Υπογράφηκε την Πέμπτη 21/12 η μερική κύρωση των δασικών χαρτών στο 31,39% της χώρας, δηλαδή το 1/3 της χώρας, όταν μέχρι το 2016 είχε κυρωθεί μόλις το 0,81%, και αναρτηθεί το 1,12%. «Το 2017 ήταν η χρονιά της δασικής πολιτικής» ανέφερε χαρακτηριστικά σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος.

Όπως εξήγησε, η ανάρτηση των δασικών χαρτών αποκάλυψε σημαντικά προβλήματα. Αγροτικές εκτάσεις που είχαν κηρυχθεί αναδασωτέες, εκτάσεις δασικού χαρακτήρα που είχαν εκχερσωθεί, εκτάσεις γεωργικού χαρακτήρα που είχαν δασωθεί και καλλιέργειες οι οποίες επιδοτούνταν ενώ ήταν πάνω σ’ ένα υπόβαθρο δασικών εκτάσεων. «Υπήρχε μια Ομάδα Εργασίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, της Γενικής Διεύθυνσης Δασών, του ΟΠΕΚΕΠΕ, της ΕΚΧΑ και του Υπουργείου Εσωτερικών που έλυσε όλα αυτά τα προβλήματα» τόνισε ο κ. Φάμελλος.

Υπεγράφη η μερική κύρωση των δασικών χαρτών - Τι είπε ο Φάμελλος για τους αγρότες

Άλλα σημαντικά θέματα ήταν τα πρόδηλα σφάλματα, η εξαγορά και η έγκριση επέμβασης σε εκτάσεις που είχαν παλαιότερα δασικό ή χορτολιβαδικό χαρακτήρα και ήταν ενταγμένες στον ΟΣΔΕ, στις χρηματοδοτήσεις.

Επιδοτήσεις

«Ενημερώθηκαν προσωπικά όλοι οι αγρότες τον Ιούλιο με προσωπικό μήνυμα και e-mail για κάθε καλλιέργεια και για κάθε αλλαγή που πρέπει να κάνουν» τόνισε «και δώσαμε και χρόνο αρκετό μετά τις αρχές Ιουλίου για να προλάβουν να κάνουν τις αλλαγές ή τις αιτήσεις που χρειάζονταν». Και συμπλήρωσε: «Έτσι εξασφαλίστηκαν και διασφαλίστηκαν όλες οι επιδοτήσεις σε αυτή την προσπάθεια, μόνο με την υποβολή αίτησης και τοπογραφικού και μειώθηκε το κόστος της αλλαγής χρήσης ή της παραχώρησης της κυριότητας μέχρι και 83% με 100 δόσεις, 10 χρόνια αποπληρωμή για τον αγρότη, για να μπορέσει ο αγρότης να ασκήσει πραγματικά ένα επάγγελμα το οποίο χρειαζόμαστε».

Επιτράπηκαν οι μικροεγκαταστάσεις στις εκτάσεις αυτές, διευκρινίστηκαν πολλά ζητήματα για την υποχρέωση αναδάσωσης έτσι ώστε ο πολίτης να μπορεί να συμβάλλει στο δασικό ισοζύγιο και με άλλη διαδικασία στο περιβαλλοντικό ισοζύγιο.

Στατιστικά μερικής κύρωσης

 • Οι δασικές εν γένει εκτάσεις που κυρώνονται αποτελούν το 60,15% των αναρτημένων περιοχών
 • Οι μη δασικές εν γένει εκτάσεις που κυρώνονται αποτελούν το 33,45% των αναρτημένων περιοχών
 • Ποσοστό προς μερική κύρωση 93,58% του συνόλου των αναρτημένων περιοχών
 • Ποσοστό μερικής κύρωσης στο σύνολο της έκτασης της χώρας 31,39%
 • Σε 15 Δ. Δασών η μερική κύρωση είναι σε >95% του αναρτημένου χάρτη (σε 7 από αυτές πάνω από 99%)

