Υπερβολικά αισιόδοξο βρίσκουν οι ξένοι αναλυτές τον προϋπολογισμό

Υπερβολικά αισιόδοξο βρίσκουν οι ξένοι αναλυτές τον προϋπολογισμό
-Διαφήμιση-
gaia-sense

Μπορεί το προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2017 να προβλέπει ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας μετά από μια επταετή ύφεση, ωστόσο οι αναλυτές εκτιμούν ότι η συνεχιζόμενη λιτότητα και οι «σφιχτές» πιστωτικές συνθήκες πιθανότατα θα επιβαρύνουν τις προοπτικές ανάκαμψης, εν μέσω αβεβαιότητας για το δημόσιο χρέος.

Σύμφωνα με την Wall Street Journal, πολλοί θεωρούν υπερβολικά αισιόδοξους τους στόχους του προϋπολογισμού για ανάπτυξη 2,7% το 2017, λέγοντας πως η οικονομία εισέρχεται τώρα σε περίοδο στασιμότητας και όχι ανάπτυξης, έχοντας συρρικνωθεί κατά περισσότερο από 25% από τότε που ξέσπασε η κρίση.

«Αν και υπάρχουν κάποιες ενδείξεις που δείχνουν κάποια σταθεροποίηση της οιονομίας, η «σφιχτή» δημοσιονομική πολιτική, οι δύσκολες πιστωτικές συνθήκες και μια περιορισμένη εξωτερική ανάπτυξη αναμένεται να περιορίσουν την ανάκαμψη του 2017», σχολιάζει ο Diego Iscaro, οικονομολόγος της εταιρείας συμβούλων IHS Global Insight. Ο ίδιος προβλέπει πως η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 0,7% το επόμενο έτος.

Όπως αναφέρει η WSJ, τα τελευταία μέτρα λιτότητας που ψηφίστηκαν από τη Βουλή ώστε να εξασφαλιστεί η επόμενη δόση του πακέτου διάσωσης, περιλαμβάνει σημαντική αύξηση στις εισφορές, υψηλότερους φόρους καυσίμων και τέλος στους λογαριασμούς τηλεφωνίας, ενώ μέχρι το τέλος του επόμενου έτους ίσως ψηφιστούν επώδυνες μεταρρυθμίσεις για την αγορά εργασίας.

Για να «χρυσώσει το χάπι», η Ελλάδα θέλει να δείξει πως υπάρχει στο τραπέζι κάποιου είδους ελάφρυνση χρέους, με αξιωματούχους στην Αθήνα να λένε πως αναμένουν να ξεπεράσουν τις αντιρρήσεις των δανειστών και πως τους επόμενους μήνες μπορεί να οριστικοποιηθεί μια συμφωνία για το χρέος.

Το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων για το χρέος, σημειώνει η WSJ, θα παίξει κρίσιμο ρόλο στον καθορισμό των οικονομικών επιδόσεων της χώρας, αλλά και στο αν η Ελλάδα θα καταφέρει να προσελκύσει επενδυτές.

(Mε πληροφορίες από euro2day.gr)

-Διαφήμιση-