Ζητείται παράταση για το ΟΣΔΕ, στο «κόκκινο» τα ΚΥΔ

✱ Τι απαντά ο ΟΠΕΚΕΠΕ
✱ Ούτε οι μισές δηλώσεις δεν έχουν υποβληθεί ακόμη

Με τα χρονικά περιθώρια να έχουν γίνει πλέον ασφυκτικά, η πορεία συλλογής των δηλώσεων ΕΑΕ για το 2021 κρίνεται ιδιαίτερα κρίσιμη, καθώς στις 22 Ιουνίου λήγει η προθεσμία, ενώ μέχρι σήμερα έχουν οριστικοποιηθεί πανελλαδικά οι δηλώσεις από το 46% μόλις του τελικού αναμενόμενου πλήθους δικαιούχων.

Η εικόνα είναι ακόμη πιο απογοητευτική σε συγκεκριμένους νομούς της χώρας, όπως στις Σέρρες, όπου το ποσοστό των οριστικοποιημένων δηλώσεων μέχρι και την περασμένη εβδομάδα δεν ξεπερνούσε το 15%! Οι εργαζόμενοι στα ΚΥΔ κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και καλούν τους παραγωγούς μέσω της «ΥΧ» να μην επαναπαύονται, καθώς έχουν απομείνει μόλις δέκα ημέρες για την καταληκτική ημερομηνία. Όλοι κρίνουν πως μία έστω μικρή παράταση είναι επιβεβλημένη και εναποθέτουν τις ελπίδες τους στο ΥΠΑΑΤ.

Από την πλευρά του, ο ΟΠΕΚΕΠΕ, όπως μεταφέρει ανώτατη πηγή στην «ΥΧ», εξηγεί ότι τυπικά δεν μπορεί να δοθεί παράταση, καθώς η Ελλάδα έχει ήδη κοινοποιήσει στην Κομισιόν την καταληκτική ημερομηνία. Ωστόσο, πολλοί είναι εκείνοι, που σύμφωνα με το ρεπορτάζ, κρίνουν ότι μία μικρή σιωπηρή παράταση αποτελεί μονόδρομο στην παρούσα φάση.

Σήριαλ με τον ΑΤΑΚ

ΚΥΔ και παραγωγοί, όμως, δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μόνο τον χρόνο που πιέζει, αλλά και τις σπασμωδικές κινήσεις του ίδιου του Οργανισμού, που δεν φρόντισε από την αρχή της διαδικασίας, στις 15 Απριλίου, να χορηγήσει όλες τις απαραίτητες οδηγίες και διευκρινίσεις στους πιστοποιημένους φορείς.

Αποτέλεσμα; Μέχρι τα τέλη Μαΐου οι οδηγίες για τον ΑΤΑΚ να είναι διαφορετικές σε σχέση με όσα περιλάμβανε τελικά η εγκύκλιος του ΟΠΕΚΕΠΕ, η οποία εκδόθηκε καθυστερημένα στις 27/5, να προκληθεί σύγχυση και να φθάσουμε, τελικά, την περασμένη Τετάρτη 9 Ιουνίου για νέες διευκρινίσεις μέσω τροποποιητικής απόφασης σχετικά με τα μισθωμένα αγροτεμάχια.

Παράλληλα, οι νέες υποχρεώσεις με τις οποίες έχουν επιφορτιστεί τα ΚΥΔ σε σχέση με το έντυπο Ε9 και την ταυτοποίηση των αγροτεμαχίων που ζητά η ΑΑΔΕ, χωρίς να έχουν εξαρχής δοθεί από την ανεξάρτητη αρχή τα απαραίτητα εργαλεία υποβοήθησης, σε συνδυασμό και με όσους ακόμα περιμένουν απαντήσεις για τα βοσκοτόπια σε περιοχές Natura, έχουν προκαλέσει μία πρωτοφανή κατάσταση στην πορεία του έργου.

