Με υπογραφή «eNtopio» ξεκίνησε η συγκομιδή του σκόρδου στον Πλατύκαμπο

Με την πρώιμη ποικιλία ξεκίνησαν οι παραγωγοί σκόρδου στον Πλατύκαμπο τη συγκομιδή της φετινής σοδειάς, ενώ προς τα τέλη Μαΐου θα ξεκινήσει η συγκομιδή της ντόπιας ποικιλίας, η οποία προέρχεται από τους σπόρους που συλλέγουν (κρατούν), λίγο πριν πουλήσουν το προϊόν με την επωνυμία eNtopio.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πλατυκάμπου, Γιάννη Κουκούτση, «οι περίπου 15 καλλιεργητές της Ομάδας Παραγωγών σκόρδου του συνεταιρισμού επιμένουμε τόσο στους ντόπιους σπόρους, όσο και στον παραδοσιακό τρόπο αποξήρανσης (σ.σ. υπαίθρια) και ας μας αποφέρει αυτή η τακτική λιγότερα έσοδα και ας απαιτεί περισσότερες ώρες». Όπως εξηγεί, «ο παραδοσιακός τρόπος προϋποθέτει υπαίθρια έκθεση του σκόρδου στον ήλιο, ενώ, κάθε φορά που βρέχει, ο παραγωγός τρέχει να το σκεπάσει με νάιλον.
«Κατοχυρώσαμε την επωνυμία eNtopio, ξεκινήσαμε τη διαδικασία πιστοποίησης του σκόρδου ως ΠΟΠ και συζητάμε με τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ να ενταχθεί στον κατάλογο ντόπιων ποικιλιών», σημειώνει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πλατυκάμπου
Αντίθετα, στο εξωτερικό, η τακτική που επιλέγεται είναι η σύγχρονη βιομηχανοποιημένη ξήρανση, η οποία όμως απομονώνει, θυσιάζει τον κορμό του φυτού, με αποτέλεσμα να χάνονται οι δραστικές ουσίες και να προκύπτει χαμηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά. Η ποιότητα για εμάς είναι μονόδρομος. Γι’ αυτό κατοχυρώσαμε την επωνυμία eNtopio στην αγορά, ξεκινήσαμε τη διαδικασία πιστοποίησης του σκόρδου ως ΠΟΠ και συζητάμε με τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ να ενταχθεί στον κατάλογο ντόπιων ποικιλιών το προϊόν μας, το οποίο είναι «θησαυρός” για την περιοχή μας».
Μειωμένη, αλλά καλή η παραγωγή
Ο κ. Κουκούτσης χαρακτηρίζει καλή τη φετινή παραγωγή, αν και μειωμένη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, «αφού το ολοένα και αυξανόμενο κόστος της οδηγεί είτε στην έξοδο τον παραγωγό, είτε στις φθηνές πρώιμες ποικιλίες, οι οποίες δεν θέλουν πολλούς ψεκασμούς, αλλά το παραγόμενο σκόρδο υστερεί σε γεύση και θρεπτικά στοιχεία».
Όπως ο ίδιος μας ενημερώνει, το κόστος παραγωγής υπολογίζεται στα 1.200 με 1.300 ευρώ/στρέμμα. «Άρα, για να καλλιεργήσει κάποιος 10 στρέμματα, χρειάζεται ένα κεφάλαιο 12.000-13.000 ευρώ. Έτσι, οι ντόπιοι παραγωγοί φεύγουν από το επάγγελμα, ενώ οι νεοεισερχόμενοι προτιμούν την πιο φτηνή ποικιλία. Εμείς είμαστε, όμως, υποχρεωμένοι να επιμείνουμε μέχρι τέλους στην προστασία της ποιότητας και της ονομασίας του προϊόντος», αναφέρει ο κ. Κουκούτσης.
Μετά τη συγκομιδή
Να σημειωθεί ότι, μετά τη συγκομιδή, το χλωρό (πράσινο) σκόρδο που δεν θα αποξηρανθεί, θα φύγει για τις λαϊκές αγορές, ενώ το ξερό που είναι και το σήμα κατατεθέν της περιοχής και εξάγεται –καθώς μπορεί να αντέξει στις απαιτούμενες συνθήκες μεταφοράς του– θα αποθηκευτεί μέχρι να πουληθεί στον έμπορο. Το σκόρδο Πλατυκάμπου μπορεί να το βρει ο καταναλωτής –μέσω λαχαναγοράς– σε μανάβικα και καταστήματα delicatessen, ακόμη και σε σούπερ μάρκετ.
Ιάπωνες
Όσον αφορά την περίφημη συνεργασία του συνεταιρισμού με τους Ιάπωνες, ο κ. Κουκούτσης συνιστά υπομονή: «Οι Ιάπωνες πραγματοποιούν εξαντλητική έρευνα και εξονυχιστική μελέτη στα δείγματα των προϊόντων που τους έχουμε αποστείλει. Ιδιαίτερα μελετούν τη διαδικασία γήρανσης του εκχυλίσματος σκόρδου. Είμαστε όμως σε καλό δρόμο, απαιτείται υπομονή», καταλήγει.