Οδηγός αντιμετώπισης και διαχείρισης πλημμύρας

Χρηστικές πληροφορίες, επειδή οι πλημμύρες μπορεί να μας επισκεφτούν ξανά

Τα νερά της πλημμύρας και τα στάσιμα νερά μπορεί να είναι επικίνδυνα και μπορεί να σας κάνουν ευάλωτους σε μολυσματικές ασθένειες, χημικούς κινδύνους και τραυματισμούς.

του Γεώργιου Ζακυνθινού, καθηγητή Τεχνολογίας, Ασφάλειας και Ανάπτυξης Λειτουργικών Τροφίμων και Υγειοπροστατευτικών Προϊόντων στη Δημόσια Υγεία, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

Προστατέψτε τον εαυτό σας και τους αγαπημένους σας από τους κινδύνους που εγκυμονούν, ακολουθώντας αυτά τα βήματα.

 

Μην οδηγείτε σε πλημμυρισμένες περιοχές

Τα νερά της πλημμύρας μπορούν να αποτελέσουν κίνδυνο πνιγμού για όλους, ανεξάρτητα από την κολυμβητική ικανότητα του καθενός. Τα γρήγορα κινούμενα ρηχά νερά μπορεί να είναι θανατηφόρα, ενώ ακόμη και τα ρηχά στάσιμα νερά μπορεί να είναι επικίνδυνα για μικρά παιδιά.

Ακολουθείτε πάντα τις προειδοποιήσεις σχετικά με πλημμυρισμένους δρόμους.

Μην οδηγείτε σε πλημμυρισμένες περιοχές – τα αυτοκίνητα ή άλλα οχήματα δεν θα σας προστατεύσουν από τα νερά της πλημμύρας. Μπορούν να παρασυρθούν ή να σταματήσουν σε κινούμενο νερό.

Μείνετε μακριά από τα νερά της πλημμύρας

Τα νερά της πλημμύρας περιέχουν πολλά πράγματα που μπορεί να βλάψουν την υγεία. Δεν γνωρίζουμε ακριβώς τι υπάρχει στα νερά της πλημμύρας σε οποιαδήποτε δεδομένη χρονική στιγμή. Το νερό της πλημμύρας μπορεί να περιέχει:

Κατεστραμμένα ηλεκτροφόρα καλώδια.

Ανθρώπινα και ζωικά απόβλητα.

Οικιακά, ιατρικά και βιομηχανικά επικίνδυνα απόβλητα (χημικά, βιολογικά και ραδιολογικά).

Απόβλητα τέφρας άνθρακα που μπορεί να περιέχουν καρκινογόνες ενώσεις όπως αρσενικό, χρώμιο και υδράργυρο.

Μικρόβια και μολυσματικές ουσίες που μπορούν να οδηγήσουν σε ασθένεια.

Φυσικά αντικείμενα όπως ξυλεία, οχήματα και συντρίμμια.

Άγρια ή αδέσποτα ζώα, τρωκτικά και φίδια.

Μερικές φορές το νερό της πλημμύρας μπορεί να αναμιχθεί με τα λύματα. Η έκθεση σε μολυσμένα νερά πλημμύρας μπορεί να προκαλέσει:

Λοιμώξεις τραυμάτων.

Δερματικό εξάνθημα.

Γαστρεντερική νόσο.

Τέτανο.

Λεπτοσπείρωση (μικρή πιθανότητα).

Είναι σημαντικό να προστατεύσετε τον εαυτό σας από την έκθεση στα νερά της πλημμύρας, ανεξάρτητα από την πηγή μόλυνσης. Ο καλύτερος τρόπος για να προστατευτείτε είναι να μείνετε έξω από το νερό. Εάν έρθετε σε επαφή με νερά πλημμύρας:

Πλύνετε την περιοχή με σαπούνι και καθαρό νερό το συντομότερο δυνατό. Εάν δεν έχετε σαπούνι ή νερό, χρησιμοποιήστε μαντηλάκια με βάση το οινόπνευμα ή απολυμαντικό.