Πρωτόγνωρη κατάσταση

«Είναι πραγματικά μία δύσκολη χρονιά», εξηγεί στην «ΥΧ» ο Τάκης Χατζούδης από την ΕΑΣ Διδυμοτείχου. «Κάνουμε υπεράνθρωπες προσπάθειες, με υπερωρίες και επιπλέον προσωπικό για να αντεπεξέλθουμε, καθώς η διαδικασία ξεκίνησε με περίπου δέκα ημέρες καθυστέρηση. Αυτό, όμως, που μας ανησυχεί περισσότερο είναι η νοοτροπία του κόσμου, που δεν έρχεται να υποβάλει τη δήλωσή του». Όπως σημειώνει, η υποβολή της ΕΑΕ 2021 προχωρά με πολύ αργούς ρυθμούς και ο ίδιος ελπίζει να δοθεί μία παράταση, ώστε μέχρι τότε να έχουν επιλυθεί όλες οι εκκρεμότητες.

Η τροποποιητική απόφαση του ΟΠΕΚΕΠΕ την Τετάρτη σχετικά με τον ΑΤΑΚ έφερε μια ανακούφιση, όπως αναφέρει, αλλά ο ίδιος εξηγεί ότι μέχρι τότε επικρατούσε αναστάτωση. «Τουλάχιστον ξεκαθαρίστηκε» σημειώνει, αν και ο ίδιος υπογραμμίζει πως παράλληλα υπάρχει άλλο ένα σημαντικό θέμα, το οποίο αφορά τα στοιχεία της περιουσιακής κατάστασης, όπως αποτυπώνονται στο Ε9 για τον έλεγχο της εγκυρότητας του ΑΤΑΚ.

«Ζητήσαμε από την ΑΑΔΕ να μας δώσει το απαραίτητο εργαλείο, προκειμένου να διευκολυνθούμε κατά τη διασταύρωση, και μόλις την Τρίτη ήρθε ο πρώτος διασταυρωτικός». Και συμπληρώνει: «Είναι μεγάλο το βάρος και η ευθύνη, γιατί ο κάθε παραγωγός βασίζεται πάνω σου. Είναι μια πραγματικά δύσκολη χρονιά, πρωτόγνωρη θα έλεγα».

Την ίδια ώρα, διευκρινίσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ αναμένονται σχετικά με την επιλεξιμότητα εκτάσεων στο δίκτυο NATURA 2000.

Να υπενθυμίσουμε ότι σύμφωνα με τον οδηγό του ΟΠΕΚΕΠΕ, για το έτος 2021 και εφεξής, δεν είναι επιλέξιμες:

✱ Εκτάσεις που δηλώνονται εντός βοσκοτοπικών περιοχών (ενοτήτων) με συντελεστή επιλεξιμότητας (pef) ίσο με το μηδέν, ανεξαρτήτως είδους καλλιέργειας.

✱ Εκτάσεις που δηλώνονται εντός βοσκοτοπικών περιοχών του δικτύου NATURA 2000, πλην εκείνων που δηλώνονται ως βοσκότοπος ή μόνιμη καλλιέργεια.

Το θέμα δεν αφορά πολλούς, αλλά απαιτείται μία διευκρίνιση για τα βοσκοτόπια, γιατί ζητάνε επιπλέον τίτλους, τοπογραφικά κ.ά., όπως εξηγεί ο Κώστας Αναστασίου από την Agrognosi Φθιώτιδας. Γενικά, όμως, όπως σημειώνει, δεν αντιμετώπισαν ιδιαίτερα προβλήματα με το σύστημα. Εντούτοις, η εικόνα και στην περιοχή της Λαμίας δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική σε σχέση με την πορεία των δηλώσεων.

«Είμαστε λίγο πάνω από τη μέση. Ο περισσότερος κόσμος έχει στο μυαλό του ότι θα δοθεί παράταση, επειδή ξεκίνησε πιο αργά φέτος», σημειώνει ο κ. Αναστασίου, ο οποίος εξηγεί ότι η αλλαγή του καιρού κινητοποίησε πολλούς παραγωγούς, με αποτέλεσμα την ερχόμενη εβδομάδα να έχουν ήδη κλείσει ολοήμερα ραντεβού. Κατά την άποψή του, θα χρειαστεί να δοθεί μια παράταση, «έστω έως τα τέλη Ιουνίου, οπότε λήγει και η προθεσμία για τις μεταβιβάσεις».

