ΥΠΑΑΤ: Ξεκίνησαν οι προκαταβολές των αποζημιώσεων για τη Θεσσαλία
Από το πρωί της Παρασκευής 17/11 ξεκίνησε, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ, η πληρωμή των προκαταβολών αποζημιώσεων για τη φυτική παραγωγή στους γεωργούς της Θεσσαλίας.
Οι προκαταβολές ξεπερνούν τα 107 εκατ. ευρώ και ανά προϊόν κατανέμονται ως εξής:
- Βαμβάκι : 140 ευρώ
- Αραβόσιτος : 125 ευρώ
- Βιομηχανική τομάτα : – 500 ευρώ
- Μηδική – Τριφύλλια σανός : – 100 ευρώ για απώλεια δυο κοπών – 70 ευρώ για απώλεια μίας κοπής
- Μήλα : 500 ευρώ
Στις λοιπές καλλιέργειες δενδρώδεις ή μη, οι τιμές θα καθοριστούν τις επόμενες μέρες.
Η πληρωμή των προκαταβολών εντός του χρονοδιαγράμματος που είχε ανακοινωθεί δείχνει την αξιοπιστία και συνέπεια της κυβέρνησης απέναντι στους πληγέντες αγρότες της Θεσσαλίας. Σημειώνεται ότι το ύψος των αποζημιώσεων που καταβάλλονται είναι το υψηλότερο που έχει δοθεί μέχρι σήμερα και είναι κατά πολύ μεγαλύτερο των τιμών βάσης που προβλέπει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, ενώ ο χρόνος καταβολής έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο σε ταχύτητα, αν λάβει κανείς υπ’ όψιν του εκτός από το μέγεθος της καταστροφής και ότι η προθεσμία υποβολής δηλώσεων, μετά τις αλλεπάλληλες παρατάσεις που οι ίδιοι οι παραγωγοί είχαν ζητήσει, έληξε στις 20 Οκτωβρίου.
Επίσης, μετά από πρόταση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Ανδρέας Λυκουρέντζος, έδωσε εντολή από την Δευτέρα 20η Νοεμβρίου 2023 και από ώρα 08:00 μέχρι 20:00, να λειτουργούν στο Υποκατάστημα του ΕΛΓΑ Λάρισας, τηλεφωνικές γραμμές υποβολής παρατηρήσεων από τους αγρότες επί των προκαταβολών αποζημιώσεων φυτικής παραγωγής η οποία καταβάλλεται στους λογαριασμούς των δικαιούχων από σήμερα, αλλά και για τις προκαταβολές απώλειας ζωικού κεφαλαίου οι οποίες πληρώθηκαν την 8η Νοεμβρίου.
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2410231938 και 2410231929, εσωτερική γραμμή 1.
Σκοπός της λειτουργίας της γραμμής είναι να δώσει διευκρινίσεις επί των πληρωμών και να συγκεντρωθεί κάθε υπόδειξη για ενδεχόμενες στρεβλώσεις, αστοχίες ή και λάθη ώστε αμέσως να διορθωθούν από τον ΕΛΓΑ για να μην υπάρχουν αδικίες και παράπονα από τους παραγωγούς μας.