ΥπΑΑΤ: Mε εργόσημο οι εργάτες γης, κίνητρα στους συνταξιούχους για απασχόληση στο χωράφι

Με σημερινή ανακοίνωσή του το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ενημερώνει ότι οι μετακλητοί εργάτες γης τρίτων χορών που απασχολούνται στη χώρα μας θα ασφαλίζονται με εργόσημο με ρύθμιση που προστίθεται στην ΠΝΠ της 1ης Μαΐου.

Η εν λόγω ρύθμιση είχε αναγγελθεί από τον υπουργό Μάκη Βορίδη κατά τη συζήτηση της προηγούμενης εβδομάδας στη Βουλή για το «ερανιστικό νομοσχέδιο» όπου επιπλέον εισήχθη ρύθμιση που επιτρέπει στους ανέργους που λαμβάνουν επίδομα από τον ΟΑΕΔ να απασχοληθούν στο χωράφι χωρίς να χάσουν το επίδομα ανεργίας.

Επιπλέον, η πολιτική ηγεσία του ΥπΑΑΤ προχωρά σε μια σειρά ρυθμίσεων για να κινητροδοτήσει τους συνταξιούχους αγρότες να συνεχίσουν να απασχολούνται στο χωράφι.

Διαβάστε την αναλυτική ανακοίνωση:

«Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης κατόπιν συνεννοήσεως με τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννη Βρούτση με γνώμονα την  επίλυση των ζητημάτων και την απλοποίηση των διαδικασιών για την απασχόληση των εργατών γης σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις προχώρησε στη διευθέτηση της ασφάλισης των μετακλητών εργατών γης.

Συγκεκριμένα, σε παράγραφο που προστέθηκε σε προϋπάρχουσα ΠΝΠ με την οποία ρυθμίζονται τα ζητήματα των μετακλητών εργατών γης, ορίζεται ότι οι πολίτες τρίτων χωρών που απασχολούνται στην αγροτική οικονομία ασφαλίζονται στον Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων με εργόσημο.

Με την προσθήκη της συγκεκριμένης ρύθμισης διαμορφώνεται ένα ολοκληρωμένο νομικό πλαίσιο αντιμετώπισης των ζητημάτων που είχαν ανακύψει στην απασχόληση εργαζομένων στην αγροτική οικονομία εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Παράλληλα, στο πλαίσιο στήριξης του εισοδήματος των αγροτών και της ενθάρρυνσης της απασχόλησης στον αγροτικό τομέα, οι κ.κ. Βορίδης και Βρούτσης εξαίρεσαν τους συνταξιούχους του ΟΓΑ που ασκούν αγροτική δραστηριότητα υπακτέα στην ασφάλιση του πρώην ΟΓΑ από την καταβολή μειωμένης σύνταξης κατά 30%.

Επιπλέον, με την ίδια ρύθμιση δίνεται η δυνατότητα και στους συνταξιούχους άλλων φορέων καθώς και του Δημοσίου να απασχολούνται ως αγρότες, μελισσοκόμοι, κτηνοτρόφοι, πτηνοτρόφοι και αλιείς χωρίς να μειώνεται η σύνταξή τους εφόσον το εισόδημά τους από αγροτική δραστηριότητα δεν υπερβαίνει το ποσό των 10.000 ευρώ».