Πελοπόννησος

Το 13,02% της έκτασης του νομού Ηλείας είναι η κατηγορία που ήταν αναδασωτέα και τώρα είναι ΑΑ «Άλλη χρήση» δηλαδή, πιθανά οι περισσότεροι την καταλαβαίνουν ως αγροτική. «Αυτό σημαίνει ότι εδώ και δέκα χρόνια υπήρχε μια σοβαρότατη υστέρηση και αδικία στην περιοχή της Ηλείας αγρότες καλλιεργούσαν νομίμως και πιθανά αμφισβητούνταν και η επιδότησή τους μέσα σε περιοχές που είχαν κηρυχθεί σε ένα ευρύτερο περίγραμμα ως αναδασωτέες, αλλά κανείς δεν είχε εφαρμόσει ένα προς ένα στα αγροτεμάχια την εξέταση αν πριν την πυρκαγιά ήταν νόμιμα αγροτική ή όχι η έκταση. Και εξετάστηκαν τώρα και λύθηκαν τώρα ζητήματα ακόμη και από τις πυρκαγιές του ’17 της Ηλείας σημείωσε ο κ. Φάμελλος.

Επίσης στο νομό Ηλείας ένα ποσοστό της έκτασης 1,9 σχεδόν 2% είναι στην κατηγορία «Εξαγορά ή αλλαγή χρήσης», δηλαδή καλλιεργούνταν σε παλαιότερη είτε ιδιωτικού χαρακτήρα είτε δημόσιου χαρακτήρα δασική έκταση εν γένει και έπρεπε να μπουν στη διαδικασία της αλλαγής χρήσης και της εξαγοράς με τις 100 δόσεις κτλ. «Δηλαδή σε ένα ποσοστό 2% της έκτασης που στο αγροτικό εισόδημα είναι πάρα πολύ μεγαλύτερο, αν φανταστείτε ότι μέσο όρο μόνο το 33% είναι το αγροτικό το μη δασικό, να καταλάβετε ότι το 2% του συνόλου ήταν πολύ μεγαλύτερο ως ποσοστό, ήταν υπό αμφισβήτηση η αγροτική καλλιέργεια και οι επιδοτήσεις» ανέφερε.

Στην Λακωνία, στη Μεσσηνία και στην Αχαΐα είναι και το μεγαλύτερο πλήθος αντιρρήσεων. «Έχουμε πάνω από 41.000 αντιρρήσεις και εδώ θα έχουμε κι ένα πολύ μεγάλο φορτίο που πρέπει να δούμε με τον συντονιστή πως θα βοηθήσουμε, γιατί έχουμε και λίγες Επιτροπές και εκ των στελεχών δηλαδή που έχουν αξιοποιηθεί όλα» σημείωσε.

Μακεδονία – Θράκη

Στη Δράμα παρ’ ότι είναι μικρό το ποσοστό ανάρτησης σαν έκταση, παρά ταύτα το 15% της έκτασης είναι αποδεκτό πρόδηλο. Δηλαδή ήταν στην κατηγορία των πρόδηλων σφαλμάτων και έγινε αποδεκτό στην εξέταση αυτού του διμήνου του χρόνου του περιορισμένου που είχαν οι υπηρεσίες στη διάθεσή τους μετά τις 25 Σεπτέμβρη και μέχρι σήμερα να τα εξετάσουν, να τα διαχειριστούν, να δώσουν περιγράμματα και να κατέβουν και στην εξέταση.

«Τώρα θα πάνε και ΠΟΕ ΟΤΑ αυτά για να επιβεβαιωθούν. Πάντως δεν κυρώνονται κατά κάποιο τρόπο τώρα» τόνισε.

Κεντρική Μακεδονία

Η Θεσσαλονίκη και η Χαλκιδική Περιλαμβάνουν τα 35.000 από τα 75.000 στρέμματα οικιστικών πυκνώσεων που δηλώθηκαν και από τους 120 ΟΤΑ της Ελλάδος που συμμετείχαν στην πρώτη ανάρτηση.

 • Στα Δωδεκάνησα το ποσοστό σε αντίρρηση είναι της τάξης του 37%.
 • Στην αποκεντρωμένη διοίκηση Αττικής, το ποσοστό ανέρχεται σε 11,7%.