Φροντίστε τις πληγές και ζητήστε ιατρική βοήθεια εάν είναι απαραίτητο.

Πλύνετε τα ρούχα που έχουν μολυνθεί με νερό πλημμύρας ή αποχέτευσης σε ζεστό νερό και απορρυπαντικό πριν τα ξαναφορέσετε.

Εάν πρέπει να εισέλθετε στο νερό της πλημμύρας, φορέστε λαστιχένιες μπότες, γάντια από καουτσούκ και γυαλιά.

Αποτρέψτε τραυματισμούς

Τα νερά της πλημμύρας μπορεί να περιέχουν αιχμηρά αντικείμενα, όπως θραύσματα γυαλιού ή μετάλλων, που μπορούν να προκαλέσουν τραυματισμό και να οδηγήσουν σε μόλυνση. Οι άμεσες πρώτες βοήθειες μπορούν να βοηθήσουν στην επούλωση μικρών πληγών και στην πρόληψη της μόλυνσης.

Εάν λάβετε μια πληγή διάτρησης ή μια πληγή μολυσμένη με κόπρανα, χώμα ή σάλιο, ζητήστε από έναν επαγγελματία υγείας να καθορίσει εάν ένας ενισχυτής τετάνου είναι απαραίτητος με βάση μεμονωμένα αρχεία.

Αποτρέψτε τη μόλυνση ανοιχτών πληγών και εξανθημάτων

Ανοιχτές πληγές και εξανθήματα που εκτίθενται σε πλημμυρικά ύδατα μπορούν να μολυνθούν. Τα vibrios, για παράδειγμα, είναι φυσικά βακτήρια που ζουν σε ορισμένα παράκτια/παρόχθια ύδατα και μπορούν να προκαλέσουν δερματικές λοιμώξεις όταν μια ανοιχτή πληγή εκτίθεται σε αυτά. Αυτό μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια πλημμυρών. Για να προστατεύσετε τον εαυτό σας και την οικογένειά σας:

Αποφύγετε την έκθεση σε νερό πλημμύρας, εάν έχετε ανοιχτή πληγή.

Καλύψτε καθαρές, ανοιχτές πληγές με αδιάβροχο επίδεσμο για να μειώσετε την πιθανότητα μόλυνσης.

Κρατήστε τις ανοιχτές πληγές όσο το δυνατόν καθαρότερες, πλένοντας καλά με σαπούνι και καθαρό νερό.

Εάν μια πληγή αναπτύξει ερυθρότητα, πρήξιμο ή στάζει, ζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια.

Ζητήστε ιατρική βοήθεια το συντομότερο δυνατό εάν:

Υπάρχει ένα ξένο αντικείμενο (χώμα, ξύλο, μέταλλο ή άλλα αντικείμενα) ενσωματωμένο στο τραύμα.

Το τραύμα διατρέχει ιδιαίτερο κίνδυνο μόλυνσης (δάγκωμα σκύλου ή παρακέντηση από βρώμικο αντικείμενο).

Μια παλιά πληγή παρουσιάζει σημάδια μόλυνσης (αυξημένος πόνος, πρήξιμο, ερυθρότητα, αποστράγγιση ή ανάπτυξη πυρετού).

Προστατέψτε τον εαυτό σας και τους αγαπημένους σας από διαρροϊκές ασθένειες

Λάβετε υπόψη ότι το νερό της πλημμύρας μπορεί να περιέχει λύματα και οτιδήποτε καταναλωθεί ενώ έχει μολυνθεί από το νερό της πλημμύρας μπορεί να προκαλέσει διαρροϊκή ασθένεια (όπως μόλυνση από E. coli ή σαλμονέλα).

Για να προστατεύσετε τον εαυτό σας και την οικογένειά σας:

Πλύνετε τα χέρια σας μετά από επαφή με το νερό της πλημμύρας. Επίσης, φροντίστε να πλένετε τα χέρια των παιδιών με σαπούνι και νερό συχνά και πάντα πριν από τα γεύματα.

