Στα ύψη το Χρηματιστήριο Βάμβακος, πάει για «70+» το σύσπορο

των Γιάννη Τσατσάκη, Γιώργου Ρούστα

Μέρες του 2010 βιώνει το τελευταίο διάστημα το χρηματιστήριο βάμβακος, με τις τιμές στη Νέα Υόρκη να σκαρφαλώνουν πάνω από τα 100 σεντς/λίμπρα, σπάζοντας (μετά τα 96 σεντς) ακόμα ένα τεχνικό όριο.

Είναι ενδεικτικό ότι μέσα σε τέσσερις συνεδριάσεις, η αγορά κέρδισε 15%, απορροφώντας με χαρακτηριστική άνεση τους κραδασμούς που προκάλεσε στο σύνολο των χρηματαγορών την περασμένη εβδομάδα η κατάρρευση της Evergrande.

Υποστηρικτικά τα θεμελιώδη

Η αντοχή αυτή σαφέστατα θα πρέπει να πιστωθεί στα πολύ ισχυρά θεμελιώδη, τα οποία αποτυπώθηκαν και στο τελευταίο δελτίο (Σεπτεμβρίου) της Διεθνούς Συμβουλευτικής Επιτροπής Βάμβακος (ICAC). Σύμφωνα με αυτό, η παγκόσμια παραγωγή για το 2021/2022 εκτιμάται στους 24,9 εκατ. τόνους, ενώ η κατανάλωση στους 25,8 εκατ. τόνους.

Εσχάτως, μάλιστα, εκφράζονται ανησυχίες για τη σοδειά των ΗΠΑ λόγω των έντονων βροχοπτώσεων που αναμένονται σε βασικές παραγωγικές ζώνες της χώρας (Tέξας, Οκλαχόμα, Αρκάνσας) ακριβώς την περίοδο της συγκομιδής. Προβληματισμός υπάρχει επίσης και για την παραγωγή της Κίνας, αλλά και της Ινδίας, όπου αρκετές φυτείες χτυπήθηκαν πρόσφατα από μουσώνες. Πέραν αυτών, ωστόσο, η εκρηκτική άνοδος των τελευταίων ημερών θα πρέπει, σύμφωνα με έμπειρους παρατηρητές της αγοράς, να αποδοθεί και στις κινήσεις των κερδοσκοπικών funds.

Το ζητούμενο τώρα είναι η αγορά να εδραιωθεί σε αυτά τα επίπεδα, καθώς δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν ότι, όπως αρκετές φορές συμβαίνει όταν οι τιμές ανεβαίνουν τόσο ψηλά και με τέτοια ταχύτητα, η πιθανότητα μιας (ήπιας ή και βίαιης) διόρθωσης είναι υπαρκτή. Επ’ αυτού επικαλούνται, μάλιστα, την πρόθεση των κεντρικών τραπεζών να προχωρήσουν ταχύτερα στη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την άνοδο του πληθωρισμού. Κάτι που, εφόσον συμβεί, θα προκαλέσει πιέσεις στις τιμές των πρώτων υλών.

Για την ώρα, πάντως, η αγορά βρίσκεται σε ανοδικό κανάλι και τα τρέχοντα επίπεδα χρηματιστηριακών τιμών μεταφράζονται σε τιμές αρκετά πάνω από τα 60 λεπτά για το σύσπορο, οι οποίες, μάλιστα, αν συνυπολογιστούν τα πριμ ποιότητας και υγρασίας, όπως και η δυνατότητα να μεταφέρουν οι ίδιοι το προϊόν στο εκκοκκιστήριο, αγγίζουν τα 70 λεπτά/κιλό. «Μέχρι πρόσφατα λέγαμε ότι, υπό προϋποθέσεις, η τιμή παραγωγού μπορεί να φτάσει τα 60 λεπτά/κιλό. Πλέον, μπορούμε να πούμε ότι πάμε για τα 70 λεπτά», είναι η χαρακτηριστική ατάκα επικεφαλής μεγάλης μονάδας του κλάδου.

Κάτω 10% οι αποδόσεις στη Θεσσαλία

Στον θεσσαλικό κάμπο, όπου έχει ξεκινήσει η συγκομιδή στους νομούς Τρικάλων, Καρδίτσας και Λάρισας, τα πρώτα στοιχεία δείχνουν μια μείωση των αποδόσεων της τάξης του 10%, λόγω του παρατεταμένου καύσωνα, ο οποίος σόκαρε τα φυτά.

