Ζημιές, αλλά και εμπλουτισμό του υδροφορέα, έφερε ο «Ηφαιστίωνας» στην Κρήτη

Ζημιές, αλλά και εμπλουτισμό του υδροφορέα, έφερε ο «Ηφαιστίωνας» στην Κρήτη

Κατολισθήσεις στο οδικό δίκτυο, ζημιές σε καλλιέργειες κυρίως του νομού Χανίων, πλημμυρικά φαινόμενα στο Οροπέδιο Λασιθίου και στο ενετικό λιμάνι των Χανίων, καταπτώσεις δέντρων και προβλήματα σε υποδομές και μετακινήσεις προκάλεσε, μεταξύ άλλων, ο «Ηφαιστίωνας» στην Κρήτη. Την ίδια ώρα ο υδροφορέας του νησιού δέχθηκε σημαντική ενίσχυση από τις χιονοπτώσεις και τις βροχοπτώσεις των τελευταίου διημέρου.

Μεγάλες ποσότητες βροχής έπεσαν σε όλο το νησί, ωστόσο, ο νομός Χανίων είναι μεταξύ των περιοχών της χώρας που δέχθηκαν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής κατά το τριήμερο 5-7 Ιανουρίου. Οι μετεωρολογικοί σταθμοί του Αστεροσκοπείου Αθηνών κατέγραψαν 236 χιλιοστά στο Ασκύφου, 227 στην Ασή Γωνιά και 188 στον Φουρφουρά Ρεθύμνου.

Έρχεται υπερχείλιση στο φράγμα Αποσελέμη

Πάνω από πέντε εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερό έχει εισρεύσει στο φράγμα Αποσελέμη τις τελευταίες δέκα ημέρες, με αποτέλεσμα η πληρότητα στον ταμιευτήρα να έχει φτάσει στο 85% και μέχρι το τέλος του μήνα να αναμένεται η υπερχείλισή του, δήλωσε στην ΕΡΤ Ηρακλείου ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΚ, Φώτης Καζάσης.

Κατολισθήσεις στο οδικό δίκτυο

Λόγω των έντονων βροχοπτώσεων σημειώθηκαν κατολισθήσεις στο οδικό δίκτυο του νησιού. Για την διατήρηση της προσβασιμότητάς του ολόκληρος ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας ήταν επί ποδός. Κλειστός, ωστόσο, παραμένει λόγω εκτεταμένης κατολίσθησης, ο δρόμος Καστελίου- Σφηναρίου- Κάμπου και στα δύο ρεύματα. Η κίνηση των οχημάτων γίνεται από τους πλησιέστερους επαρχιακούς δρόμους.
Οι οδηγοί καλούνται να είναι προσεκτικοί και τις επόμενες ημέρες καθώς, λόγω κορεσμού των εδαφών από τις βροχοπτώσεις, είναι πιθανό να συνεχιστούν οι κατολισθήσεις και καταπτώσεις στο οδικό δίκτυο του νησιού.

Άρση απαγόρευσης απόπλου

Μετά από δύο ημέρες αποκαθίσταται η ακτοπλοϊκή σύνδεση του Ηρακλείου με τον Πειραιά. Με την άρση της απαγόρευσης του απόπλου στις 6 το πρωί απέπλευσε από το Ηράκλειο το πλοίο των Μινωικών Γραμμών και στις 10 αναχώρησε για Πειραιά το πλοίο της ΑΝΕΚ. Αντιστοίχως εκτελούντα και τα δρομολόγια των πλοίων από τον Πειραιά προς το Ηράκλειο.

Κλειστά σχολεία

Εξαιτίας των καιρικών συνθηκών κλειστά θα παραμείνουν σήμερα τα σχολεία στους δήμους Γόρτυνας, Οροπεδίου Λασιθίου, Μυλοποτάμου, Αμαρίου καθώς και οι σχολικές μονάδες της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στο Δήμο Ανωγείων.
Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ Ηρακλείου ο αρμόδιος για θέματα Πολιτικής Προστασίας αντιδήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου Γιώργος Στρατάκης, τα σχολεία του δήμου θα παραμείνουν κλειστά καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας. Και σήμερα ο κάμπος του Οροπεδίου Λασιθίου εξακολουθεί να μοιάζει με λίμνη από τις βροχές και τις χιονοπτώσεις ων τελευταίων ημερών.
Κανονικά επαναλειτουργούν σήμερα τα σχολεία και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί του δήμου Ηρακλείου. Εξαιρείται το κτιριακό συγκρότημα, όπου στεγάζονται τα 4ο Γυμνάσιο και 4ο Λύκειο Ηρακλείου, λόγω προβλήματος στο σύστημα θέρμανσης των αιθουσών.
Με απόφαση της πρυτανείας του Πανεπιστημίου Κρήτης μετατίθεται η εξεταστική για τα μαθήματα που επρόκειτο να εξεταστούν χθες και σήμερα.
Ανοικτό παρέμεινε και χθες το βράδυ το κέντρο αστέγων του δήμου Ηρακλείου για όσους θέλησαν να προστατευτούν από το κρύο.

Σταδιακή ύφεση των φαινομένων

Τα καιρικά φαινόμενα, πάντως, παρουσιάζουν σταδιακή ύφεση. Σήμερα στο νησί, σύμφωνα με την ΕΜΥ, προβλέπονται νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο και παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά – ημιορεινά. Τα φαινόμενα από το βράδυ θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι πνέουν βόρειοι με ένταση 8-9 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση και η θερμοκρασία κυμαίνεται από 5 έως 9 βαθμούς Κελσίου.

Πηγή: ert.gr