Ζημιές δεκάδων χιλιάδων ευρώ για τους ανθοπαραγωγούς

Εξαιρετικά σοβαρές είναι οι οικονομικές επιπτώσεις που υφίστανται οι ανθοπαραγωγοί δρεπτών λουλουδιών σε όλη τη χώρα που βλέπουν, μέρα με τη μέρα τις καλλιέργειές τους να μένουν απούλητες. Από τα μέσα Μαρτίου, οι πωλήσεις δρεπτών λουλουδιών βρίσκονται σε μηδενικά επίπεδα. Διάφορα είδη ανθέων με μικρό κύκλο ζωής έχουν ήδη ή ετοιμάζονται να αχρηστευτούν.

Παράλληλα, τα έξοδα για τους παραγωγούς «τρέχουν» και οι απώλειες εισοδήματος ανέρχονται σε αρκετές χιλιάδες ευρώ. Μέσα στην εβδομάδα, το ΥΠΑΑΤ πρόσθεσε και τους ανθοπαραγωγούς στους κλάδους αγροτικής δραστηριότητας που θα στηριχθούν, σε πρώτη φάση, με το «800ευρο», ενώ την Τρίτη το υπουργείο ζήτησε στοιχεία σχετικά με τους πρόσφατους τζίρους των παραγωγών. Η «ΥΧ» συνομίλησε με ανθοπαραγωγούς σε Αθήνα και Κρήτη, που με τη σειρά τους ευχήθηκαν να εξομαλυνθεί η κατάσταση, πρωτίστως για την υγεία όλων των πολιτών.

Εν αντιθέσει, με άλλους συναδέλφους μας αγρότες που, ευτυχώς, βλέπουν τους τζίρους τους ακόμα και να αυξάνονται, το λουλούδι έχει σταματήσει να μπαίνει στα σπίτια. Τεράστιοι όγκοι από τουλίπες, ανεμώνες, ζουμπούλια και άλλα άνθη μένουν απούλητα και αχρηστεύονται

Κινητοποίηση από τον Ανθοπαραγωγικό Συνεταιρισμό Αθηνών

Το ΥΠΑΑΤ επισκέφθηκε πριν από μία εβδομάδα (19/3) ο πρόεδρος του Αγροτικού Ανθοπαραγωγικού Συνεταιρισμού Αθηνών, Θάνος Κελμάγερ. Κατά την επίσκεψή του, άφησε στην είσοδο μεγάλες ανθοδέσμες με λουλούδια, σε μια προσπάθεια να αναδείξει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί και να ευαισθητοποιήσει τις αρμόδιες αρχές. «Από την προηγούμενη Δευτέρα (16/3) έχουμε σταματήσει τις πωλήσεις λουλουδιών.

Στον συνεταιρισμό είμαστε πάνω από 115 παραγωγοί. Επικοινώνησα με το υπουργείο και ζήτησα να ανασταλεί η λειτουργία μας, δεν έχει νόημα να λειτουργεί ο συνεταιρισμός. Έχουμε ξεκινήσει να προσφέρουμε δωρεάν λουλούδια σε οίκους ευγηρίας, σε νοσοκομεία, σε μια κίνηση ευγνωμοσύνης στους ήρωες των ημερών. Δεν υπάρχει ζήτηση, έχουν κλείσει όλα τα ανθοπωλεία. Κοινωνικές εκδηλώσεις και τελετές είναι σχεδόν ανύπαρκτες», σημείωσε. Ζητώντας από τον ίδιο να εκτιμήσει τις οικονομικές ζημιές που υφίσταται ο κλάδος, ο κ. Κελμάγερ μας είπε: «Εκτιμώ ότι ένας μέσος παραγωγός καλλιεργεί περίπου 25 στρέμματα, το 1/3 των οποίων είναι σε θερμοκήπιο.

Δεν μπορώ να σας αναφέρω συγκεκριμένο αριθμό για τις ζημιές, δεν θα είναι όμως υπερβολή να πούμε ότι αντιμετωπίζουμε τον κίνδυνο ολοκληρωτικής καταστροφής. Σκεφτείτε ότι κάποιοι θέρμαιναν τα θερμοκήπιά τους όλο τον χειμώνα, ώστε να διαθέσουν στην αγορά τριαντάφυλλα την περίοδο του Πάσχα.

Και αυτό είναι μόνο ένα ελάχιστο μέρος των εξόδων ενός παραγωγού». Ο ίδιος προσθέτει: «Εν αντιθέσει, με άλλους συναδέλφους μας αγρότες που, ευτυχώς, βλέπουν τους τζίρους τους ακόμα και να αυξάνονται, το λουλούδι έχει σταματήσει να μπαίνει στα σπίτια. Τεράστιοι όγκοι από τουλίπες, ανεμώνες, ζουμπούλια και άλλα άνθη μένουν απούλητα και αχρηστεύονται».

Αναφορικά με την ενημέρωση που έχει από το ΥΠΑΑΤ σχετικά με τους τρόπους στήριξης των ανθοπαραγωγών, ο ίδιος μας είπε: «Είμαστε σε ανοιχτή γραμμή με το υπουργείο, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουμε κάτι απτό. Δυστυχώς, οι ανθοπαραγωγοί δεν έχουμε ούτε το δίχτυ προστασίας των ευρωπαϊκών ενισχύσεων. Έχουμε, ήδη, χάσει αρκετούς συναδέλφους που μεταπήδησαν στη λαχανοκομία και πλέον με την υπάρχουσα κατάσταση δεν γνωρίζουμε τι θα φέρει η επόμενη ημέρα για τον κλάδο, όταν αυτή έρθει».

Σε απόγνωση οι παραγωγοί της Κρήτης

Η «ΥΧ» συνομίλησε με τον ανθοπαραγωγό, Γιάννη Γαϊτάνη, ο οποίος εκπροσωπεί τους συναδέλφους του στον Αγροτικό Σύλλογο Ιεράπετρας και καλλιεργεί δρεπτά άνθη, υπαίθρια και σε θερμοκήπιο, σε συνολική έκταση περίπου 30 στρεμμάτων.

Ο ίδιος μας είπε ότι «από τις 10 Μαρτίου οι πωλήσεις έπεσαν κατακόρυφα και μέσα σε πέντε μέρες έγιναν μηδενικές. Περιμέναμε την άνοιξη και κυρίως τον Απρίλιο, που πραγματοποιούμε το 30% του τζίρου μας. Την ίδια στιγμή, τα έξοδα τρέχουν. Οι όποιες τυχόν περικοπές κάνουμε δεν εξοικονομούν περισσότερο από ένα 20% της χασούρας. Υπολογίστε ότι το συνολικό κόστος παραγωγής για έναν παραγωγό, αν βάλουμε μέσα όλες τις καλλιεργητικές πρακτικές, τα έξοδα αγοράς των σπόρων, τα εργατικά και διάφορα άλλα και το επιμερίσουμε ανά μήνα ανέρχεται σε αρκετές χιλιάδες ευρώ. Υπάρχουν παραγωγοί που τη δεδομένη στιγμή μπορεί να “μπαίνουν μέσα” έως 20.000 ευρώ τον μήνα και περιμένουμε να δούμε πόσοι θα αντέξουν».

Όπως ανέφερε ο κ. Γαϊτάνης, την περασμένη Παρασκευή (20/3) εστάλη υπόμνημα στο ΥΠΑΑΤ από τον Ενιαίο Αγροτικό Σύλλογο Παραγωγών Εκτός Εποχής. «Ζητούμε τη στήριξη της ελληνικής πολιτείας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης», πρόσθεσε.