Μην επιτρέπετε στα παιδιά να παίζουν σε περιοχές πλημμυρών.

Μην επιτρέπετε στα παιδιά να παίζουν με παιχνίδια που έχουν μολυνθεί από τα νερά της πλημμύρας και δεν έχουν απολυμανθεί.

Μην κάνετε μπάνιο με νερό που μπορεί να έχει μολυνθεί με λύματα ή τοξικές χημικές ουσίες. Αυτό περιλαμβάνει ποτάμια και μικρά ρέματα που έχουν μολυνθεί από πλημμυρικά ύδατα.

Προστατέψτε τον εαυτό σας από τσιμπήματα ζώων και εντόμων

Τα νερά της πλημμύρας μπορούν να εκτοπίσουν ζώα, έντομα και ερπετά. Για να προστατεύσετε τον εαυτό σας και την οικογένειά σας, να είστε σε εγρήγορση και να αποφεύγετε την επαφή.

Να είστε ενήμεροι για πιθανές χημικές ουσίες στα νερά της πλημμύρας

Οι πλημμύρες μπορούν να προκαλέσουν τη μετακίνηση δοχείων χημικών ουσιών από τα κανονικά σημεία αποθήκευσής τους.

Μην επιχειρήσετε να μετακινήσετε δεξαμενές προπανίου που μπορεί να βρείτε – είναι επικίνδυνες και μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά ή έκρηξη. Αντ’ αυτού, επικοινωνήστε αμέσως με την αστυνομία και την πυροσβεστική υπηρεσία.

Να είστε εξαιρετικά προσεκτικοί όταν αφαιρείτε τις μπαταρίες του αυτοκινήτου. Ακόμα κι αν βρίσκονται σε νερό πλημμύρας, οι μπαταρίες αυτοκινήτων ενδέχεται να εξακολουθούν να έχουν ηλεκτρικό φορτίο. Χρησιμοποιήστε μονωμένα γάντια και αποφύγετε να έρθετε σε επαφή με οποιοδήποτε οξύ που μπορεί να έχει χυθεί από την κατεστραμμένη μπαταρία του αυτοκινήτου.

Αποφύγετε τους ηλεκτρικούς κινδύνους μέσα ή έξω από το σπίτι σας

Μετά από έναν τυφώνα, πλημμύρα ή άλλη φυσική καταστροφή, πρέπει να είστε προσεκτικοί για να αποφύγετε ηλεκτρικούς κινδύνους τόσο στο σπίτι σας, όσο και αλλού.

Κλείστε το ηλεκτρικό ρεύμα και τις δεξαμενές φυσικού αερίου ή προπανίου στο σπίτι σας για να αποφύγετε πυρκαγιά, ηλεκτροπληξία ή εκρήξεις.

Μην αγγίζετε ποτέ ένα πεσμένο καλώδιο τροφοδοσίας. Καλέστε την εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας για να αναφέρετε πεσμένα ηλεκτροφόρα καλώδια. Αποφύγετε την επαφή με εναέρια ηλεκτροφόρα καλώδια κατά τη διάρκεια καθαρισμού και άλλων δραστηριοτήτων.

Μην οδηγείτε μέσα από στάσιμο νερό εάν υπάρχουν κατεβασμένα ηλεκτροφόρα καλώδια στο νερό.

Εάν πιστεύετε ότι κάποιος έχει υποστεί ηλεκτροπληξία, καλέστε ή ζητήστε από κάποιον άλλο να καλέσει τον ΔΕΔΔΗΕ ή ιατρική βοήθεια έκτακτης ανάγκης.