Κρήτη

 Στο Ηράκλειο είναι ένα μικρό τμήμα της ανάρτησης με έκταση περιοχών αναρτημένων περίπου 40.000 στρεμμάτων, όπου εδώ το 98,37% κυρώνεται. «Άρα στην Κρήτη έχουμε ένα ποσοστό 1,6% στη διαδικασία των αντιρρήσεων και των αποδεκτών πρόδηλων, ας το πούμε έτσι, που θα εξεταστούν, ή αλλαγών χρήσεων τα οποία έχουν ήδη κατατεθεί» ανέφερε.

Δυτική Μακεδονία

Στην Κοζάνη υπάρχει ένα 10,28% της έκτασης σε αντίρρηση και 5,1% αποδεκτό πρόδηλο.

Ιωάννινα

Οι αντιρρήσεις φτάνουν τις 16.415 αντιρρήσεις που αντιστοιχούν στο 5,2% περίπου της έκτασης.

Θεσσαλία

Στη Λάρισα υπάρχουν πάρα πολλές αντιρρήσεις, 14.215. Είναι το 3,5% της έκτασης.

Στατιστικά μερικής κύρωσης με τις εξαιρέσεις

Από την έκταση των θεωρημένων, τα 47 εκατ. στρέμματα, εξαιρέθηκαν λόγω των προβλέψεων του νόμου.  

Οι συνολικές αντιρρήσεις είναι 134.000. Η συνολική έκταση των αντιρρήσεων, με ποσοστό επί των αναρτημένων είναι 3,75%. Το ποσοστό των προδήλων επί των αναρτημένων είναι 1,02%. Η έκταση αναδασωτέων που επανεξετάζονται ως προς το υπόβαθρο και ως προς την καλλιέργεια τη νόμιμη που προηγούνταν του λόγου για τον οποίο κηρύχθηκαν αναδασωτέες είναι 1,54% και οι εξαγορές, οι αλλαγές χρήσης, η παραχώρηση χρήσης και η κυριότητα είναι 0,41%.

Υπεγράφη η μερική κύρωση των δασικών χαρτών - Τι είπε ο Φάμελλος για τους αγρότες

Νέες αναρτήσεις δασικών χαρτών

Ένα μήνα μετά το πέρας της διαδικασίας ανάρτησης του 35,72% της χώρας, το ΥΠΕΝ προχώρησε στη διαδικασία ανάρτησης έτοιμων χαρτών που αντιστοιχούν περίπου στο 17% της χώρας.

Η διαδικασία ξεκίνησε στις 30 Οκτωβρίου 2017 και θα ολοκληρωθεί σε δύο φάσεις:

1η φάση: 30/10/2017 με 15/12/2017 (αναμενόμενη μερική τους κύρωση έως Ιούλιο του 2018 και ολική κύρωση Ιανουάριο ή Μάρτιο του 2019 )

2η φάση: ΙΑΝ – ΙΟΥΝ 2018

Πυρκαγιές και νέα ανάρτηση δασικών χαρτών

Μετά τις καλοκαιρινές πυρκαγιές, το ΥΠΕΝ εξέδωσε ανακοινώσεις δεσμευόμενο ότι η ανάρτηση των νέων δασικών χαρτών θα γίνει με επικαιροποίηση των αναδασωτέων εκτάσεων. Εκδόθηκε μάλιστα και εγκύκλιος για την επίσπευση των διαδικασιών κήρυξης αναδασωτέων.

Σε δύο περιπτώσεις αυτό έγινε εξαιρετικά από τις υπηρεσίες:

Δνση Δασών Ζακύνθου:

 • εξέδωσε τις αποφάσεις κήρυξης αναδασωτέων
 • στις 15/12 ανήρτησε ενημερωμένο τον δασικό χάρτη

Δνση Δασών Ανατολικής Αττικής και Δνση Αναδασώσεων

 • εξέδωσε τις αποφάσεις κήρυξης αναδασωτέων
 • Έγιναν άμεσα όλες οι απαραίτητες ενέργειες και ενημερώνεται τώρα ο χάρτης για ανάρτηση από ΦΕΒ έως ΜΑΙΟ 2018

Γενικά για τις εργασίες επικαιροποίησης των προς ανάρτηση δασικών χαρτών δόθηκαν στις Δασικές Υπηρεσίες 379.980 ευρώ από το Πράσινο Ταμείο και 36.300 ευρώ από τον τακτικό προϋπολογισμό του ΥΠΕΝ.

