ΥΠΕΝ: Διαδικτυακή ημερίδα για χρηματοδότηση έργων με στόχο την κλιματική ουδετερότητα έως το 2030

Διαδικτυακή, ενημερωτική ημερίδα για την πορεία της αποστολής (mission) «100 Κλιματικά Ουδέτερες και Έξυπνες Πόλεις μέχρι το 2030, από και προς τον πολίτη» διοργάνωσε πρόσφατα η γενική γραμματεία Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Οι συμμετέχοντες δήμοι ενημερώθηκαν για το νέο διεθνές χρηματοδοτικό εργαλείο που δημιουργεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη στήριξή τους.
Υπενθυμίζεται ότι μέσω του κόμβου Capital Hub, 112 ευρωπαϊκές πόλεις, στο πλαίσιο της Πράσινης Συμφωνίας (Green Deal) και του HorizonEu, καλούνται να επιτύχουν κλιματική ουδετερότητα έως το 2030.
Από τον Απρίλιο του 2022, μεταξύ 377 υποψηφιοτήτων, έχουν επιλεγεί από την ΕΕ οι εξής έξι ελληνικές πόλεις,: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Καλαμάτα, Κοζάνη και Τρίκαλα.
Οι τέσσερις εξ’ αυτών, συγκεκριμένα η Θεσσαλονίκη, η Καλαμάτα, η Κοζάνη και τα Ιωάννινα, έχουν ήδη λάβει την πιστοποίηση “EU Mission Label”, που αναγνωρίζει τις δράσεις τους στο πλαίσιο της Αποστολής «100 Κλιματικά Ουδέτερες και Έξυπνες Πόλεις μέχρι το 2030», μεταξύ 33 ευρωπαϊκών πόλεων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η χώρα μας κατατάσσεται 3η μεταξύ των χωρών που ανταποκρίθηκαν γρηγορότερα και πληρέστερα στις απαιτήσεις της αποστολής. Σημειώνεται ότι και τα Τρίκαλα έχουν αποστείλει το Κλιματικό τους Σύμφωνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση για έγκριση, ενώ η Αθήνα αναμένεται να ολοκληρώσει την προσπάθειά της μέσα στον Σεπτέμβριο του 2024.
Οι πόλεις που έχουν λάβει την πιστοποίηση της ΕΕ, θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε χρηματοοικονομικές υπηρεσίες από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ). Συγκεκριμένα, θα δύνανται να διαρθρώνουν τις χρηματοδοτικές τους ανάγκες, να εισάγουν έργα σε διάφορους παρόχους κεφαλαίων και να λαμβάνουν στήριξη κατά τη διαδικασία κλεισίματος συμφωνιών. Τονίζεται ότι η ΕΤΕπ έχει δεσμεύσει δανειοδοτικό κονδύλι, ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, για όλες τις επιλεγείσες ευρωπαϊκές πόλεις, με στόχο τις επενδύσεις σε: ενεργειακά αποδοτικά κτίρια, συστήματα τηλεθέρμανσης, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, βιώσιμη κινητικότητα, αστική ανανέωση, υποδομές ύδρευσης, όπως και κοινωνικές υποδομές.
Στην ενημερωτική ημερίδα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας συμμετείχαν: ο Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Ευθύμιος Μπακογιάννης, τα μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της Αποστολής των Κλιματικά Ουδέτερων Πόλεων, Χρύσσης Νικολαΐδης και Μαρία Βασιλάκου, η PhD Χημικός Μηχανικός και Υπεύθυνη Παρακολούθησης Έργων Κλιματικής Αλλαγής, Σπυριδούλα Ντεμίρη, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος του Δήμου Αθηναίων, Νίκος Χρυσόγελος, το μέλος της Ομάδας Μετάβασης του Δήμου Καλαμάτας, Νίκος Μπασακίδης, η εκπρόσωπος του Δήμου Τρικκαίων, Κωνσταντίνα Ζαχαρή και από τον Δήμο Κοζάνης, ο Ιωάννης Τζιουράς.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν, επίσης, εκπρόσωποι από τους Δήμους: Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Καλαμάτας, Λαρισαίων, Εορδαίας, Θέρμης, Πειραιά, Ελευσίνας, από τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ). Διαδικτυακό «παρών» έδωσαν ακόμη εκπρόσωποι πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων κ.ά.