Ασφάλεια των τροφίμων

Μετά από μια πλημμύρα, υπάρχει κίνδυνος ασθένειας από την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων. Τα μη ασφαλή τρόφιμα και νερό μπορούν να προκαλέσουν διάρροια, έμετο, κράμπες στο στομάχι, πυρετό, πόνους και κόπωση και μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρές ασθένειες. Το να βεβαιωθείτε ότι τα τρόφιμα είναι ασφαλή δεν είναι πάντα εύκολο μετά από μια πλημμύρα, αλλά είναι σημαντικό να διατηρήσετε εσάς και την οικογένειά σας υγιείς.

Τα νερά της πλημμύρας μπορούν να μολυνθούν με επιβλαβείς μικροοργανισμούς και δηλητήρια από λύματα, ζώα, γεωργικά και βιομηχανικά απόβλητα και άλλες ουσίες που μπορούν να προκαλέσουν ασθένειες. Τυχόν τρόφιμα, συσκευασίες, επιφάνειες και μαγειρικά σκεύη που έχουν έρθει σε επαφή με τα νερά της πλημμύρας ενδέχεται να είναι μολυσμένα και μη ασφαλή. Η παροχή νερού μπορεί επίσης να μην είναι ασφαλής. Θα μπορούσε επίσης να υπάρξει διακοπή ρεύματος με πλημμύρα, η οποία ενδέχεται να επηρεάσει την ψύξη και το μαγείρεμα των τροφίμων.

Ακολουθούν μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να βεβαιωθείτε ότι το φαγητό σας θα είναι ασφαλές για κατανάλωση σε περίπτωση πλημμύρας.

● Προετοιμασία στο σπίτι

Εάν γνωρίζετε ότι μπορεί να έρχεται πλημμύρα και βρίσκεστε σε περιοχή που θα μπορούσε να επηρεαστεί:

Μεταφέρετε τις προμήθειες τροφίμων και τον εξοπλισμό σε άλλη περιοχή, μακριά από τις προβλεπόμενες πλημμύρες.

Αποθηκεύστε τα τρόφιμα σε ράφια και σε δοχεία που θα είναι ασφαλή μακριά από το νερό της πλημμύρας.

Χρησιμοποιήστε παγοκύστες, πάγο ή μονωμένες σακούλες και δοχεία για να διατηρήσετε το φαγητό κρύο εάν διακοπεί η τροφοδοσία.

Έχετε πρόχειρες κάποιες βασικές προμήθειες, όπως εμφιαλωμένο νερό, τρόφιμα μακράς διαρκείας, χλωρίνη και απολυμαντικό χεριών.

● Μετά από μια πλημμύρα

Για να βεβαιωθείτε ότι το φαγητό σας είναι ασφαλές για κατανάλωση, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι δεν έχει μολυνθεί (δηλαδή δεν έχει έρθει σε επαφή με το νερό της πλημμύρας) και ότι έχει διατηρηθεί σε ασφαλή θερμοκρασία, ειδικά για τρόφιμα που πρέπει να διατηρούνται κρύα. Πρέπει επίσης να βεβαιωθείτε ότι όλα τα πράγματα που χρησιμοποιούνται για την αποθήκευση, το μαγείρεμα και την κατανάλωση τροφίμων είναι ασφαλή πριν τα χρησιμοποιήσετε ξανά.

● Πετάξτε τυχόν μη ασφαλή τρόφιμα

Θα χρειαστεί να πετάξετε οποιοδήποτε τρόφιμο που θα μπορούσε να μην είναι ασφαλές (βλ. παρακάτω). Τα μολυσμένα νερά της πλημμύρας μπορεί να έχουν εισέλθει σε τρόφιμα, συσκευασίες και εξοπλισμό αποθήκευσης. Μην δοκιμάζετε ή μαγειρεύετε τρόφιμα που έχουν πληγεί από πλημμύρες. Ακόμη και τα τρόφιμα που φαίνονται ή μυρίζουν ως ασφαλή μπορεί να είναι επικίνδυνα.

Πετάξτε κάθε τρόφιμο, συσκευασμένο ή μη, που έχει έρθει σε επαφή με νερό πλημμύρας, συμπεριλαμβανομένων:

Τροφίμων σε ψυγεία ή καταψύκτες, επειδή δεν είναι υδατοστεγείς.

