Αυτό το άρθρο είναι 9 μηνών

ZeroFoodwaste: Μεγάλη δράση ενημέρωσης για τη μείωση και επαναχρησιμοποίηση των τροφικών αποβλήτων

14/11/2023
3' διάβασμα
zerofoodwaste-megali-drasi-enimerosis-gia-ti-meiosi-kai-epanachrisimopoiisi-ton-trofikon-apovliton-306538

Με το ηχηρό μήνυμα «Τα απόβλητα τροφίμων δεν είναι για πέταμα», πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2023 στην πλατεία Αριστοτέλους μία μεγάλη εκδήλωση με σκοπό την ευαισθητοποίηση το κοινού αναφορικά με τη μείωση των τροφικών αποβλήτων. Η εκδήλωση υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου ZeroFoodWaste μέσα από τη σύμπραξη του ΑΠΘ, του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων Θεσσαλονίκης, με χρηματοδότηση από το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας & Καινοτομίας.

Μέσα από πρωτότυπα παιχνίδια και δραστηριότητες που αφορούσαν τόσο ανήλικα όσο και ενήλικα μέλη της κοινωνίας, έγινε ενημέρωση, εκπαίδευση και εξοικείωση των περαστικών αναφορικά με τις αρχές και τα οφέλη της κυκλικής οικονομίας. Επιπλέον, όσοι παρευρέθηκαν στην εκδήλωση είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν σχετικά με τους τρόπους επαναχρησιμοποίησης τόσο των τροφικών αποβλήτων όσο και των χρήσιμων συστατικών που εμπεριέχουν, τα οποία δύναται να χρησιμοποιηθούν ως πρώτες ύλες στη χημική βιομηχανία, την τεχνολογία τροφίμων, μέχρι και την παραγωγή δερμοκαλλυντικών σκευασμάτων! Ακόμη, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, πραγματοποιήθηκε η διανομή ενημερωτικών φυλλαδίων με στοιχεία σχετικά με την τεράστια ποσότητα τροφίμων που απορρίπτεται παγκοσμίως ως απόβλητα, η οποία φτάνει μέχρι και το 1/3 της συνολικής ετήσιας παραγωγής τους.

Στο πλαίσιο της δράσης, οι Πρόσκοποι Θεσσαλονίκης επιφύλασσαν στους Θεσσαλονικείς και μία μικρή έκπληξη, προσφέροντάς τους, δωρεάν, χιλιάδες πολύχρωμα ανθοκομικά φυτά, προσδίδοντας μία όμορφη και ξεχωριστή πινελιά στην εκδήλωση. Η διανομή των φυτών έγινε με σκοπό την επίδειξη ενός πραγματικού παραδείγματος εφαρμογής της κυκλικής οικονομίας, καθώς η λίπανσή τους πραγματοποιήθηκε με τη χρήση εδαφοβελτιωτικού από περίπου τρεις τόνους αποβλήτων τροφίμων, τα οποία συλλέχθηκαν από τη φοιτητική λέσχη του ΑΠΘ και υπέστησαν ειδική επεξεργασία από στο Εργαστήριο Διαχείρισης Αποβλήτων και Βιοδιεργασιών του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ.

Φαίνεται λοιπόν πως η επεξεργασία των τροφικών αποβλήτων για το μετασχηματισμό τους σε νέα προϊόντα έχει πάψει πλέον να αποτελεί σενάριο επιστημονικής φαντασίας! Η εν λόγω δράση αποτέλεσε μία ενέργεια μείζονος σημασίας και βασικό λιθαράκι στην προσπάθεια αφύπνισης της περιβαλλοντικής συνείδησης του κοινωνικού ιστού και στην ευαισθητοποίησή του αναφορικά με την υπεύθυνη κατανάλωση των τροφίμων, αλλά κυρίως στη γνωριμία της νέας γενιάς με την αναγκαιότητα των βιώσιμων πρακτικών για τη δημιουργία υπεύθυνων πολιτών του αύριο!          

Το έργο ZeroFoodWaste υποστηρίχτηκε από το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ.) στο πλαίσιο της 3ης Προκήρυξης της Δράσης «Επιστήμη και Κοινωνία» με τίτλο «Κόμβοι Έρευνας, Καινοτομίας και Διάχυσης» (Αριθμός Έργου: 2252)

ΓΡΑΦΕΙ: