Υπό προϋποθέσεις η τοποθέτηση ανεμογεννητριών, όχι όμως σε περιοχές Natura

Το ζήτημα απασχόλησε το Δημοτικό Συμβούλιο Τρικκαίων

Τη συγκρότηση μιας διαπαραταξιακής επιτροπής για την έκδοση ψηφίσματος κατά των ανεμογεννητριών στον Ασπροπόταμο αποφάσισε η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου Τρικκαίων, στην πρόσφατη και πολύωρη συνεδρίασή του, ενώ οι περισσότεροι τάχθηκαν υπέρ της αιολικής ενέργειας με την τοποθέτηση ανεμογεννητριών, όχι όμως σε περιοχές Natura, όπως έχει χαρακτηριστεί η περιοχή του Ασπροποτάμου.

Ο δήμαρχος Τρικκαίων και πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου, τάχθηκε ανοιχτά υπέρ των ανεμογεννητριών και στον Ασπροπόταμο, αλλά σε μικρότερο αριθμό και σε επιλεγμένες τοποθεσίες, ενώ ζήτησε να προστεθεί στο ψήφισμα το φράγμα της Μεσοχώρας, αλλά και να ανοίξει συνολικά των θέμα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Ο δήμαρχος Τρικκαίων τόνισε ότι «τάσσεται αναφανδόν υπέρ των ΑΠΕ, αλλά απαιτείται προσεκτική εξέταση των χώρων κατασκευής ανεμογεννητριών» και δήλωσε «αρνητικός στο ενδεχόμενο κατασκευής ανεμογεννητριών σε παρθένα βουνά που διατηρούν την ομορφιά τους, χωρίς διανοιγμένους δρόμους. Όπου δεν έχουν διανοιχτεί δρόμοι, είναι μονόδρομος να μην τοποθετηθούν», τόνισε.

Στη συνεδρίαση, οι επικεφαλής των παρατάξεων και δημοτικοί σύμβουλοι, καθώς και εκπρόσωπος του «Δικτύου φορέων και πολιτών για την προστασία του Ασπροποτάμου», έθεσαν πλήθος ζητημάτων: τεχνικά, περιβαλλοντικά, ισοζυγίου ενέργειας, αποτελεσμάτων στη δημόσια υγεία, στην καθημερινότητα των πολιτών, διαχείρισης και ιδιοκτησίας των ΑΠΕ, περιοχών NATURA, προτάσεις και σκέψεις, με στοιχεία και δεδομένα από πλούσια βιβλιογραφία».

Στο μεταξύ, όση ώρα συνεδρίαζε το Συμβούλιο, έξω από το Δημαρχείο Τρικάλων πολίτες και μέλη περιβαλλοντικών οργανώσεων πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην επιχειρούμενη τοποθέτηση ανεμογεννητριών στην κορυφή της Πίνδου.