Οποιωνδήποτε δοχείων είναι βαθουλωμένα, φουσκωμένα ή κατεστραμμένα.

Κάθε τρόφιμου που έχει ασυνήθιστη οσμή, υφή ή χρώμα.

Κάθε συσκευασίας που έχει έρθει σε επαφή με νερό πλημμύρας ή είναι τρυπημένη, σχισμένη, φουσκωμένη, σκουριασμένη ή κατεστραμμένη.

Εάν το ρεύμα είναι εκτός λειτουργίας, πρέπει να πετάξετε:

Οποιοδήποτε τρόφιμο ψυγείου που δεν έχει διατηρηθεί κρύο – μπορεί να μην είναι ασφαλές όταν είναι σε θερμοκρασία δωματίου για 4 ώρες.

Οποιοδήποτε φαγητό που δεν μαγειρεύτηκε ολοκληρωτικά.

Οτιδήποτε άλλο δεν είστε σίγουροι ότι είναι ασφαλές – σε περίπτωση αμφιβολίας, πετάξτε το.

Βεβαιωθείτε ότι τα προσβεβλημένα τρόφιμα διαχωρίζονται από άλλα τρόφιμα και απορρίπτονται με ασφάλεια, ώστε οι καταναλωτές ή οι περαστικοί να μην μπορούν να τα συλλέξουν.

● Μπορεί να διατηρηθεί οποιοδήποτε φαγητό;

Εάν έχετε αμφιβολίες σχετικά με το φαγητό, πετάξτε το. Ορισμένα δοχεία και σακουλάκια μπορεί να είναι σε θέση να σωθούν εάν δεν έχουν αγγίξει το νερό της πλημμύρας και φαίνονται άθικτα. Θα πρέπει να καθαρίζονται και να απολυμαίνονται οι επιφάνειες – για παράδειγμα, αφαιρώντας την ετικέτα, πλένοντας καλά το δοχείο, βυθίζοντάς το σε χλωρίνη για 1 λεπτό, ξεπλένοντάς το με καθαρό νερό και, στη συνέχεια, επισημαίνοντάς το εκ νέου με μαρκαδόρο.

Σημείωση για επιχειρήσεις τροφίμων: Η διάσωση κονσερβών και σακουλών προς πώληση δεν συνιστάται. Τα τρόφιμα δεν πρέπει να επισημαίνονται εκ νέου, εκτός εάν η επιχείρηση έχει άδεια από την αρμόδια ρυθμιστική αρχή τροφίμων.

● Καθαρίστε και απολυμάνετε επιφάνειες, εξοπλισμό και σκεύη

Ελέγξτε κατσαρόλες, τηγάνια, πιάτα, μαχαιροπίρουνα και εξοπλισμό κουζίνας που ενδέχεται να έχουν έρθει σε επαφή με τα νερά της πλημμύρας και πετάξτε τα ακόλουθα αντικείμενα, καθώς δεν μπορούν να απολυμανθούν σωστά:

Τυχόν κατεστραμμένα ή ραγισμένα αντικείμενα.

Αντικείμενα κατασκευασμένα από πορώδες υλικό (π.χ. ξύλο, πλαστικό, σιλικόνες), συμπεριλαμβανομένων των σανίδων κοπής.

Πλύνετε σκεύη και επιφάνειες χρησιμοποιώντας ζεστό πόσιμο νερό και σαπουνάδα. Αποσυναρμολογήστε και καθαρίστε τον εξοπλισμό κουζίνας που έχει σχεδιαστεί για να αποσυναρμολογείται και ξεπλύνετε με καθαρό, ζεστό νερό.

