Ζητείται στήριξη της ελιάς στο Πήλιο

Αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών του Δήμου Νοτίου Πηλίου ζητούν οι βουλευτές της Μαγνησίας, καταθέτοντας αναλυτικά στοιχεία για τις εκτάσεις των δενδροκαλλιεργειών που επλήγησαν και τα ποσοστά απώλειας του καρπού.

Όπως επισημαίνουν στις αναφορές τους «οι ελαιοπαραγωγοί του κεντρικού και νότιου Πηλίου είναι αγανακτισμένοι και απογοητευμένοι, γιατί βλέπουν για ακόμη μία χρονιά την καταστροφή της ελαιοπαραγωγής τους από τον δάκο και το γλοιοσπόριο. Παρόλο που εφαρμόστηκαν τα προγράμματα δακοκτονίας, εντούτοις η προσβολή από τον δάκο κυρίως στα μέσα Σεπτεμβρίου, ήταν μεγάλη. Αποτέλεσμα της καταστροφής αυτής είναι όλες οι ποσότητες του ελαιοκάρπου να οδηγούνται προς ελαιοποίηση ή ακόμη χειρότερα να σαπίζουν στο έδαφος, αφού η πολύ χαμηλή τιμή του ελαιολάδου καθιστά ασύμφορη τη συλλογή του και οδηγεί σε τραγική οικονομική δυσχέρεια τους ελαιοπαραγωγούς της περιοχής. Επειδή στο Νότιο Πήλιο υπάρχει μονοκαλλιέργεια της ελιάς, θα πρέπει να υπάρξει γενναία αποζημίωση των παραγωγών με οποιοδήποτε χρηματοδοτικό πρόγραμμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί, η άμεση εφαρμογή της αποθεματοποίησης ελαιολάδου με ικανοποιητική τιμή ενίσχυσης ανά κιλό λαδιού στον ελαιοπαραγωγό. Ακόμη, ζητείται η άμεση κινητοποίηση φορέων, όπως το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, η Περιφέρεια Θεσσαλίας και ελαιουργικών συνεταιρισμών για την εξεύρεση των αιτιών δακοπροσβολής τα τελευταία χρόνια.

Μεγάλη η ζημιά στις δενδρώδεις καλλιέργειες

Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατατέθηκαν στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου, μεγάλη είναι γενικά η ζημιά που σημειώθηκε φέτος στο Πήλιο στις δεντρώδεις καλλιέργειες. Ειδικότερα, παρατηρήθηκε 80% απώλεια στην παραγωγή της αμυγδαλιάς, πάνω από 50% στην παραγωγή της καστανιάς, περισσότερο από 45% απώλεια στην παραγωγή αχλαδιών και περισσότερο από 45% συνολική υποβάθμιση του ελαιοκάρπου-ελαιολάδου.