Τις υπουργικές δεσμεύσεις αναμένουν οι μηλοπαραγωγοί και προειδοποιούν για θερμό χειμώνα

«Περιμένουμε την υλοποίηση της υπουργικής δέσμευσης πως το αργότερο μέχρι 15 Δεκεμβρίου θα υπάρξει ανακοίνωση της κυβέρνησης για κάλυψη του χαμένου εισοδήματος. Εναπόκειται για μία ακόμη φορά στην πολιτική βούληση αν θα στηρίξει τους αγρότες ή τους επιχειρηματίες. Παραμένουμε σε αγωνιστική εγρήγορση». Αυτά δηλώνει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας, Ρίζος Μαρούδας, μετά τη «μαζική και μαχητική συμμετοχή» των μηλοπαραγωγών της Αγιάς στη μεγάλη πανελλαδική κινητοποίηση που έγινε πρόσφατα στο ΥΠΑΑΤ στην Αθήνα.

Σύμφωνα με τον Αγιώτη αγροτοσυνδικαλιστή, η μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση της Αθήνας ανάγκασε την κυβέρνηση να αποδεχτεί και να παραδεχτεί το οξυμένο πρόβλημα που υπάρχει ειδικά φέτος στη μηλοπαραγωγή. «Αρπάζουν την παραγωγή μας κάτω από το κόστος, κοψοχρονιά, και την πουλάνε 5 ως 10 φορές ακριβότερα στα ράφια.

Επιμένουμε και διεκδικούμε να καλυφθεί η απώλεια που μετριέται με εκατοντάδες ευρώ για κάθε στρέμμα, διαφορετικά η Αγιά θα ερημώσει και θα μαραζώσει οικονομικά και κοινωνικά, οι αγρότες δεν θα μπορούν να καλλιεργήσουν, ούτε να καλύψουν τα στοιχειώδη έξοδα διαβίωσης», τονίζει.

Συνδεδεμένη

Αναφορικά με τη Συνδεδεμένη Ενίσχυση, που κόβεται από τα μήλα και τους καρπούς με κέλυφος, πλήγμα σημαντικό για την επαρχία Αγιάς, ο κ. Μαρούδας υποστηρίζει πως «το υπουργείο πρέπει να σταματήσει την λογική του “διαίρει και βασίλευε”, που εκφράζεται δίνοντας σε κάποιες περιοχές συνδεδεμένη για τα μήλα και σε άλλες όχι, αλλά και την πρακτική να κόβει τη συνδεδεμένη από κάποια προϊόντα για να τη δώσει σε άλλα, όπως γίνεται στη δική μας περίπτωση και έτσι να στραφεί ο ένας αγρότης απέναντι στον άλλο.

Όπως αναδείχτηκε από τη συζήτηση αλλά και από το σχέδιο προϋπολογισμού, υπάρχουν χρήματα και πόροι ώστε να στηριχτεί ο πρωτογενής τομέας και να ικανοποιηθούν τα άμεσα αιτήματα μας», καταλήγει ο ίδιος.