Κόντρα Κυβέρνησης με ΣΥΡΙΖΑ για την επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ σε ελληνικά προϊόντα

Με επιτυχία στέφθηκαν σύμφωνα με το ΥΠΑΑΤ, οι επίμονες και στοχευμένες προσπάθειες της Ελληνικής Κυβέρνησης, προκειμένου να μειωθούν οι οικονομικές επιπτώσεις στα ελληνικά προϊόντα από την επικείμενη επιβολή δασμολογικών αντιποίνων στην Ευρωπαϊκή Ένωση αξίας 7,5 δισ. δολαρίων που ανακοίνωσε η Αμερικανική κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, το ελληνικό ελαιόλαδο και οι ελληνικές βρώσιμες ελιές δεν θα επιβαρυνθούν με πρόσθετους δασμούς, γεγονός που συμβάλλει στην απρόσκοπτη εξαγωγή των δύο αυτών κορυφαίων αγροτικών προϊόντων στην μεγάλη αμερικανική αγορά αλλά και στην απόκτηση ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος έναντι αντίστοιχων προϊόντων.

Η προσπάθεια για την περιφρούρηση των εξαγωγών των ελληνικών αγροτικών προϊόντων ξεκίνησε στις 31 Ιουλίου, όταν ο κ. Βορίδης έθεσε το ζήτημα των δασμών στα ελληνικά αγροτικά προϊόντα, στη συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ, ενώ ακολούθησε στις 5 Σεπτεμβρίου η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Αμερικανό Υπουργό Εμπορίου, Γουίλμπουρ Ρος, όπου επίσης τέθηκε μετ’ επιτάσεως το συγκεκριμένο θέμα.

Οι θεσμικές επαφές, τόσο του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, πριν αλλά και κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής του στις ΗΠΑ, όσο και του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη, απέδωσαν καρπούς και έτσι τα δύο συγκεκριμένα ελληνικά προϊόντα (τα οποία αποτελούν το 54,15% των ελληνικών αγροτικών εξαγωγών προς τις ΗΠΑ με βάση στοιχεία του 2018) θα συνεχίζουν να εξάγονται χωρίς καμία απολύτως επιβάρυνση, συνεισφέροντας ουσιαστικά στην ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας. Δυστυχώς δεν κατέστη δυνατό να εξαιρεθεί το σύνολο των ελληνικών προϊόντων από την επιβολή επιπρόσθετων εμπορικών κυρώσεων.

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα συνεχίσει με αμείωτη ένταση και συγκεκριμένες δράσεις να προστατεύει τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα και να υποστηρίζει στην πράξη τις εξαγωγικές προσπάθειες των παραγωγών και εταιρειών που αποτελούν και βασικό άξονα οικονομικής ανάπτυξης της πατρίδας μας.

ΣΥΡΙΖΑ: Να αντιδράσει άμεσα η Κυβέρνηση στην επιβολή των δασμών

Να αντιδράσει καλεί την κυβέρνηση ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ, Σταύρος Αραχωβίτης, μετά τη συμπερίληψη και ελληνικών προϊόντων στον κατάλογο των προϊόντων στα οποία επέβαλαν δασμούς οι ΗΠΑ, και συγκεκριμένα, τα ελληνικά τυριά (όπως η ΦΕΤΑ) και τα υποκατάστατά τους, οι κομπόστες ροδάκινων, το γιαούρτι, το βούτυρο, τα πορτοκάλια, τα λεμόνια και το χοιρινό.

«Αντί να επιχαίρει και να αυτοθαυμάζεται η ελληνική κυβέρνηση γιατί δεν επιβλήθηκαν επιπλέον δασμοί σε όλα τα αγροτικά προϊόντα που εξάγονται στις ΗΠΑ και εξαιρέθηκαν το ελαιόλαδο (όπως και το ιταλικό) και οι βρώσιμες ελιές, θα πρέπει να αντιδράσει άμεσα γιατί στον κατάλογο των προϊόντων για τα οποία θα ισχύσουν επιπρόσθετοι δασμοί 25% βρίσκονται βασικά εξαγώγιμα ελληνικά προϊόντα προς την αγορά των ΗΠΑ» σημειώνει σε δήλωσή του ο κ. Αραχωβίτης.

«Γίνεται αντιληπτό ότι η ζημιά που πρόκειται να προκληθεί στην εθνική οικονομία, την παραγωγή και τους αγρότες και κτηνοτρόφους, από την επιβολή επιπλέον δασμών σε αυτά τα προϊόντα εθνικής σημασίας και εκτιμώμενης εξαγωγικής αξίας περί τα 58 εκατομμύρια δολάρια, είναι τεραστίων διαστάσεων. Μια τέτοια εξέλιξη αυτήν τη στιγμή θα έχει δραματικά αποτελέσματα, τόσο στην κτηνοτροφία όσο και στην παραγωγή ροδάκινου, που περνάνε μια δύσκολη οικονομική φάση».

Ο κ. Αραχωβίτης σημειώνει ότι τον Απρίλιο του 2019 η ελληνική κυβέρνηση και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είχαν πραγματοποιήσει ευρύτατη σύσκεψη με υπηρεσιακούς παράγοντες των υπουργείων Εξωτερικών και Οικονομίας και Ανάπτυξης και εκπροσώπων φορέων σχεδόν όλων των μεταποιητικών κλάδων.

«Καλούμε τη σημερινή κυβέρνηση να αντιδράσει άμεσα απέναντι στην επιβολή επιπλέον δασμών», επισημαίνει ο κ. Αραχωβίτης, και εξηγεί: «Να θέσει το ζήτημα στα ευρωπαϊκά όργανα και να ζητήσει κοινή γραμμή αντιμετώπισης, καθιστώντας σαφές ότι σε αυτόν τον εμπορικό πόλεμο των εταιριών τα θύματα δεν μπορεί να είναι οι Έλληνες και Ευρωπαίοι αγρότες και οι επιχειρήσεις του αγροτοδιατροφικού τομέα. Να προστατεύσει τους Έλληνες παραγωγούς αγρότες και κτηνοτρόφους, αναδεικνύοντας σε όλα τα επίπεδα και σε υψηλούς τόνους το θέμα της εξαίρεσης των προϊόντων μας απέναντι στην αμερικανική πλευρά».