Μεγάλες ζημιές από χαλάζι στη Β. Ελλάδα – Ερωτηματικά για την αντιχαλαζική (φωτό)

Μεγάλες καταστροφές από τη χαλαζόπτωση στις δενδροκαλλιέργειες του Βελβεντού

Μεγάλες ζημιές προκάλεσε στις δενδροκαλλιέργειες της Βόρειας Ελλάδας η σφοδρή χαλαζόπτωση που έπληξε την περιοχή, την Τρίτη του Πάσχα (3/5). Το χαλάζι έπεσε κατά μήκος της Εγνατίας Οδού από το Πλατύ Ημαθίας μέχρι και την Νάουσα (με επίκεντρο τα Καβάσιλα Ημαθίας), είχε ως αποτέλεσμα να πληγούν εκτάσεις άνω των 30.000 στρεμμάτων με φρούτα και άλλες καλλιέργειες.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ μας το χαλάζι είχε μέγεθος φουντουκιού και έπληξε περισσότερα από 10.000 στρέμματα με συμπύρηνο ροδάκινο, 5.000 στρέμματα με μήλα, αχλάδια, δαμάσκηνα και βερίκοκα και περίπου 20.000 στρέμματα με καλαμπόκι, βαμβάκι και τεύτλα.

Την κατάσταση περιγράφει στο ypaithros.gr ο κ. Χρήστος Γιαννακάκης, Σύμβουλος του ΑΣ Venus και πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας: «η χαλαζόπτωση ήταν σφοδρή και έπληξε την περιοχή το μεσημέρι της Τρίτης. Κατά πόσο τα αεροπλάνα (σ.σ. που εκτελούν το πρόγραμμα αντιχαλαζικής προστασίας του ΕΛΓΑ) σηκώθηκαν έγκαιρα ή κατά πόσο έκαναν σωστή χρήση των εναέριων μέσων είναι ένα ζήτημα που πρέπει να διερευνηθεί».

Και πρόσθεσε: «η εταιρεία οφείλει να μας απαντήσει αν τα αεροπλάνα της ήταν σε ετοιμότητα και κατά πόσο υπήρχε όλο το σχετικό υλικό προσβολής των χαλαζοφόρων νεφών (δηλαδή οι ρουκέτες του ιωδιούχου αργύρου), αν έχει σωστή κατεύθυνση των αεροσκαφών στα χαλαζοφόρα νέφη. Πρέπει να διερευνηθούν όλα αφού οι ζημιές είναι σημαντικές.»

Επίσης, στην Πέλλα, καταγράφηκαν ζημιές από το χαλάζι στις περιοχές Λεπτοκαρυάς, Προφήτη Ηλία και Δροσερού, ενώ ζημιές καταγράφηκαν και σε περιοχές στην Καβάλα (δυτική περιοχή του νομού) αλλά και στη Δράμα (περιοχή Νέστου), όπου κυρίως επλήγησαν αμπέλια, ελαιόδεντρα και πυρηνόκαρπα. Η χαλαζόπτωση στην Ξάνθη, έπληξε δενδρώδεις κυρίως καλλιέργειες στις περιοχές Τοξοτών και δήμου Αβδήρων.

Αναλυτικό ρεπορτάζ στην «ΥΧ» που κυκλοφορεί στα περίπτερα την Παρασκευή 6 Μαΐου