Οι υπηρεσίες που προσφέρει το gaiasense1 για τη διαχείριση της άρδευσης

Γνωρίζετε ότι ο όγκος του αρδευτικού νερού μπορεί να μειωθεί έως και 43%;

Έχουν τα φυτά μου το νερό που χρειάζονται; Μήπως θέλουν περισσότερο, μήπως λιγότερο, μήπως δεν χρειάζονται καθόλου πότισμα αυτή την εβδομάδα;

Πώς απαντάς στα παραπάνω ερωτήματα;

Σίγουρα χρειάζονται κάποιες ενδείξεις. Το χώμα που είναι νωπό ή στεγνό, οι βροχές της προηγούμενης εβδομάδας, η σημερινή ζέστη, είναι σίγουρα κάποιες ενδείξεις που θα επηρεάσουν τον προγραμματισμό για το επόμενο πότισμα.

Το θέμα, λοιπόν, είναι πώς μπορείς να δεις αυτές τις ενδείξεις απλά και γρήγορα, χωρίς να πας στο χωράφι.

Η απάντηση είναι… από το κινητό! Με το νέο gaiasense mobile app. Τη νέα εφαρμογή του συστήματος ευφυούς γεωργίας gaiasense, για έξυπνα κινητά τηλέφωνα και tablets.

Τώρα, όλοι οι αγρότες μπορούν να μάθουν περισσότερα για την καλλιέργειά τους και να υπολογίσουν καλύτερα τα ποτίσματά τους.

 

Επιστημονική γνώση και έγκυρες πληροφορίες από υδατικούς δείκτες, με το gaiasense1

Δείκτης ημερήσιας απώλειας νερού

Με τα ποτίσματά σου θα πρέπει να εξασφαλίσεις στα φυτά και στο χωράφι σου το νερό που χάνουν μέσα από την εξάτμιση και τη διαπνοή.

Ο δείκτης ημερήσιας απώλειας νερού, ή, επιστημονικά, η εξατμισοδιαπνοή αναφοράς (ΕΤο), που βλέπεις μέσα από το gaiasense1 για κάθε χωράφι σου, σου δίνει μια ένδειξη για το νερό που χάνουν τα φυτά και το χωράφι σου -άρα και για το νερό που θα πρέπει να δώσεις με τα ποτίσματα.

Όσο μεγαλύτερη η τιμή του δείκτη, τόσο περισσότερο νερό χρειάζεται με το πότισμα.

Μάλιστα, μέσα από την εφαρμογή, μπορείς να συγκρίνεις την τιμή του δείκτη για κάθε εβδομάδα, έτσι ώστε να έχεις μια εικόνα του αν πρέπει να ποτίσεις περισσότερο ή λιγότερο σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Δείκτης βροχόπτωσης

Η βροχή των προηγούμενων ημερών μπορεί να αναπληρώσει ένα μέρος του νερού που χάθηκε από τα φυτά και το χωράφι σου και να χρειαστεί να ποτίσεις λιγότερο την ερχόμενη εβδομάδα.

Με το gaiasense1, έχεις ένδειξη του νερού που «κέρδισε» το κάθε χωράφι σου μετά από μια βροχή, βλέποντας τις τιμές του δείκτη βροχόπτωσης.

Έτσι, σε συνδυασμό με τιμές της εξατμισοδιαπνοής αναφοράς, μπορείς να έχεις μια ένδειξη για την υδατική κατάσταση του χωραφιού σου για συγκεκριμένη χρονική περίοδο και να προσαρμόσεις ανάλογα τα ποτίσματά σου.

Με αυτόν τον τρόπο, αποφεύγεις περιττά ποτίσματα, μειώνεις το κόστος της άρδευσης -άρα και το κόστος της παραγωγής σου- και ξέρεις ότι έχεις κάνει το καλύτερο δυνατό για τα φυτά σου.

Οι υπηρεσίες φυτοπροστασίας που προσφέρει το gaiasense1

Εντόπισε έγκαιρα τυχόν προβλήματα
στο σύστημα άρδευσης

Ακόμη και αν έχεις προγραμματίσει με τον καλύτερο τρόπο τα ποτίσματά σου, κάποια αστοχία στο σύστημα άρδευσης που χρησιμοποιείς μπορεί να δημιουργήσει σημαντικό πρόβλημα στα φυτά σου. Είναι πολύ σημαντικό να μπορέσεις να εντοπίσεις άμεσα τέτοια προβλήματα, ακόμη και για τα πιο απομακρυσμένα χωράφια σου, που δεν έχεις τη δυνατότητα να επισκέπτεσαι συχνά.

