Με απολογισμό και συναίσθημα παρέδωσε ο Αποστόλου στον Αραχωβίτη

Μηδενισμός του ελλείμματος και εύρυθμες πληρωμές τα δύο επιτεύγματα του ΥπΑΑΤ

Apostolou-Araxwbitis
-Διαφήμιση-
gaia-sense

Σε κλίμα συναισθηματικής φόρτισης και δηλώνοντας στρατιώτης της αριστεράς αποχαιρέτησε το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης ο απερχόμενος υπουργός, Ευάγγελος Αποστόλου. Στην αναλυτική τοποθέτησή του ο κ. Αποστόλου αναφέρθηκε στα σημαντικά επιτεύγματα επί των ημερών του μιλώντας για τις προκλήσεις της επόμενης ημέρας: την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων όπου «πρέπει να αποφύγουμε τον κίνδυνο της επανεθνικοποίησης» όπως είπε και στην ενίσχυση της εξωστρέφειας των ελληνικών προϊόντων όπου ήδη έχουν δρομολογηθεί προγράμματα προώθησης ύψους 170 εκατ. ευρώ.

Σ. Αραχωβίτης: «Πρώτης γραμμής το ΥπΑΑΤ, στόχος η αύξηση του αγροτικού εισοδήματος»

Δεν είχε να πει πολλά ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταύρος Αραχωβίτης που κατά την τοποθέτησή του δήλωσε ότι «αναλαμβάνουμε ένα παραγωγικό υπουργείο με πολλές αρμοδιότητες πρώτης γραμμής». Αναφέρθηκε στα σημαντικά που έγιναν «σε συνεργασία με τον Β. Αποστόλου και κυρίως την αύξηση των εξαγωγών και την ομαλοποίηση του συστήματος πληρωμών». Βασικός στόχος της νέας ηγεσίας όπως είπε θα είναι η αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος του παραγωγού αγρότη από τον καρπό των κόπων του».
Στη συνέχεια, ο κ. Αραχωβίτης ανέφερε ότι «είναι η ώρα των λύσεων και όχι της καταγραφής των προβλημάτων». Η φιλοσοφία του όπως είπε θα είναι η εντατικοποίηση της στοχοθεσίας, της αφοσίωσης και της συνεργασίας με τους θεσμικούς παράγοντες της γεωργίας και ειδικότερα τους αγρότες.

-Διαφήμιση-
freskon ekthesi

Αποστόλου: «Σημαντικά τα επιτεύγματα του υπουργείου, στρατιώτης της αριστεράς»
Σε βασικά σημεία που το υπουργείο πέτυχε κατά την εκτίμησή του, πραγματοποιώντας, στάθηκε κατά την μακροσκελέστερη εκ των τεσσάρων τοποθετήσεων της ημέρας, ο απερχόμενος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευάγγελος Αποστόλου.
Μεταξύ αυτών:
• 300 εκατ. ευρώ δόθηκαν σε 10.000 νεοεισερχόμενους αγρότες
• Ψηφίστηκε ο νόμος για τις πληρωμές εντός 60 ημερών σε ευπαθή και νωπά προϊόντα
• Θεσπίστηκε η υποχρεωτική αναγραφή προέλευσης και το ελληνικό σήμα
• Έγινε θεσμικό πλαίσιο για την λειτουργία των συνεταιρισμών. «Ήταν απαράδεκτο να συνεχίζει τη λειτουργία της η ΠΑΣΕΓΕΣ», είπε χαρακτηριστικά
• Έχει κατατεθεί νόμος για τη σύσταση Ομάδων Παραγωγών
• Έχει δρομολογηθεί η παραχώρηση γης σε νέους αγρότες ως το τέλος του 2018
Ο κ. Αποστόλου αναφέρθηκε και στο ειδικό σχέδιο στήριξης της κτηνοτροφίας και ιδιαίτερα των κατοίκων των ορεινών περιοχών καθώς και στον νόμο για τις βοσκήσιμες γαίες όπου όπως είχε χαρακτηριστικά «σε λίγο καιρό κάθε κοπάδι θα έχει το δικό του λιβάδι». Αναφορικά με την κτηνοτροφία δήλωσε ότι μέχρι του τέλους του έτους είναι πιθανόν να έχει ψηφιστεί και ο νόμος για τις σταβλικές εγκαταστάσεις. Προτού ευχαριστήσει άπαντες μέσα σε συναισθηματική φόρτιση και δηλώνοντας στρατιώτης της αριστεράς ο κ. Αποστόλου αναφέρθηκε στη μεγάλη πρόκληση της αξιοποίησης των πόρων της νέας ΚΑΠ και του ΠΑΑ, όπου όπως είπε έχουν δοθεί ήδη μάχες για να μην μειωθεί ο προϋπολογισμός και να αποφευχθεί ο κίνδυνος της επανεθνικοποίησης.

