ΥπΑΑΤ: Παρουσιάστηκε το χρονοδιάγραμμα της αγροτικής πολιτικής για το 2020

Στο επίκεντρο ασφάλιση, εκπροσώπηση αγροτών, ελληνοποιήσεις, κόστος παραγωγής

ΥπΑΑΤ: Παρουσιάστηκε το χρονοδιάγραμμα της αγροτικής πολιτικής για το 2020

Ο αναλυτικός οδικός χάρτης με όλες τις παρεμβάσεις που έχουν δρομολογηθεί από το ΥπΑΑΤ εντός του 2020 παρουσιάστηκε σήμερα (9/1/2020) από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.

Από μια ευρεία λίστα παρεμβάσεων (αναλυτικά μπορείτε να τις διαβάσετε στο αυριανό φύλλο της «ΥΧ») ξεχωρίζουν 1) Οι προγραμματισμένες παρεμβάσεις στην ασφάλιση των αγροτικών προϊόντων και την αναδιάρθρωση του καθεστώτος λειτουργίας του ΕΛΓΑ (β’ τρίμηνο 2020) όπου θα συμπεριλαμβάνεται και η σύμπραξη με τις εταιρείες ιδιωτικής ασφάλισης. 2) Ο νέος νόμος για τη συνδικαλιστική εκπροσώπηση των αγροτών και η δημιουργία εθνικού αγροτικού επιμελητηρίου (β’ τρίμηνο 2020), 3) Ο νόμος για τις Οργανώσεις Παραγωγών (επίσης β’ τρίμηνο 2020). 4) Η αντιμετώπιση φαινομένων ελληνοποιήσεων στην αγορά αγροτικών προϊόντων (έως το δ’ τρίμηνο του 2020).

Επίσης εντός του β’ τριμήνου του 2020 θα επανεξεταστεί το νομικό πλαίσιο που διέπει τους εργάτες γης (κόστος παραγωγής). Εντός του α’ τριμήνου του έτους αναμένεται η ίδρυση της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας, για την οποία έχει προγραμματιστεί ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς τη Δευτέρα 13/1/2020.

Ξεχωριστή μνεία πραγματοποιήσε ο υπουργός Μάκης Βορίδης για το Μέτρο των Γεωργικών Συμβούλων τονίζοντας ότι είναι «κεντρικό και εμβληματικό μέτρο για την ανάπτυξη της πρωτογενούς παραγωγής».

Παραμένει στην ατζέντα το αγροτικό πετρέλαιο

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στη διαφαινόμενη ματαίωση παρέμβασης στο αγροτικό πετρέλαιο, αναθερμαίνοντας πάντως το ενδιαφέρον, καθώς όπως είπε το μέτρο συνεχίζει να εξετάζεται από την κυβέρνηση και αναζητείται ο δημοσιονομικός χώρος για την εν λόγω παρέμβαση. Αυτή πάντως πάντως φαίνεται να απομακρύνεται για τώρα και πιθανώς να έχει «ωριμάσει» ώστε να υλοποιηθεί από του χρόνου.  

Απολογισμός με το φορολογικό στο προσκήνιο

Ο υπουργός ΑΑΤ Μάκης Βορίδης παρουσίασε επίσης μια σειρά παρεμβάσεων που είχαν εξαγγελθεί από την προεκλογική περίοδο και υλοποιήθηκαν σε μεγάλο ποσοστό, όπως η μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή και της φορολογίας των αγροτικών επιχειρήσεων η ενίσχυση της χρηματοδότησης του αγροτικού τομέα, η επανεκκίνηση σημαντικών αναπτυξιακών μέτρων του ΠΑΑ, η κατάργηση του ΕΦΚ στο κρασί και η μείωση του ΕΝΦΙΑ.

Δείτε ΕΔΩ αναλυτικά το χρονοδιάγραμμα του ΥΠΑΑΤ με όλες τις προγραμματισμένες ενέργειες για το 2020