Η λύση που σου δίνει το gaiasense1 λέγεται δείκτης βλάστησης NDVI. Αυτό που βλέπεις στην πράξη είναι επεξεργασμένες δορυφορικές εικόνες του χωραφιού σου, με τις διαφοροποιήσεις στην ανάπτυξη της καλλιέργειάς σου να επισημαίνονται με διαφορετικό χρώμα. Έτσι, αν μέσα στο πράσινο της κανονικής βλάστησης εντοπίσεις περιοχές με κίτρινο, καφέ ή ακόμη και κόκκινο, τότε θα πρέπει να δεις από κοντά το χωράφι σου για να διαπιστώσεις τον λόγο που προκαλείται κάποιο πρόβλημα στην ανάπτυξη της καλλιέργειάς σου.

 

Με τις δορυφορικές εικόνες που βλέπεις για κάθε χωράφι σου, μέσα από το gaiasense1, ενημερώνεσαι έγκαιρα για προβλήματα στην ανάπτυξη της καλλιέργειάς σου, που μπορεί να οφείλονται σε θέματα άρδευσης (έλλειψη νερού, κακή αποστράγγιση κ.λπ.).

Εκτός από προβλήματα στην άρδευση, η διαφοροποίηση μπορεί να οφείλεται και σε άλλους παράγοντες, όπως προβλήματα θρέψης, προσβολή από εχθρούς ή ασθένειες ή προβλήματα στη σπορά ή στη φύτευση. Σε κάθε περίπτωση, έχεις έγκαιρα εικόνα του προβλήματος και τη δυνατότητα να μειώσεις με διορθωτικές κινήσεις τις επιπτώσεις στην παραγωγή σου.

 

gaiasense1: O πολύτιμος σύμβουλός σου για σωστή και οικονομική άρδευση

Με το gaiasense1 έχεις στα χέρια σου, μέσα στο κινητό σου τηλέφωνο, μια πολύτιμη πηγή πληροφοριών, που θα σε βοηθήσει να οργανώσεις ακόμη καλύτερα τα ποτίσματα σε κάθε χωράφι σου και για κάθε καλλιέργειά σου.

Μέσα από απλά διαγράμματα, έχεις εικόνα για το νερό που έχασε το χωράφι σου λόγω της εξάτμισης, αλλά και τις απώλειες νερού από τα ίδια τα φυτά σου, μέσα από την εξάτμιση και τη διαπνοή.

Επίσης, έχεις εικόνα του νερού που έπεσε στο χωράφι σου μέσα από βροχές το τελευταίο διάστημα και έτσι μπορείς να δεις απλά πόσο νερό έχασε και πόσο κέρδισε.

Αυτήν τη διαφορά είναι που θα πρέπει να καλύψεις εσύ με τα ποτίσματά σου μέσα στο επόμενο διάστημα, για να είσαι σίγουρος ότι τα φυτά σου έχουν πάντοτε το νερό που χρειάζονται.

 

 

Έτσι, με τις πληροφορίες που σου δίνει το gaiasense1, το κάθε πότισμά σου γίνεται βάσει στοιχείων για τις πραγματικές ανάγκες του χωραφιού σου, αποφεύγοντας σπατάλη, αλλά και έλλειψη νερού. Με αυτόν τον τρόπο, μειώνεις τα χρήματα που δίνεις για την άρδευση, αποφεύγεις περιττά ποτίσματα που πιθανώς είχες προγραμματίσει και δίνεις πάντα το νερό που χρειάζεται η καλλιέργειά σου. Το gaiasense1 σε βοηθά να εξοικονομήσεις χρόνο, χρήματα και έναν πολύτιμο (και πολλές φορές σε έλλειψη) πόρο, όπως το νερό.

 

Για να σε βοηθήσει να διαχειριστείς καλύτερα τα ποτίσματά σου, αλλά και να σε ενημερώσει σχετικά με προβλήματα που μπορεί, μεταξύ άλλων, να οφείλονται στην άρδευση, το gaiasense1 αξιοποιεί ατμοσφαιρικά δεδομένα, όπως η θερμοκρασία και το ύψος της βροχόπτωσης σε κάθε χωράφι σου, καθώς και κατάλληλα επεξεργασμένες δορυφορικές εικόνες.