Απολύμανση

Τα περισσότερα πλυντήρια πιάτων μπορούν να απολυμάνουν τα σκεύη φαγητού και μαγειρέματος (συνιστούμε να χρησιμοποιείτε τον μακρύτερο, πιο ζεστό κύκλο). Για ασημικά, μεταλλικά σκεύη, κατσαρόλες, τηγάνια και αποσυναρμολογημένο εξοπλισμό κουζίνας, βυθίστε τα αντικείμενα για 10 λεπτά σε βραστό νερό. Για πιάτα από γυαλί, πορσελάνη, σμάλτο, βυθίστε τα αντικείμενα για 10 λεπτά σε απολυμαντικό διάλυμα (1 κουταλιά της σούπας χλωρίνη ανά 2 λίτρα ζεστού νερού) και στη συνέχεια ξεπλύνετε.

Στεγνώστε τα αντικείμενα αφήνοντας να στεγνώσουν στον αέρα, αντί να χρησιμοποιείτε πετσέτες που μπορεί να έχουν μολυνθεί. Καθαρίστε τα ντουλάπια και τους πάγκους με ζεστό σαπουνόνερο και στη συνέχεια ξεπλύνετε με διάλυμα χλωρίνης. Προσέξτε για μούχλα σε ξυλεία και πορώδη δομικά υλικά και επεξεργαστείτε ξανά τις επιφάνειες εάν είναι απαραίτητο.

Ασφάλεια νερού

Σε περίπτωση πλημμύρας, το νερό της βρύσης και οι ιδιωτικές παροχές νερού (π.χ. δεξαμενές, πηγάδια και γεωτρήσεις) ενδέχεται να μην είναι ασφαλή για κατανάλωση ή χρήση για μαγείρεμα και καθαρισμό.

Ελέγξτε για δημόσιες ανακοινώσεις για να μάθετε εάν το νερό της βρύσης είναι ασφαλές για κατανάλωση ή χρήση, όπως για πλύσιμο σκευών ή φρέσκων προϊόντων. Οι ιδιωτικές παροχές νερού πρέπει να ελέγχονται πριν από τη χρήση – επικοινωνήστε με το τοπικό σας κοινοτικό ή δημοτικό συμβούλιο. Εάν το νερό δεν είναι ασφαλές:

Χρησιμοποιήστε εμφιαλωμένο ή βρασμένο νερό για πλύσιμο χεριών, σκευών και επιφανειών, για μαγείρεμα ή προετοιμασία φαγητού και για την κατασκευή πάγου.

Εάν πρέπει να βράσετε νερό, βράστε το με αυτόματο βραστήρα ή στην κουζίνα, αφήστε το να κρυώσει και αποθηκεύστε το στο ψυγείο σε ένα καθαρό δοχείο με καπάκι.

Μπορεί να χρειαστεί να επεξεργαστείτε το νερό με χλώριο ή ιώδιο.

Χρησιμοποιήστε απολυμαντικό χεριών για τα χέρια σας εάν δεν υπάρχει καθαρό νερό και σαπούνι.

Ασθένειες

Τα νερά των πλημμυρών μπορούν επίσης να πάρουν ρύπους όπως ζωικά απόβλητα, λιπάσματα και πετρέλαιο, πριν αδειάσουν σε δεξαμενές ή ποτάμια ή βυθιστούν σε πηγάδια. Αυτό δημιουργεί ένα μακροχρόνιο πρόβλημα, ακόμη και μετά την υποχώρηση των υδάτων: Οι ρύποι μπορούν να βυθιστούν σε σπίτια και στο έδαφος, να περάσουν απαρατήρητοι για μήνες και να δώσουν στους ανθρώπους μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων στην Ευρώπη, το μολυσμένο νερό πλημμύρας μπορεί να προκαλέσει λοιμώξεις πληγών, δερματικά εξανθήματα, γαστρεντερικές παθήσεις, τέτανο και, σε σπάνιες περιπτώσεις, μια βακτηριακή λοίμωξη που ονομάζεται λεπτοσπείρωση. Μπορούν να έρθουν με τη μορφή υδατογενών ασθενειών, οι οποίες είναι εκείνες που προέρχονται από την κατανάλωση ή την επαφή με μολυσμένο νερό. Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν διάρροια, χολέρα, τυφοειδή πυρετό κ.ά.

