Την υπαγωγή 22 επιχειρήσεων από την πλημμυροπαθή Θεσσαλία, στον αναπτυξιακό νόμο ζητά ο Β. Κόκκαλης

Για παραπομπή στις ελληνικές καλένδες των επενδυτικών προτάσεων που έχουν υποβληθεί στον νέο αναπτυξιακό νόμο στην πλημμυροπαθή Θεσσαλία κατηγορεί την κυβέρνηση ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΣΥΡΙΖΑ- βουλευτής Λάρισας, Βασίλης Κόκκαλης, με ερώτησή του προς τον υπουργό Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα.

Στην ερώτηση που συνυπογράφουν 18 ακόμη βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναφέρεται μεταξύ άλλων:

“Με την Υπ. απόφαση 114192/2023 ΦΕΚ Β΄ 6844 /5.12.2023 «Κατανομή στους αρμόδιους φορείς των ποσών των ενισχύσεων των επενδυτικών σχεδίων που υπάγονται στο καθεστώς «Μεταποίηση – Εφοδιαστική αλυσίδα» του αναπτυξιακού ν. 4877/2022, του έτους 2022», διατέθηκαν συνολικά για την Περιφέρεια Θεσσαλίας μόλις 3.516.582,5€, από το συνολικό ποσό των 150.000.000,00€.

Η απόφαση αυτή, απέκλεισε την πλειοψηφία των Θεσσαλικών επιχειρήσεων  από τη δυνατότητα λήψης ενισχύσεων για τα υποβαλλόμενα επενδυτικά τους σχέδια, καθώς το ποσό της οριζόμενης κατανομής αρκεί μόνο για την κάλυψη της ενίσχυσης τριών (3) Θεσσαλικών επιχειρήσεων ενώ η βάση ένταξης διαμορφώθηκε  στα 84 μόρια. Μάλιστα είναι η πρώτη φορά κατά την οποία αποκλείονται με αυτόν τον τρόπο επενδυτικές  προτάσεις με επαρκή βαθμολογία αφού πάντα λαμβάνονταν μέριμνα για αύξηση του προβλεπόμενου προϋπολογισμού προκειμένου να ενταχθούν όλες οι επενδυτικές προτάσεις αυτής της κατηγορίας.

Επειδή, οι επιχειρήσεις που υπέβαλαν αίτηση ένταξης των επενδυτικών τους σχεδίων, έχουν υποβληθεί σε μια ιδιαίτερα δαπανηρή διαδικασία, προκειμένου  να εξασφαλίσουν τις προαπαιτούμενες εγκρίσεις.

Επειδή ο μεταποιητικός κλάδος επιδεικνύει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον για ιδρύσεις, επεκτάσεις και εκσυγχρονισμό των παραγωγικών του μονάδων, παρά το υψηλό κατασκευαστικό και ενεργειακό κόστος.

Επειδή είναι επιβεβλημένη ανάγκη η ενίσχυση των επιχειρήσεων και αποτελεί μονόδρομο η επιχορήγηση επενδυτικών σχεδίων με επαρκή βαθμολογία, ειδικά για την πλημμυροπαθή Θεσσαλία.

Ερωτάται ο αρμόδιος  κ. Υπουργός: Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να ενταχθεί το σύνολο των είκοσι δύο (22) επενδυτικών σχεδίων, με επαρκή βαθμολογία, των Θεσσαλικών επιχειρήσεων;”.

Πηγή: ertnews.gr