.

Οι Υπουργοί τόνισαν, επιπλέον, ότι οι αγρότες της ΕΕ αντιμετωπίζουν μια σειρά από προκλήσεις. Ανάμεσα σε αυτές: οι αυξανόμενες τιμές της ενέργειας και των λιπασμάτων, καθώς και οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες και ο πληθωρισμός στα τρόφιμα. Ιδιαίτερα τονίστηκε η σημασία των προσιτών λιπασμάτων για τη βιωσιμότητα του αγροτικού τομέα.

Αναφορικά με την Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, οι υπουργοί Γεωργίας αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τον αντίκτυπο που έχει ο πόλεμος στο εμπόριο γεωργικών προϊόντων και εισροών της ΕΕ. Παράλληλα έμφαση δόθηκε και στο θέμα των βιολογικών πρωτεϊνούχων ζωοτροφών από την Ουκρανία. Οι υπουργοί Γεωργίας και Αλιείας συζήτησαν για την πορεία των τρεχουσών εμπορικών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με τρίτες χώρες. Εν συνεχεία, ενημερώθηκαν για την κοινή δήλωση σχετικά με τις πρωτοβουλίες της ΕΕ για την ανθρακοδεσμευτική γεωργία που υπέγραψαν οι υπουργοί Γεωργίας της Ομάδας Βίσεγκραντ με τους ομολόγους τους από τη Βουλγαρία, την Κροατία, τη Ρουμανία και τη Σλοβενία.

Ταυτόχρονα εξετάστηκαν από τους Υπουργούς πιθανοί τρόποι αντιμετώπισης των περιορισμών συγχρηματοδότησης φυτοϋγειονομικών και κτηνιατρικών προγραμμάτων. Καθώς και η δυνατότητα χρήσης λιπασμάτων RENURE ως εναλλακτικής στη χρήση χημικών.

Επιπλέον στο Συμβούλιο υπογραμμίστηκε η ανάγκη να τερματιστεί σε ολόκληρη την ΕΕ η πρακτική της θανάτωσης αρσενικών νεοσσών. Η υιοθέτηση υψηλότερων προτύπων ευζωίας στον τομέα της πτηνοτροφίας αποτελεί προτεραιότητα της Ένωσης σε συνδυασμό με την διασφάλιση όμως της βιωσιμότητα και των θετικών προοπτικών των επιχειρήσεων του κλάδου.

Τέλος οι Υπουργοί Γεωργίας και Αλιείας στο Συμβούλιο ασχολήθηκαν και με μια σειρά από ζητήματα που αφορούν την Κοινή Αλιευτική Πολιτική (ΚΑλΠ). Συγκεκριμένα κατέληξαν σε πολιτική συμφωνία σχετικά με τις ποσοστώσεις των αλιευμάτων στη Βαλτική Θάλασσα για το 2023. Συμφωνία που καθορίζει τα συνολικά επιτρεπόμενα αλιεύματα (TAC) και την ανά κράτος ποσόστωση. Ενώ παρείχαν και καθοδήγηση στην Επιτροπή για να προετοιμάσει τη θέση της ΕΕ ενόψει της φετινής ετήσιας συνεδρίασης της Διεθνούς Επιτροπής για τη Διατήρηση των Τόνων του Ατλαντικού (ICCAT), η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 14-21 Νοεμβρίου.

Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Στύλιος προχώρησε συνολικά σε έξι παρεμβάσεις εκφράζοντας τις θέσεις της χώρας μας γύρω από τα κεντρικά ζητήματα που απασχόλησαν το Συμβούλιο των Υπουργών. Ειδική αναφορά έκανε στην ανάγκη στήριξης της Ουκρανίας. Ειδικότερα, κ. Στύλιος σημείωσε πως: «Η Ουκρανία αποτελεί σημαντικό προμηθευτή πρώτων υλών και αγροτικών προϊόντων διεθνώς. Όλα τα κράτη-μέλη έχουμε δεσμευτεί σε δράσεις αλληλεγγύης προς την χώρα, ώστε να διασφαλιστεί η συνέχεια της αγροτικής της παραγωγής και να επανέλθει η ομαλότητα των εμπορικών ροών».

Με το ζήτημα των τιμών αλλά και των ροών αγροτικών προϊόντων και εφοδίων από την Ουκρανία να είναι το κύριο θέμα που απασχόλησε το Σύμβουλο και τον Υφυπουργό να τονίζει την σημασία κοινών Ευρωπαϊκών πολιτικών για την αντιμετώπιση του ζητήματος.

Ειδικότερα ο κ. Στύλιος δήλωσε πως: «όλες οι χώρες που μετείχαμε στο Συμβούλιο των Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας αναγνωρίσαμε πως η αύξηση των τιμών στα γεωργικά προϊόντα αλλά και στα εφόδια πρέπει να αντιμετωπιστεί συντονισμένα και με κοινές κεντρικές Ευρωπαϊκές ενέργειες. Παράλληλα, ο αρμόδιος επίτροπος Γεωργίας Janusz Wojciechowski σημείωσε πως το επόμενο διάστημα θα παρουσιάσει μια επιπλέον ευρωπαϊκή πολιτική για την αντιμετώπιση του ζητήματος των τιμών στα λιπάσματα, πέρα από τις δικές μας εθνικές δράσεις για την αντιμετώπιση του κόστους. Γνωρίζω τα θέματα που απασχολούν τους παραγωγούς μας. Μοιράστηκα τις αγωνίες τους με τους άλλους υπουργούς της ΕΕ. Εργαζόμαστε από κοινού για την εύρεση λύσεων. Είμαστε δίπλα στους αγρότες μας».