Υποβρύχιο drone ο «καλύτερος φίλος» των ψαράδων (video)

Υποβρύχιο drone ο «καλύτερος φίλος» των ψαράδων

Ένα υποβρύχιο drone, το οποίο θα μπορεί να εντοπίζει το αλίευμα και με το κατάλληλο δόλωμα να… πιάνει το ψάρι δημιούργησε ο Wally Zheng, διευθύνων σύμβουλος της κινεζικής εταιρείας ρομποτικής PowerVision Technology Group. Το drone, που ακούει στο όνομα PowerRay, συνδέεται με πετονιά, ώστε να μπορεί να μεταφέρει το δόλωμα, ενώ διαθέτει και φως, ώστε να δελεάζει τα ψάρια.

Η ιδέα προέκυψε στον 39χρονο επιχειρηματία (με πτυχίο MBA στη ρομποτική), όταν σε μία συμμετοχή του σε διεθνή εμπορική έκθεση το 2015 συνειδητοποίησε ότι δεν υπήρχαν υποβρύχια drones. Να σημειωθεί ότι χειρισμός του θα γίνεται μέσω κινητού smartphone, θα έχει διάρκεια πλεύσης τεσσάρων ωρών και θα μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 98 πόδια κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Από εκεί θα μπορεί να μεταδίδει φωτογραφίες και βίντεο, αλλά ακόμα και ήχο, δίνοντας πλήρη εικόνα των αλιευμάτων και του βυθού στον ψαρά προτού απελευθερώσει το δόλωμα.

Επιπλέον, το drone για την αναζήτηση ψαριών χρησιμοποιεί και ηχοσύστημα για τη συλλογή δεδομένων από τα γύρω αντικείμενα, τα οποία στη συνέχεια αναλύονται μέσω ειδικού λογισμικού. Το PowerRay κυκλοφόρησε στην αγορά τον Ιούνιο του 2017 και διατίθεται σε τρία μεγέθη. Στις προσδοκίες του Wally Zheng είναι το συγκεκριμένο υποβρύχιο drone να αποτελέσει πέρα από έναν «βοηθό» για τους αλιείς χρήσιμο εργαλείο και για επιστήμονες, κινηματογραφιστές, αλλά και λάτρεις των υποβρύχιων σπορ.