Υπέρ των αιγοπροβατοτρόφων οι αλλαγές στις συνδεδεμένες ενισχύσεις;

Στο τραπέζι των συζητήσεων… έπεσε και ο τρόπος καταβολής, όπως επίσης και η αποτελεσματικότητα συνδεδεμένων σε προϊόντα, όπως τα πορτοκάλια (προς χυμοποίηση) και η βιομηχανική ντομάτα

Υπέρ των αιγοπροβατοτρόφων οι αλλαγές στις ενισχύσεις;

Την ενίσχυση της κτηνοτροφίας και ειδικότερα της αιγοπροβατοτροφίας μέσα από την ανακατανομή των συνδεδεμένων ενισχύσεων προκρίνει –σύμφωνα με πληροφορίες της «ΥΧ»– το ΥΠΑΑΤ. Η ενέργεια αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της προετοιμασίας της εθνικής πρότασης που πρέπει να αποσταλεί μέχρι 31/7 από την ελληνική κυβέρνηση στην ΕΕ για πιθανές αλλαγές σε κάποια μέτρα πολιτικής, που προβλέπονται στην ΚΑΠ 2014-2020. Επιπλέον, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης έχει ως στόχο την επίλυση κάποιων χρόνιων δυσλειτουργιών του κλάδου (π.χ. τη νομιμοποίηση των σταβλικών εγκαταστάσεων), ώστε να γίνεται εφικτή η απορρόφηση κονδυλίων των συνδεδεμένων από περισσότερους κτηνοτρόφους που τα έχουν ανάγκη. Να σημειωθεί ότι στο τραπέζι των συζητήσεων… έπεσε και ο τρόπος καταβολής, όπως επίσης και η αποτελεσματικότητα συνδεδεμένων σε προϊόντα, όπως τα πορτοκάλια (προς χυμοποίηση) και η βιομηχανική ντομάτα.

Όλο αυτό το διάστημα βρίσκεται σε εξέλιξη διαβούλευση σχετικά με το μέλλον των συνδεδεμένων ενισχύσεων, ενώ σχεδόν σε καθημερινή βάση φορείς και εκπρόσωποι των αγροτών συναντούν τον γενικό γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων του ΥΠΑΑΤ, Χαράλαμπο Κασίμη, προκειμένου να του εκθέσουν τις προτάσεις τους. Η διαδικασία ολοκληρώνεται σήμερα, Παρασκευή 8 Ιουλίου, με τη σύσκεψη της αρμόδιας Ομάδας Εργασίας που έχει συστήσει το υπουργείο γι’ αυτή την υπόθεση.

  • Χρήστος Διαμαντόπουλος

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο στην «ΥΧ» που κυκλοφορεί.