Μέτρα ΠΑΑ

Έχει ζητηθεί τεχνική βοήθεια, όπως προβλέπεται, από το ΥΠΑΑΤ για να ανοίξουν όλα τα έργα μέσα στο 2018 συνολικής δαπάνης 301.268.200 ευρώ. Έργα όπως η δάσωση και το αγροδασικό μέτρο.

Τις επόμενες εβδομάδες προκηρύσσονται τα έργα για δημόσιους φορείς που αφορούν

 • ΜΕΤΡΟ 8.3 «Πρόληψη ζημιών σε δάση εξαιτίας δασικών πυρκαγιών, φυσικών καταστροφών και καταστροφικών συμβάντων» – 59,2 εκατ. ευρώ
 • ΜΕΤΡΟ 8.4 «Αποκατάσταση ζημιών σε δάση εξαιτίας δασικών πυρκαγιών, φυσικών καταστροφών και καταστροφικών συμβάντων» – 101,7 εκατ. ευρώ.

Καστανοτεμάχια

Σύμφωνα με τον κ. Φάμελλο, διευκολύνθηκε η δενδροκομική εκμετάλλευση καστανοτεμαχίων. Με τη νέα ΚΥΑ προβλέπεται ότι:

 • Η κλίση του εδάφους να μην υπερβαίνει το 45%, αντί του 25% που ίσχυε έως σήμερα, στις περιπτώσεις που η δασική έκταση στερείται βλάστησης ή αυτή έχει καταστραφεί, υποβαθμιστεί ή αραιωθεί.
 • Εάν μετά την εγκατάσταση του δικαιούχου στην έκταση, προκύψουν αρχαιολογικά ευρήματα, αυτός υποχρεούται να ενημερώσει άμεσα την Αρχαιολογική Υπηρεσία για τις δέουσες ενέργειες εκ μέρους της (η ρύθμιση αντικαθιστά τη βεβαίωση της αρχαιολογικής υπηρεσίας, που απαιτούνταν μέχρι σήμερα)

Φυτώρια

Για την χορήγηση των αδειών λειτουργίας δασικών φυτωρίων των τύπων Β και Γ και ανανέωσης αυτών απαιτείται η καταβολή παραβόλου το οποίο αποτελεί έσοδα του «Ειδικού Φορέα Δασών».

Το ύψος του παραβόλου για τη χορήγηση της άδειας λειτουργίας καθορίστηκε ως εξής:

α) ΤΥΠΟΣ ΑΔΕΙΑΣ Β σε 800 ευρώ (από 3000 €).

β) ΤΥΠΟΣ ΑΔΕΙΑΣ Γ σε 400 ευρώ (από 1000).

γ) Προβλέφθηκε για πρώτη φορά ότι για την ανανέωση της άδειας λειτουργίας Τύπου Β και Γ το ύψος του παραβόλου θα είναι 50 ευρώ.

Το ανωτέρω παράβολο κατατίθεται υπέρ του Πράσινου Ταμείου στον ειδικό κωδικό «Ειδικός Φορέας Δασών» και διατίθεται αποκλειστικά για την ανάπτυξη και προστασία των δασών και κατά προτεραιότητα για την λειτουργία των δημοσίων δασικών φυτωρίων και του Κέντρου Επεξεργασίας Ελέγχου και Πιστοποίησης Δασικού Πολλαπλασιαστικού Υλικού.

Αγριόχοιροι

Ελήφθησαν μια σειρά από μέτρα, με ένα από αυτά να είναι η αύξηση της κάρπωσης και εν μέσω κυνηγετικής περιόδου (για πρώτη φορά φέτος). Ήδη έχει γίνει μια τροποποίηση για Θεσσαλονίκη, Σέρρες. Έχει υπογραφεί και βγαίνει σε ΦΕΚ την Παρασκευή η απόφαση αύξησης της κάρπωσης για ΠΕ Λάρισας, Μαγνησίας και Φθιώτιδας.