Ζεστή η αγορά στην Ευρώπη, παρά τη μειωμένη παραγωγή

Η μειωμένη παραγωγή στις ευρωπαϊκές χώρες, με εντυπωσιακότερη αυτήν της Ιταλίας, η οποία για πρώτη φορά μέσα σε 25 χρόνια θα πέσει κάτω από το ένα εκατ. τόνους, επισημαίνεται στην επισκόπηση της παγκόσμιας αγοράς πυρηνόκαρπων της εξειδικευμένης ιστοσελίδας FreshPlaza. Οι συντάκτες που συνέλεξαν το σχετικό υλικό υπογραμμίζουν ότι ο προβληματισμός παραγωγών και εμπόρων εστιάζεται στην εξέλιξη γύρω από τον κορωνοϊό και συγκεκριμένα εάν θα ανοίξουν τα σύνορα μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών για τη μετακίνηση τουριστών.

Σε κάθε περίπτωση, καταλήγουν, οι παραγγελίες από τα σούπερ μάρκετ κρατούν σε υψηλά επίπεδα τη ζήτηση. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η Καλιφόρνια αντιμετώπισε καιρικά φαινόμενα παρόμοια με αυτά που ταλαιπώρησαν την ευρωπαϊκή καλλιέργεια, ενώ η Αυστραλία φαίνεται ότι επηρεάστηκε περισσότερο από την πανδημία, όταν πολλά από τα προϊόντα που εξήγαγε κόλλησαν στα λιμάνια. Στις επιμέρους χώρες, μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι στη Γερμανία έφτασαν πριν από 15 μέρες τα πρώτα φορτία ροδάκινων Paraguayo από την Ισπανία, με τη ζήτηση να διαμορφώνεται σε υψηλά επίπεδα. Στη Γαλλία σχεδιαζόταν για την τρέχουσα εβδομάδα η συγκομιδή ροδάκινων και νεκταρινιών, με τα πρώτα να δείχνουν σημάδια καλύτερης ποιότητας. Δύο εβδομάδες νωρίτερα ξεκίνησε φέτος η σεζόν στην Ισπανία.

Οι έμποροι κάνουν λόγο για αυξημένη ζήτηση και λόγω κορωνοϊού που ώθησε του καταναλωτές στην κατανάλωση υγιεινών προϊόντων, ενώ αισιοδοξία προκαλεί και το άνοιγμα της εστίασης συνολικά στην Ευρώπη. Και, παρόλο που οι απώλειες στην Ισπανία από τον τουρισμό προβλημάτισαν αρχικά, φαίνεται ότι αντισταθμίζονται από την αυξανόμενη ζήτηση από χώρες από τις οποίες προέρχονταν οι τουρίστες. Επιπλέον, η μειωμένη παραγωγή επιδρά θετικά στη διαμόρφωση υψηλότερων τιμών. Για την Ελλάδα γίνεται αναφορά στο γεγονός ότι αποτελεί τη μεγαλύτερη παραγωγό χώρα βιομηχανικού ροδάκινου στην Ευρώπη και ότι η φετινή συνολική παραγωγή πυρηνόκαρπων υπολογίζεται μειωμένη κατά 9,6%, ωστόσο, αυξημένη κατά 3% σε σύγκριση με την πενταετία 2014-2018.