Γ. Τσιρώνης: «Ούτε ένα ευρώ στον παρασιτισμό»

Στην ομιλία του ο Γ. Τσιρώνης, αφήνοντας τη θέση του αναπληρωτή υπουργού ΑΑΤ, μίλησε για τα όσα κατάφερε να πετύχει σε συνεργασία με τον υπουργό κατά τη θητεία του κάνοντας ειδική μνεία στη σημασία της εκμετάλλευσης των δασικών εκτάσεων όπου «άλλες χώρες με υποπολλαπλάσιο δασικό πλούτο απολαμβάνουν τη συνεισφορά του κλάδου στο 2% του ΑΕΠ, τη στιγμή που εμείς βρισκόμαστε στο 0,5%». Ως προς τα επιτεύγματα αναφέρθηκε στα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης και στις νομοθετικές πρωτοβουλίες για τις σταβλικές εγκαταστάσεις όπου όπως είπε «οφείλουμε να ζητήσουμε συγγνώμη στους κτηνοτρόφους καθώς εκκρεμούν ακόμα και αιτήσεις δεκαετίας ενώ ευελπιστούμε ότι με το νέο πλαίσιο οι χρόνοι αυτοί θα μειωθούν σε μερικές εβδομάδες».

Όλγα Τελιγιορίδου: «Τυχεροί οι νέοι από τους προηγούμενους»

Στο προνόμιο αυτών που παραλαμβάνουν από την απερχόμενη ηγεσία στάθηκε η νέα υφυπουργός και κτηνίατρος Ολυμπία Τελιγιορίδου που όπως είπε: «είμαστε στην αρχή της μεταμνημονιακής εποχής, έχουμε περισσότερες ελευθερίες από τους απερχόμενους συναδέλφους». Στη συνέχεια δήλωσε ότι δε θα αναφερθεί πιο αναλυτικά στον κλάδο της κτηνοτροφίας τον οποίο και γνωρίζει, ανανεώνοντας το ραντεβού για μια προσεχή συνέντευξη τύπου.

Β. Κόκκαλης: «Η γνώση είναι δύναμη»

Ο μόνος που παραμένει στο πόστο του μετά τον ανασχηματισμό υφυπουργός ΑΑΤ Βασίλης Κόκκαλης έπλεξε το εγκώμιο του απερχόμενου υπουργού και υφυπουργού που όπως είπε «τα έβαλαν με παθογένειες δεκαετιών και εφάρμοσαν ένα νέο μοντέλο πολιτικής στον αγροτικό χώρο, φέρνοντας νόμους που κανείς δεν περίμενε να έρθουν προς ψήφιση. «Ποιος θα περίμενε ότι θα ψηφιστεί ο νόμος των 60 ημερών που επί χρόνια περίμεναν οι κτηνοτρόφοι τον εκάστοτε υπουργό για να του ζητήσουν να εφαρμοστεί;» είπε χαρακτηριστικά. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «η γνώση είναι δύναμη και μόνο όταν γνωρίζεις μπορείς να αντιμετωπίσεις τα προβλήματα. Και αυτό είναι κάτι που χαρακτήριζε τον Β. Αποστόλου και χαρακτηρίζει τόσο τον Σ. Αραχωβίτη όσο και την Ο. Τελιγιορίδου», ανέφερε κατά την ομιλία του.

-Διαφήμιση-
συμβουλευτική στον αγροτικό τομέα