Έτσι, από τα συνήθη 450-500 κιλά, η μέση στρεμματική απόδοση φαίνεται να έχει υποχωρήσει στα 370-450 κιλά. Από την άλλη, τα ποιοτικά χαρακτηριστικά δεν έχουν επηρεαστεί και αυτό πιστώνεται στους παραγωγούς, οι οποίοι με αυξημένες καλλιεργητικές φροντίδες αντιμετώπισαν επιτυχώς διάφορες ασθένειες και κυρίως την προσβολή του φυτού από το σκουλήκι. Πολλοί, μάλιστα, χτύπησαν… υπερωρίες το σαββατοκύριακο στο χωράφι για να προλάβουν τις ελαφρές βροχοπτώσεις που αναμένονταν για τα μέσα της εβδομάδας.

Αρκετοί παραγωγοί προχωρούν σε κλεισίματα ακόμα και στα 67 λεπτά/κιλό, ωστόσο, πολλοί είναι αυτοί που αναμένουν η τιμή να φτάσει στα 70 λεπτά στην πύλη του εκκοκκιστηρίου, προκειμένου να «κλείσουν» τα βαμβάκια τους.

«Είναι πολύ νωρίς για να έχουμε μια σαφή εικόνα για τις αποδόσεις, όμως φαίνεται ότι στη Θεσσαλία είμαστε 10% κάτω σε σχέση με πέρυσι και το ίδιο φαίνεται ότι συμβαίνει και στην Κεντρική Μακεδονία», λέει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος, Ευθύμης Φωτεινός. «Το ευχάριστο είναι ότι οι τιμές του σύσπορου έχουν φύγει πάνω από τα 65 λεπτά. Βγάζουμε ένα ποιοτικό βαμβάκι, το οποίο, από τη στιγμή που είναι και στεγνό, πρέπει να πάρει την υπεραξία που δικαιούται να πληρωθεί στην ανώτερη δυνατή τιμή για την παραγωγή», συμπληρώνει.

«Στην Καρδίτσα, έχουμε φτάσει στο 50% της συγκομιδής και η μέση στρεμματική απόδοση φαίνεται να είναι ελαφρώς μειωμένη σε σχέση με πέρυσι, στα 450 κιλά», σημειώνει ο παραγωγός Βασίλης Γιαννακός.

Όπως εξηγεί, «οι ποιότητες είναι καλές και τα βαμβάκια που παραδίδουμε στεγνά. Πλέον, από τη στιγμή που η υγρασία μπήκε στην εξίσωση της τιμολόγησης, οι παραγωγοί της περιοχής έχουν μπει στη λογική της συγκομιδής κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ελπίζω όλοι οι συνάδελφοι σε κάθε παραγωγική περιοχή να κάνουν το ίδιο, γιατί αλλιώς δεν βοηθάμε ούτε το προϊόν, αλλά ούτε και τους εαυτούς μας».

Ο κ. Γιαννακός τονίζει ότι το επόμενο βήμα πλέον θα πρέπει να είναι μια «ανανεωμένη τιμολογιακή πολιτική από την πλευρά των εκκοκκιστηρίων, η οποία θα αφορά περισσότερα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Αυτό θα βοηθούσε να εξαλειφθούν πλήρως τα κρούσματα κακής ποιότητας βαμβακιού κατά τη διάρκεια της συγκομιδής».

Αναφορικά με τις τιμές, ο ίδιος επισημαίνει ότι η εκκοκκιστική σεζόν ξεκίνησε από τα 60 λεπτά στην πύλη του εκκοκκιστηρίου, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται τα 3 ευρώ των ποιοτικών ποικιλιών που δίνονται για συγκεκριμένες ποικιλίες. «Πλέον, ακούγονται τιμές από 62 έως και 67 λεπτά το κιλό».

Ο κ. Γιαννακός υπογραμμίζει, επίσης, ότι όσοι έκαναν προπωλήσεις, για παράδειγμα, στα 55 λεπτά δεν πρέπει να νιώθουν αδικημένοι. «Ίσως να είναι λιγότερο κερδισμένοι, όμως, χαμένοι δεν είναι σίγουρα, γιατί ακόμα και αυτές οι τιμές ήταν υψηλότερες από τις περσινές. Σε κάθε περίπτωση, θεωρώ ότι τα συμβόλαια προπωλήσεων είναι ένα εργαλείο που πρέπει να διαφυλάξουμε, γιατί είναι η απαρχή μιας νέας πορείας στις συναλλαγές μας με τους εκκοκκιστές, βάζοντας τον αγρότη σε μια πιο επιχειρηματική λογική», καταλήγει.