Για την ανάγκη να δοθεί παράταση κάνει λόγο και ο Αστέριος Νάνος από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Φυτικής και Ζωικής Παραγωγής Ένωση Ελασσόνας. «Είμαστε στο 50% περίπου των οριστικοποιημένων δηλώσεων», εξηγεί στην «ΥΧ» και σημειώνει ότι τα ΚΥΔ θα χρειαστούν τουλάχιστον επιπλέον 15 ημέρες παράταση για να ολοκληρωθεί επιτυχώς η διαδικασία. «Είμαστε ήδη πιεσμένοι, γιατί παράλληλα ασχολούμαστε και με άλλα θέματα των παραγωγών», σημειώνει για τον αυξημένο όγκο εργασίας.

Με βραδείς ρυθμούς

Πράγματι και σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η «ΥΧ», ο αριθμός των οριστικοποιημένων αιτήσεων δεν είναι ικανοποιητικός.

Μέχρι και τις 4 Ιουνίου είχαν οριστικοποιηθεί 300.000 δηλώσεις, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 46% του τελικού αναμενόμενου πλήθους δικαιούχων. Ο αριθμός αυτός υπολείπεται κατά 55.000 δηλώσεις σε σχέση με τα προηγούμενα έτη στην ίδια χρονική στιγμή, δηλαδή δύο εβδομάδες πριν από την καταληκτική ημερομηνία εμπρόθεσμης υποβολής.

Ενώ στο σύνολο της χώρας η υστέρηση σε σχέση με πέρσι είναι της τάξης του 9%, σε πολλούς νομούς παρατηρείται σημαντικά μειωμένο ποσοστό, της τάξης του 20% ή και του 30%. Όπως εκτιμάται, σε αυτές τις περιοχές δεν είναι καθόλου προφανές πώς θα καλυφθεί τόσο μεγάλος αριθμός δηλώσεων στον χρόνο που απομένει.

Για παράδειγμα, μέχρι τις 4 Ιουνίου στον Νομό Αιτωλοακαρνανίας είχε οριστικοποιηθεί το 44% των δηλώσεων, όταν πέρσι το ποσοστό ανερχόταν στο 71%, στον Νομό Ρεθύμνης το 39%, όταν πέρσι είχε οριστικοποιηθεί ήδη το 70% των δηλώσεων.

Σχεδόν ίδια είναι η κατάσταση στον Νομό Λέσβου, με το ποσοστό των δηλώσεων να έχει ανέλθει φέτος στο 32% έναντι 60% πέρσι, και στον Νομό Ιωαννίνων, με ποσοστό 32% φέτος έναντι 59% πέρσι.

Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι έως τις 4 Ιουνίου σε αρκετούς νομούς δεν είχε οριστικοποιηθεί ούτε το 30% των δηλώσεων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο Νομός Σερρών όπου είχαν υποβληθεί δηλώσεις σε ποσοστό 14%. Στην ίδια κατηγορία είναι και οι νομοί Δράμας με 17%, Θεσσαλονίκης με 21% και Φλώρινας με 29%.

Οι «προχωρημένοι» νομοί

Αντίθετα, εξαιρετικά κινείται ο Νομός Φωκίδας, με τους νομούς Ζακύνθου και Μεσσηνίας να ακολουθούν, αποτελώντας τις τρεις περιοχές με την καλύτερη ροή δηλώσεων φέτος.

Ομαλή και προχωρημένη ροή καταγράφεται και στον Νομό Αρκαδίας, όπου μέχρι την Τετάρτη 9 Ιουνίου είχε υποβληθεί το 70% των δηλώσεων, όπως μας μεταφέρει ο πρόεδρος του Αγροτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Αρκαδίας «Η Ένωση», Θανάσης Τσιοτίνας. «Από το 70%, το 50% των δηλώσεων είναι του συνεταιρισμού», αναφέρει και προσθέτει ότι όλα εξελίσσονται ομαλά. «Δεν υπήρξε και κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα, γιατί στην περιοχή το Κτηματολόγιο είναι σε καλή φάση».