Αυτό το άρθρο είναι 32 μηνών

Ζημιές παγετού: Με ρύθμιση πάνε πίσω προκαταβολές και εξοφλήσεις

30/10/2021
1' διάβασμα
zimies-pagetou-me-rythmisi-pane-piso-prokatavoles-kai-exofliseis-245423

Έναν μήνα αργότερα αναμένεται να καταβληθεί στους δικαιούχους η επόμενη δόση της προκαταβολής για τις ζημιές από τους παγετούς της άνοιξης, σύμφωνα με πληροφορίες της «ΥΧ» από τον ΕΛΓΑ.

Βάσει του μέχρι σήμερα χρονοδιαγράμματος, μέχρι τέλος Οκτωβρίου αναμενόταν να πραγματοποιηθεί από τον Οργανισμό η τρίτη κατά σειρά πληρωμή προκαταβολών στους δικαιούχους για τις ζημιές από τους παγετούς. Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι σύμφωνα με τις ισχύουσες ρυθμίσεις, προβλεπόταν η εξόφληση για τις εν λόγω ζημιές έως το τέλος του έτους (2021).

gaia-sense

Τελικά, αποφασίστηκε αυτή την εβδομάδα από το ΔΣ του ΕΛΓΑ να ζητηθεί από το ΥΠΑΑΤ η κατάθεση τροποποίησης, που θα μεταθέτει τις πληρωμές αυτές κατά έναν μήνα.

Αυτό σημαίνει ότι η πληρωμή της προκαταβολής για τις ζημιές από τον παγετό που περίμεναν οι παραγωγοί άμεσα, αναμένεται να πραγματοποιηθεί κατά το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου. Ομοίως, η εξόφληση για τις ζημιές των παγετών αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο του 2022. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του ΕΛΓΑ, μια δεύτερη πληρωμή θα ακολουθήσει στο τρίτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου, όπου θα καταβληθούν αποζημιώσεις για τις υπόλοιπες εκκρεμότητες.

Σε ερώτημα της «ΥΧ» εάν αυτήν τη στιγμή υπάρχει η απαιτούμενη ρευστότητα στον Οργανισμό, ώστε να πραγματοποιηθούν οι πληρωμές, η απάντηση από ανώτατη διοικητική πηγή ήταν ότι τα κονδύλια είναι εξασφαλισμένα.

Αυτό διότι σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών και τον αναπληρωτή υπουργό, Θεόδωρο Σκυλακάκη, έχει εγκριθεί η μεταφορά κονδυλίων, ύψους 60 εκατ. ευρώ, προς τον ΕΛΓΑ σε δύο δόσεις, μέσα στις επόμενες ημέρες.