Υποχώρησε η κατανάλωση μανιταριών της ΕΕ

Ο κλάδος συζήτησε σε ευρωπαϊκό επίπεδο εμπορικά ζητήματα και προοπτικές

Έλλειψη εργατικών χεριών, αλλά και υποχώρηση της κατανάλωσης στο νωπό προϊόν, αποτέλεσαν δύο από τα κυριότερα ζητήματα για τους παραγωγούς μανιταριών που συζητήθηκαν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αυτή την εβδομάδα. Ενώσεις καλλιεργητών πραγματοποίησαν μία πρώτη συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών στις Βρυξέλλες, βάζοντας στο επίκεντρο των συζητήσεων την έλλειψη εργατών, πρόβλημα που απασχολεί την καλλιέργεια, πρακτικά, σε όλη την ΕΕ, καθώς και άλλα ζητήματα, όπως το αυξημένο κόστος συσκευασίας.

Νομοθετικά εμπόδια στα οποία προσκρούει, μεταξύ άλλων, η ανάπτυξη του βιολογικού προϊόντος τέθηκαν επί τάπητος στο πλαίσιο συναντήσεων με αρμόδιους Ευρωπαίους αξιωματούχους και τη Γενική Διεύθυνση Γεωργίας της ΕΕ, σύμφωνα με τον Andrea Prando, πρόεδρο της AIF (Ιταλική Ένωση Μανιταροκαλλιεργητών). Υπενθυμίζεται ότι το βιολογικό προϊόν αποτελεί έως και το 8% της εγχώριας παραγωγής σε αρκετά κράτη.

Επιπλέον, ο τομέας ζήτησε από την ΕΕ την παρακολούθηση των εισαγωγών ποικιλιών όπως τα Shiitake και τα Πλευρώτους (Pleurotus Ostreatus) από την Κίνα, καθώς εκφράζονται φόβοι ότι δεν φαίνονται καθαρές, σύμφωνα με τον Romeo Fuser, αντιπρόεδρο της GEPC (Ομάδας Ευρωπαίων Καλλιεργητών Μανιταριών). Η ευρωπαϊκή παραγωγή μανιταριών καταγράφει φέτος μειώσεις σε σημαντικές παραγωγικά χώρες, όπως η Πολωνία (-35.000 τόνους), η οποία, όμως, διατηρεί σταθερό μερίδιο εξαγωγών προς την υπόλοιπη ΕΕ και την Ολλανδία (10.000 τόνοι).

Και το 2023, η ΕΕ διατήρησε την αυτάρκειά της στο προϊόν, με τις εξαγωγές, ιδιαίτερα της ποικιλίας Πορτομπέλο, προς τρίτες χώρες να ανέρχονται στους 1,2 εκατ. τόνους, όπως εξηγεί ο εκπρόσωπος της GERC. Από τον κλάδο επισημαίνεται ότι η κατανάλωση νωπού προϊόντος παρουσιάζει γενική υποχώρηση, η οποία, όμως, δεν έχει τόσο δραματική επίπτωση, αφού η παραγωγή, πλέον, δεν χαρακτηρίζεται τόσο από την εποχικότητα, αλλά διατίθεται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.