Ζητάει βρώμη η αγορά, αλλά οι εκτάσεις μειώνονται

Οι τιμές των σιτηρών δεν άφησαν ανεπηρέαστη ούτε την καλλιέργεια της βρώμης, της οποίας η σπορά έχει ξεκινήσει. Σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Μπρέλλο, παραγωγό από τον Άγιο Κωνσταντίνο Φαρσάλων, «οι τιμές των σιτηρών έστρεψαν πολλούς παραγωγούς προς το σκληρό, “κλέβοντας” εκτάσεις από τη βρώμη. Μπορεί για την τρέχουσα περίοδο να είχαμε μία αύξηση στα 24 λεπτά το κιλό σε σύγκριση με τα 17 που πουλάγαμε άλλες χρονιές, όμως η φετινή χρονιά του σκληρού σταριού σηματοδοτεί εξελίξεις στην καλλιέργεια».

Κάνοντας μία αναφορά στα προηγούμενα χρόνια, ο κ. Μπρέλλος είπε ότι ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος από την Ισπανία. «Με 16 λεπτά το κιλό κατάφεραν να διεισδύσουν σε πολλές αγορές της χώρας μας, με αποτέλεσμα η δική μας βρώμη να μείνει αδιάθετη στις αποθήκες μας. Κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις, δεν μπορούμε να καλλιεργήσουμε και να ανταγωνιστούμε».

Πολλαπλές οι χρήσεις της καλλιέργειας

Το φυτό ως αγρωστώδες έχει τη δυνατότητα να αξιοποιεί φτωχά και άνυδρα εδάφη, να καλλιεργείται για σανό ή τον καρπό του, ακόμη και για απευθείας βόσκηση. Πολλοί παραγωγοί καλλιεργούν τη βρώμη συνήθως μόνη της και κάποιοι τη σπέρνουν συγκαλλιεργούμενη κυρίως με ψυχανθή, όπως είναι ο βίκος και το κτηνοτροφικό μπιζέλι. Το μεγαλύτερο ποσοστό της παραγωγής κατευθύνεται στις ζωοτροφές και ελάχιστες ποσότητες για ανθρώπινη κατανάλωση.

Στο νησί της Λήμνου καλλιεργούνται κάθε χρόνο πάνω από 10.000 στρέμματα βρώμης, καλύπτοντας σε μεγάλο ποσοστό τις διατροφικές ανάγκες των ζώων του νησιού. Επίσης, ένα σημαντικό μέρος της παραγωγής φεύγει σε κοντινά νησιά, όπως είναι η Λέσβος. Φέτος, οι μεταβολές στις εκτάσεις δεν είναι σημαντικές, αναφέρει ο γεωπόνος Λάκης Παλαιολόγος.

«Συνήθως η βρώμη κατευθύνεται στην απευθείας διατροφή των ζώων με τη βοσκή, ένα ποσοστό πάει για σανό και ένα άλλο για τον καρπό. Με αυτόν τον τρόπο οι κτηνοτρόφοι επεκτείνουν τη διατροφή τους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, καλύπτοντας τις ανάγκες των ζώων τους».

Αναφερόμενος στο θέμα των τιμών, ο ίδιος είπε ότι η βρώμη πωλείται περίπου στα 20 λεπτά το κιλό τα τελευταία χρόνια, όμως τη φετινή περίοδο φτάνει περίπου στα 25 λεπτά. «Υπάρχει δυνατότητα διατήρησης της καλλιέργειας στο νησί, γιατί αξιοποιεί άνυδρα και άγονα εδάφη».

Ανάγκη για βελτίωση των ποικιλιών

Ένθερμος υποστηρικτής της βρώμης δηλώνει ο Παντελής Μαυρίδης, παραγωγός από την Πλαγιά Κιλκίς. Κάθε χρόνο καλλιεργεί πάνω από 400 στρέμματα και, όπως αναφέρει, «δεν την αλλάζω με τίποτα. Μου δίνει ένα καλό εισόδημα, χωρίς να χρησιμοποιώ πολλές εισροές. Δεν θέλει πολύ νερό, ούτε πολλά λιπάσματα ή φυτοφάρμακα και μπορεί να μου δώσει 200-300 κιλά καρπό και 15 με 20 μπάλες στο στρέμμα, αν την κάνω σανό».

Παράλληλα, ο κ. Μαυρίδης πειραματίζεται και με νέες ποικιλίες, ώστε να βρει την κατάλληλη για να μπορεί να την καλλιεργεί το επόμενο διάστημα. «Μπορεί η ελληνική ποικιλία Κασσάνδρα να αποτελεί μία λύση για την εγχώρια παραγωγή, αλλά θέλουμε ποικιλίες οι οποίες να έχουν καλύτερες αποδόσεις και καλύτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά». Τέλος, για το θέμα των τιμών μίλησε και ο έμπορος δημητριακών Κωνσταντίνος Μερτζεμέκης. «Φέτος, η βρώμη παρουσίασε μια αυξημένη ζήτηση. Ο τόνος έχει φτάσει στα 280 ευρώ και συνεχίζει να κινείται ανοδικά. Πιστεύω ότι αυτή η τιμή θα διατηρήσει τα στρέμματα που καλλιεργούνται και για το επόμενο διάστημα».