Η υφυπουργός Εσωτερικών σε ημερίδα για την άμπελο στον ‘Ιασμο Ροδόπης

Η υφυπουργός Εσωτερικών σε ημερίδα για την άμπελο στον 'Ιασμο Ροδόπης
-Διαφήμιση-

Στον Ίασμο του νομού Ροδόπης, στη 2η γιορτή τσίπουρου, βρέθηκε την Κυριακή 4/11 η υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης Κατερίνα Νοτοπούλου στην έναρξη των εργασιών της ημερίδας με θέμα την Άμπελο, την προώθηση των προϊόντων και τη διαδικασία παραγωγής τους με αντικείμενα: φυτοπροστασία, λίπανση, οινοποίηση – απόσταξη, προώθηση και αξιόλογους εισηγητές.

Την  κ. Νοτοπούλου υποδέχτηκε στο βήμα ο πρόεδρος του Συλλόγου Ηλίας Μπούκας και την καλωσόρισε τον Ίασμο που αποτελεί σταυροδρόμι μεταξύ Ξάνθης και Ροδόπης. Η ίδια σχολίασε για την Θράκη ότι αποτελεί πρότυπο ειρηνικής συμβίωσης μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων πολιτών κι έδωσε θερμά συγχαρητήρια στον Πολιτιστικό Σύλλογο που διοργάνωσε την ημερίδα και της απηύθυνε την πρόσκληση. «Περίοπτη θέση στην παραγωγή της περιοχής κατέχει το τσίπουρο Ιάσμου.

Η διαδικασία παραγωγής του είναι μια παράδοση που χάνεται στο πέρασμα του χρόνου και κάνει αυτό το τσίπουρο ξεχωριστό. Η διπλή στόχευσή σας για διατήρηση και διάδοση της τοπικής κληρονομιάς και στήριξης των τοπικών παραγωγών είναι πραγματικά αξιέπαινη. Η κυβέρνηση επιδιώκει με όχημα την εξαιρετική ποιότητα των αγροδιατροφικών προϊόντων να βελτιώσει τη θέση των ελληνικών  προϊόντων αγροδιατροφής στην πυραμίδα των εξαγωγών, διεκδικώντας μεγαλύτερο μερίδιο στις διεθνείς αγορές» ανέφερε. Θύμισε ότι το σχέδιο είχε ανακοινώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο αναπτυξιακό περιφερειακό συνέδριο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της ΠΑΜ-Θ τον περασμένο Νοέμβρη.

Στο πλαίσιο αυτό, συνέχισε, «το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προχωρά σε συντονισμένες δράσεις που θα αναδείξουν την ποιότητα των ελληνικών προϊόντων μέσω της εκπόνησης ενός Εθνικού Συστήματος Πιστοποιημένης Ποιότητας αγροτικών προϊόντων που να αναγνωρίζεται διεθνώς». Σημείωσε ότι η συγκεκριμένη προσπάθεια του Συλλόγου για δημιουργία ενός ξεχωριστού brand name για το Ιασμιώτικο τσίπουρο εντάσσεται στη συγκεκριμένη στρατηγική. Το τσίπουρο αποτελεί σημαντικό κεφάλαιο και πρέπει να προβληθεί έτσι ώστε να φέρει τα μέγιστα δυνατά οφέλη στην τοπική κοινωνία. Η πορεία ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας περνά μέσα από τον αγροδιατροφικό τομέα, γι’ αυτό η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να στηρίξει με κάθε τρόπο τον αγροτικό κόσμο» τόνισε.

Βελτίωση της ανταγωνιστικότητας

Ανέφερε ότι το αγροτικό ΑΕΠ μετά το 2016 παρουσιάζει σημαντική ανάκαμψη. Σ’ αυτή την κατεύθυνση, όπως είπε η κ. Νοτοπούλου, ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ ανακοίνωσε την κατάργηση του φόρου επιτηδεύματος για συνεταιρισμούς, συνεταιρισμένους αγρότες και ΚΟΙΝΣΕΠ. Πρόσθεσε ότι η στρατηγική της κυβέρνησης στοχεύει στη «βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του πρωτογενούς τομέα, την αύξηση της προστιθέμενης αξίας και κυρίως στην εξωστρέφεια των αγροτικών προϊόντων».

Τέλος, η κ. Νοτοπούλου αφού σημείωσε την σημαντική θέση του πρωτογενούς τομέα στο ΑΕΠ της περιφέρειας με ποσοστό 9% ήτοι διπλάσιο από τον εθνικό μέσο όρο, ευχήθηκε η γιορτή για το φημισμένο τσίπουρο Ιάσμου να γίνει ένας σταθερός τοπικός πολιτιστικός θεσμός και να μετατρέψει τον τόπο σε αγροτο-τουριστικό προορισμό την περιοχή.  

-Διαφήμιση-