Υποδοχή του νέου έτους με πρωτοχρονιάτικη κρεατόπιτα από τον Δήμο Τεμπών

Η συνταγή από τον Σύλλογο Γυναικών Γόννων «Οι Αντιγονίδες»

Το κατεξοχήν πρωτοχρονιάτικο έθιμο είναι η βασιλόπιτα, αλλά σε πολλά χωριά του Δήμου Τεμπών η υποδοχή του νέου έτους γίνεται με κρεατόπιτα. Δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, καθώς πρόκειται για μια περιοχή με πλούσια κτηνοτροφική δράση.

Πώς, όμως, δημιουργείται η πατροπαράδοτη αυτή πίτα;

Η εκπρόσωπος του Γυναικείου Συνεταιρισμού Γόννων του δήμου Τεμπών «Οι Αντιγονίδες», Στέλλα Τόλλιου, μας παρουσιάζει τη συνταγή: «Τα βασικά υλικά είναι τα κρέατα, συνήθως χρησιμοποιούμε διάσπαρτα τριών ειδών, μοσχάρι, χοιρινό και αρνί.

Επίσης, θα χρειαστούμε γλυκό τραχανά, κρεμμύδι και πράσα. Ξεκινάμε, ετοιμάζοντας τη γέμιση για να έχει τον χρόνο να κρυώσει. Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε λίγο λάδι, σοτάρουμε το κρεμμύδι, κατόπιν ρίχνουμε τα κομματάκια από το ζυγούρι, προσθέτουμε αλάτι – πιπέρι και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε νερό και αφήνουμε το κρέας να σιγοβράσει μέχρι να μαλακώσει. Ζυμώνουμε μια μαλακή ζύμη και χωρίζουμε το ζυμάρι μας για έξι φύλλα. Για να ανοίξουμε τα φύλλα μας ακόμα και στον πάγκο της κουζίνας μας, τοποθετούμε κάθε φορά τον πλάστη μας γύρω-γύρω από το φύλλο προσθέτοντας αλεύρι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 250°C και το αφήνουμε για περίπου μία ώρα».

Φλουρί

Σύμφωνα με την κα Τόλλιου, «η κρεατόπιτα κόβεται στο μεσημεριανό τραπέζι, ανήμερα του Αγίου Βασιλείου, την 1η Ιανουαρίου. Ο νοικοκύρης τη σταυρώνει τρεις φορές με ένα μαχαίρι και μετά αρχίζει να κόβει τα κομμάτια. Το πρώτο είναι του Χριστού, το δεύτερο της Παναγίας, το τρίτο του Αγίου Βασιλείου, το τέταρτο του σπιτιού και ακολουθούν τα κομμάτια των μελών της οικογένειας με φθίνουσα σειρά ηλικίας. Κατόπιν, ακολουθεί το κομμάτι του φτωχού. Εν συνεχεία, τα περισσευούμενα κομμάτια μοιράζονται στα ζώα και στα σπαρτά.

Όποιος βρει στο κομμάτι του το κρυμμένο φλουρί θεωρείται ο τυχερός της χρονιάς. Αν το φλουρί πέσει στα κομμάτια του Χριστού, της Παναγίας ή του Αγίου Βασιλείου, το ποσό αυτό δίνεται στην εκκλησία, ενώ αν πέσει στο κομμάτι του φτωχού το ποσό δίνεται σε κάποιον ζητιάνο. Αν πέσει στα ζώα ή στο χωράφι, το προβλεπόμενο ποσό θα δοθεί σε αυτόν που τα προσέχει περισσότερο».