ΥΠΑΑΤ: Τέλος της εβδομάδας η κορωνοενίσχυση για τους αιγοπροβατοτρόφους – Την Τρίτη η τροπολογία για τον ΕΛΓΑ

Την Τρίτη 20/10 ο υπουργός ΑΑΤ, Μάκης Βορίδης, αναμένεται, όπως δήλωσε ο ίδιος την προηγούμενη εβδομάδα, να καταθέσει τροπολογία, ώστε να καταστεί δυνατή η αποζημίωση των αγροτών που έχουν πληγεί από τη θεομηνία του «Ιανού» στο 100% της ασφαλιζόμενης αξίας του φυτικού και ζωικού τους κεφαλαίου.

Έτσι επιβεβαιώνεται το προ μιας εβδομάδας ρεπορτάζ της «ΥΧ» για πριμ αποζημίωσης 20% επί της ασφαλιστικής αξίας, ώστε να πληρωθούν στο ακέραιο οι πληγέντες για τις ζημιές που υπέστησαν.

Επίσης, με την τροπολογία θα επιτρέπεται η πληρωμή προκαταβολής έναντι της αποζημίωσης που δικαιούνται οι πληγέντες. Μέχρι στιγμής, το ΥΠΑΑΤ κάνει λόγο για «γενναία» προκαταβολή, που θα βρίσκεται κοντά στα 100 ευρώ/στρέμμα, με την προϋπόθεση ότι το υπουργείο Οικονομικών θα δώσει έγκριση για το ανάλογο κονδύλι. Σε ό,τι αφορά την πληρωμή των αιγοποβατοτρόφων αυτή φαίνεται να καθυστερεί για ακόμη μια φορά, λόγω διαδικασιών που σχετίζονται με τους κτηνοτρόφους των μικρών νησιών.

Σε κάθε περίπτωση, όπως ανέφερε στην «ΥΧ» ανώτατη πηγή του ΥΠΑΑΤ, η καταβολή των χρημάτων αναμένεται μέχρι το τέλος της εβδομάδας και όχι την ίδια μέρα με την προκαταβολή των άμεσων ενισχύσεων.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2020