Υπογραφή 22 συμφωνιών ανάμεσα σε φορείς κλωστοϋφαντουργίας- ένδυσης της ΕΕ και της Μ. Ανατολής
Με την υπογραφή 22 συμφωνιών μεταξύ φορέων κλωστοϋφαντουργίας-ένδυσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Μέση Ανατολή, θα επισφραγιστεί τον Σεπτέμβριο του 2022, στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, το έργο TEX MED ALLIANCES, το οποίο χρηματοδοτείται από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα διασυνοριακής συνεργασίας ENI CBC MED 2014-2020, συνολικού προϋπολογισμού 209 εκατ. ευρώ.
«Στις συμφωνίες, οι οποίες μπορεί να αφορούν σε συμβόλαια, σε σύσταση δικτύων ή και σε διασυνοριακές συνεργασίες, πρέπει να συμμετάσχουν τουλάχιστον δύο εταίροι, εκ των οποίων ο ένας υποχρεωτικά από την ΕΕ κι ο άλλος από τις τρίτες χώρες» εξηγεί, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Θεόφιλος Ασλανίδης, γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πλεκτικής και Ετοίμου Ενδύματος (ΣΕΠΕΕ), ο οποίος είναι εταίρος στο έργο από πλευράς της Ελλάδας, με συνεργαζόμενους εταίρους την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ).
Οι τρεις τομείς του έργου, στο οποίο συμμετέχουν οκτώ φορείς από τη Μεσόγειο, αφορούν τη διεθνοποίηση, την καινοτομία και την κυκλική οικονομία- αειφορία. Επικεφαλής φορέας είναι ο Σύνδεσμος Κλωστοϋφαντουργίας της Ισπανίας (TEXFOR) και συμμετέχουν επίσης ο ιταλικός CTN, ο τυνησιακός CETTEX & MFCPOLE, ο αιγυπτιακός GACIC, ο ιορδανικός ACI και ο παλαιστινιακός PFI. Η διάρκεια του έργου είναι 36 μήνες και ο συνολικός του προϋπολογισμός 2,8 εκατ. ευρώ (2,5 εκατ. η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση).
Στο πλαίσιο του διαγωνισμού, εντός διμήνου αναμένεται να προκηρυχθεί διαγωνισμός για τη διανομή κουπονιών καινοτομίας, αειφορίας και διεθνοποίησης, ύψους 20.000 ευρώ/συμμετέχοντα, σε εταιρίες που θα καταθέσουν «έξυπνες» προτάσεις για εφαρμογή σχετικών πρακτικών. Μάλιστα, δίδεται η δυνατότητα άθροισης των κεφαλαίων των κουπονιών σε σχήματα έως τριών εταίρων. «Εκτιμούμε ότι μπορούν να επωφεληθούν τουλάχιστον 20 εταιρείες» γνωστοποιεί.
Σύμφωνα με τον κ. Ασλανίδη, στο πλαίσιο του έργου, ο ΣΕΠΕΕ «θα θέσει μεταξύ άλλων στο τραπέζι πρόταση για την εφαρμογή μιας διαδικασίας που θα διατρέχει όλη την αλυσίδα επεξεργασίας και διανομής του βαμβακιού, με βασικό κριτήριο την αειφορία». Στο πλαίσιο των 22 συμφωνιών που αναμένεται να υπογραφούν, αλλά και της γενικότερης διαδικασίας υλοποίησης του έργου, οι εταίροι του θα έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν τα δυνατά σημεία των υπόλοιπων συμμετεχόντων, αναπτύσσοντας δικτυώσεις και αντλώντας τεχνογνωσία: «οι Ισπανοί για παράδειγμα, διαθέτουν ισχυρά brands και ισχυρή υποδομή στα υφάσματα. Οι Ιταλοί έχουν εξαιρετικό know-how (τεχνογνωσία) σε ό,τι αφορά γενικά το ρούχο.
Η Τυνησία είναι ο βασικός προμηθευτής πολύ μεγάλων brands ειδικά στη Γαλλία, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει αναπτύξει πολύ το κομμάτι των λεγόμενων “τεχνολογικών υφασμάτων”, π.χ, πυράντοχων υφασμάτων για στολές πυροσβεστών, αλλά και υφασμάτων για καθίσματα αυτοκινήτων και αεροπλάνων, ειδικά σκέπαστρα για καλλιέργειες κτλ. Η Αίγυπτος, που κάνει μαζική παραγωγή, κυρίως για τις ΗΠΑ, επωφελούμενη και από το ισχύον ειδικό φορολογικό καθεστώς, παράγει εξαιρετικό βαμβάκι και εδώ μπορούμε να αναπτύξουμε συνεργασίες για την αειφορία στο συγκεκριμένο προϊόν. Η Ιορδανία, πέραν του ότι επίσης επωφελείται από ειδικό φορολογικό καθεστώς, έχει ισχυρούς δεσμούς με τις χώρες του Κόλπου, οι οποίοι μπορούν να αξιοποιηθούν, ώστε και οι ελληνικές επιχειρήσεις να αποκτήσουν πρόσβαση στις αγορές αυτές», καταλήγει.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