ΥΠΕΣ: Αλλαγή θεσμικού πλαισίου για δήμους και περιφέρειες

Οι βασικοί άξονες της μεταρρύθμισης
07/07/2024
1' διάβασμα
ypes-allagi-thesmikou-plaisiou-gia-dimous-kai-perifereies-325440

Νέο κώδικα που αφορά τη λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού σχεδιάζει ο νέος υπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος. Μιλώντας στη συνεδρίαση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) την προηγούμενη Τρίτη, ο ίδιος παρουσίασε σε αδρές γραμμές τους βασικούς άξονες της νέας μεταρρύθμισης.

Αρχικά, ο κ. Λιβάνιος τόνισε ότι θα πρέπει να γίνουν αλλαγές στον εκλογικό νόμο που αφορά την εκλογή των αιρετών στην αυτοδιοίκηση, καθώς με τα ισχύοντα βρέθηκαν παρατάξεις που, ενώ συγκέντρωσαν το 70% των ψηφοφόρων, εξέλεξαν έναν περιφερειακό σύμβουλο και άλλες που με ποσοστό 40% έχουν τη συντριπτική πλειοψηφία των συμβούλων. Ο νέος υπουργός Εσωτερικών επέμεινε ιδιαίτερα στην αναβάθμιση του ρόλου του περιφερειακού συμβουλίου σε μια περισσότερο πολιτική κατεύθυνση.

Το θέμα του διαχωρισμού των αρμοδιοτήτων αναμένεται να αποτελέσει κι αυτό σημαντική πτυχή της νέας μεταρρύθμισης. Ξεκάθαροι θα πρέπει να είναι και οι ρόλοι των δύο βαθμών αυτοδιοίκησης και του κεντρικού κράτους, όσον αφορά την πολιτική προστασία, αλλά και τη χωροταξία και αυτό αποτελεί, επίσης, στόχο της νέας μεταρρύθμισης. Ο νέος κώδικας για τους δήμους και τις περιφέρειες θα περιέχει επίσης νέα εργαλεία, «όπως είναι τα θέματα της μητροπολιτικότητας των δύο μεγάλων δήμων». Προβλέπεται, επίσης, η ενοποίηση των πληροφοριακών συστημάτων μεταξύ τοπικής αυτοδιοίκησης και κεντρικών φορέων του Δημοσίου, για την εξυπηρέτηση και τη διευκόλυνση των πολιτών.

Τέλος, ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι στην αναθεώρηση του Συντάγματος, για την οποία η συζήτηση αναμένεται να ξεκινήσει το 2025, θα πρέπει να προβλεφθεί, επίσης, η θωράκιση του ρόλου της αυτοδιοίκησης.