Π.Ε. Λάρiσας: Υποχρεωτικός εμβολιασμός βοοειδών κατά της οζώδους δερματίτιδας

Ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί για την οζώδη στην Αχαΐα. Τις επόμενες ημέρες ξεκινά σε Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία

Σε υποχρεωτικό εμβολιασμό των βοοειδών στην Π.Ε. Λάρισας, με το ομόλογο, ζωντανό, εξασθενημένο εμβόλιο κατά της Οζώδους Δερματίτιδας προχώρησε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Π.Ε. Λάρισας το υπουργείο προχώρησε σε αυτήν την απόφαση λαμβάνοντας υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα που δείχνουν εξάπλωση του νοσήματος διαμέσου γειτονικών χωρών αλλά και την γεωγραφική θέση και το αίτημα της Π.Ε. Λάρισας για ένταξη σε πρόγραμμα εμβολιασμού. Ο εμβολιασμός πραγματοποιείται με δαπάνη των κτηνοτροφών.  

Η Π.Ε. Λάρισας υπογραμμίζει πως σε κάθε εκτροφή πριν τον εμβολιασμό όλα τα ζώα υπόκεινται σε κλινικό έλεγχο και όπου υπάρχουν υποψίες ο εμβολιασμός αναβάλλεται μέχρι η υποψία να επαληθευτεί ή όχι. Επισημαίνεται ότι οι κτηνίατροι του Δημοσίου και οι ιδιώτες που θα αναλάβουν τον εμβολιασμό θα τηρούν σχολαστικά τα μέτρα βιοασφάλειας. Το εμβόλιο παραλαμβάνεται και αποθηκεύεται από την Κτηνιατρική υπηρεσία. Τα ζώα κάθε εκμετάλλευσης που εμβολιάζονται θα πρέπει να αναγράφονται στο μητρώο το οποίο πρέπει να έχει μαζί του ο κτηνίατρος και το οποίο εκδίδει η υπηρεσία μας.

Επισημαίνεται ότι ο εμβολιασμός είναι υποχρεωτικός για όλες τις εκτροφές των βοοειδών στην Π.Ε. Λάρισας και για να είναι αποτελεσματικός θα πρέπει να ολοκληρωθεί σε 2 μήνες. Γι’ αυτό επιβάλλεται οι κτηνοτρόφοι να προβούν άμεσα στην παραγγελία των εμβολίων τους σύμφωνα με την 2704/07-07-16 απόφαση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας με την οποία η Π.Ε. Λάρισας χαρακτηρίζεται ως ζώνη με επιβολή περιοριστικών μέτρων για την Οζώδη Δερματίτιδα λόγω υποχρεωτικού εμβολιασμού.