Και, φυσικά, δεν χρειάζεται να ανησυχείς για την πολυπλοκότητα της διαδικασίας, καθώς το gaiasense1 σου δίνει αυτά που χρειάζεσαι μέσα από απλά γραφήματα για κάθε χρονική περίοδο.

 

Συμπέρασμα

Το gaiasense1 αποτελεί έναν πολύτιμο σύμβουλό σου σε θέματα που αφορούν τη διαχείριση της άρδευσης. Σε βοηθά να πάρεις τις καλύτερες δυνατές αποφάσεις για τα ποτίσματά σου, αλλά και τη φυτοπροστασία της καλλιέργειάς σου, να έχεις έγκυρη πρόγνωση καιρού για κάθε χωράφι σου, να επιλέξεις την καλύτερη καλλιέργεια και πολλά άλλα.

 

Γνωρίζατε ότι…

● Η εξατμισοδιαπνοή αναφοράς είναι ένα μόνο από τα εξειδικευμένα μετεωρολογικά μεγέθη, μεταξύ των οποίων η θερμοκρασία, η υγρασία, το ύψος βροχόπτωσης, η διύγρανση φύλλων κ.λπ., που καταγράφει το gaiasense και στα οποία έχει πρόσβαση ο χρήστης του.

● Η ημερήσια απώλεια νερού από ένα συγκεκριμένο χωράφι, στην οποία αναφέρεται η εξατμισοδιαπνοή αναφοράς, αφορά τις απώλειες νερού που θα είχε αυτό το χωράφι εάν αυτό ήταν καλυμμένο με γρασίδι ως καλλιέργεια αναφοράς. Ο συγκεκριμένος δείκτης μπορεί να γίνει ένα πολύ σημαντικό όπλο για τον αγρότη, για να καταλάβει αν η καλλιέργειά του χρειάζεται περισσότερο νερό για μία συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

Με τη σύγκριση, δηλαδή, των ημερήσιων δεδομένων ανά ημέρα ή ανά εβδομάδα, μπορεί να εντοπίσει την ημέρα ή την εβδομάδα εκείνη που οι συνθήκες ήταν περισσότερο ξηρές και, άρα, η καλλιέργεια χρειαζόταν περισσότερο νερό για εκείνη τη χρονική περίοδο.

 

ΤΕΣΤ
Τι έμαθες σε αυτό το αφιέρωμα;


1. Η εξατμισοδιαπνοή αναφοράς (ΕΤο) του gaiasense1
σου δίνει μια ένδειξη για το νερό που χάνει:

α) H καλλιέργεια β) Tο χωράφι σου γ) Όλα τα παραπάνω

2. Μέσα από το gaiasense1, μπορείς να συγκρίνεις τις τιμές που έχει η εξατμισοδιαπνοή αναφοράς για κάθε χωράφι σου μεταξύ διαφορετικών περιόδων.

✔ Σωστό ✘ Λάθος

3. Με το gaiasense1, μπορείς να δεις το νερό που έπεσε σε κάθε χωράφι σου μετά από μία βροχή.

✔ Σωστό ✘ Λάθος

4. Για να μπορέσεις να έχεις εικόνα για τα επόμενα ποτίσματά σου, μέσα από το gaiasense1 θα πρέπει να λάβεις υπόψη σου τιμές:

α) Της εξατμισοδιαπνοής αναφοράς (ΕΤο)
β) Του δείκτη βροχόπτωσης 
γ) Και των δύο παραπάνω δεικτών

5. Ο δείκτης βλάστησης NDVI, που βλέπεις στο gaiasense1, μπορεί να σου δώσει μια ένδειξη για περιοχές μέσα στο χωράφι σου που πιθανώς υπάρχει πρόβλημα με την άρδευση.

✔ Σωστό ✘ Λάθος

Θα βρεις τις σωστές απαντήσεις στην «ΥΧ» της Παρασκευής 19/2/2021.

 

Aπαντήσεις των ερωτήσεων του προηγούμενου φύλλου (5/2/2021)

1. Σωστό
2. Λάθος
3. Όλα τα παραπάνω
4. Σωστό
5. Σωστό

 

@media only screen and (min-width: 600px) {.smallimage td {position: relative; padding-right: 200px; padding-top: 10px;} .smallimage td a img {position: absolute; bottom: -15px; right: -15px;}}