Μπορεί επίσης μερικές φορές να είναι ασθένειες που μεταδίδονται από φορείς, οι οποίες προέρχονται από ένα ενδιάμεσο είδος που μεταφέρει το παθογόνο της νόσου, όπως ένα κουνούπι. Οι ασθένειες που μεταδίδονται με διαβιβαστές και προέρχονται από πλημμύρες περιλαμβάνουν τον δάγκειο πυρετό και την ελονοσία. Μόλις υποχωρήσουν τα νερά των πλημμυρών, το στάσιμο νερό που αφήνεται πίσω στους κήπους, σε μέρη του σπιτιού, ή ακόμα και σε γεωργικές εκτάσεις, μπορεί να γίνει γόνιμο έδαφος για κουνούπια.

Οι πλημμύρες αυξάνουν τον κίνδυνο αυτών των ασθενειών και πιθανών εστιών στους πληθυσμούς, επειδή μπορούν να προκαλέσουν υπερχείλιση λυμάτων, καθώς και ζημιές στις εγκαταστάσεις ύδρευσης και αποχέτευσης. Η μόλυνση του πόσιμου νερού μπορεί να οδηγήσει σε τυφοειδή πυρετό, χολέρα και ηπατίτιδα Α.

Επιπλέον, ο εκτοπισμός και ο ενδεχόμενος συνωστισμός στα κέντρα εκκένωσης μπορεί να προκαλέσει άλλα ζητήματα, όπως πνευμονικές και συστηματικές μυκητιασικές λοιμώξεις από μούχλα. Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για το Κλίμα και την Υγεία, οι άνθρωποι που έχουν εκκενώσει τις εστίες τους και μεταφερθεί σε προσωρινά καταφύγια είναι πιο πιθανό να εκτεθούν σε μολυσματικές ασθένειες και παθογόνους παράγοντες, επομένως είναι «πιο επιρρεπείς» σε προβλήματα υγείας.

Οι τραυματισμοί μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε λοιμώξεις ή ασθένειες όπως η λεπτοσπείρωση, μια ασθένεια που εξαπλώνεται μέσω νερού μολυσμένου με ούρα τρωκτικών που έρχονται σε επαφή με το δέρμα. Μπορεί να υπάρξουν αυξήσεις στη λεπτοσπείρωση, τον τυφοειδή πυρετό και τον δάγκειο πυρετό μετά από έντονες βροχοπτώσεις και πλημμύρες.

Προβλήματα ψυχικής υγείας

Τα προβλήματα ψυχικής υγείας, τα οποία μπορεί να εμφανιστούν αργότερα, συχνά παραβλέπονται και δεν έχουν μελετηθεί τόσο καλά σε σχέση με τις άμεσες επιπτώσεις στην υγεία που προκαλούνται από τις πλημμύρες. Μέχρι στιγμής, είναι γνωστό ότι η εμπειρία της επιβίωσης από μια καταστροφική πλημμύρα μπορεί να επηρεάσει τους ανθρώπους μετά το γεγονός και μερικές φορές για πολλά χρόνια. Το άγχος, η κατάθλιψη, η διαταραχή μετατραυματικού στρες, η ψύχωση και η αϋπνία είναι μερικά από τα κοινά προβλήματα ψυχικής υγείας που προκύπτουν μετά από μια τέτοια καταστροφή.

Τα νερά των πλημμυρών μπορούν να πάρουν ρύπους όπως ζωικά απόβλητα, λιπάσματα και πετρέλαιο, πριν αδειάσουν σε δεξαμενές ή ποτάμια ή βυθιστούν σε πηγάδια. Αυτό δημιουργεί ένα μακροχρόνιο πρόβλημα, ακόμη και μετά την υποχώρηση των υδάτων. Οι ρύποι μπορούν να βυθιστούν σε σπίτια και στο έδαφος, να περάσουν απαρατήρητοι για μήνες και να δώσουν στους ανθρώπους μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας.