Η ζήτηση από Κίνα τροφοδοτεί τις αυξήσεις σε σόγια, καλαμπόκι

Στα 18 λεπτά μάξιμουμ οι πωλήσεις της φετινής σοδειάς

Των Γ. Τσατσάκη, Α. Ανδρονικάκη

Πονοκέφαλο προκαλούν στους κτηνοτρόφους οι αυξημένες εσχάτως διεθνείς τιμές της σόγιας και του καλαμποκιού, εξέλιξη που κατά κύριο λόγο έχει να κάνει με την αυξημένη ζήτηση από την πλευρά της Κίνας.

Δύο είναι τα στοιχεία που φαίνεται ότι στηρίζουν αυτήν τη στιγμή τις τιμές των δύο προϊόντων: Οι αυξημένες αγορές που πραγματοποιεί το τελευταίο διάστημα το Πεκίνο προκειμένου να «πιάσει» τους στόχους της «Συμφωνίας Πρώτης Φάσης» με την Ουάσινγκτον, και η προσπάθεια της χώρας να «ανοικοδομήσει» τον χοιροτροφικό της κλάδο, ο οποίος υπέστη μεγάλη ζημιά από την αφρικανική πανώλη τη διετία 2018-2019.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, πρόσφατα, o Juan Ricardo Luciano, διευθύνων σύμβουλος της ADM (Archer Daniels Midland, ενός εκ των μεγαλύτερων διακινητών αγροτικών εμπορευμάτων παγκοσμίως), εκτιμούσε ότι η Κίνα θα χρειαστεί περίπου δύο χρόνια για να ανακτήσει το ζωικό της κεφάλαιο και η διαδικασία αυτή θα διατηρήσει τη ζήτηση σε υψηλά επίπεδα. Ο ίδιος συμπλήρωνε ότι το Πεκίνο προσπαθεί ταυτόχρονα να θέσει ολόκληρη την κτηνοτροφία της χώρας σε πιο επαγγελματικές βάσεις και αυτός είναι ακόμα ένας παράγοντας που δίνει ώθηση στις εισαγωγές σόγιας και καλαμποκιού.

Έπεσαν οι ρυθμοί τον Οκτώβριο

Στο μεταξύ, οι εισαγωγές αγροτικών προϊόντων από τις ΗΠΑ έχουν ξεπεράσει το 70% του στόχου που υπαγορεύει η «Συμφωνία Πρώτης Φάσης». Η αλήθεια βέβαια είναι ότι, τον Οκτώβριο, οι ρυθμοί υποχώρησαν αρκετά, κάτι που πιθανότατα συνδέεται και με τις αμερικανικές εκλογές. Την ίδια στιγμή, στη Βραζιλία οι σπορές εξελίσσονται δίχως προβλήματα, κάτι που σημαίνει ότι στις αρχές του 2021, η χώρα θα είναι έτοιμη να ανταγωνιστεί τις ΗΠΑ στη συγκεκριμένη αγορά.

Την κατάσταση παρακολουθεί με προσοχή η εγχώρια βιομηχανία ζωοτροφών. «Οι τιμές της σόγιας έχουν ανέβει 25%-30% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Πρόκειται για μια ασυνήθιστη μεταβολή», δηλώνει στην «ΥΧ» ο γενικός διευθυντής της Βιοζωκάτ, Τάσος Κυριακίδης.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Ζωοτροφών (ΣΕΒΙΖ) και γενικός διευθυντής της Βιοεργέξ, Βασίλης Σαλάτας, σημειώνει ότι φέτος η παραγωγή καλαμποκιού της Βουλγαρίας είναι αισθητά μειωμένη, γεγονός που, σε συνδυασμό και με τη ζήτηση από την Κίνα, έχει φέρει σημαντικές αυξήσεις τιμών. «Το τελευταίο δίμηνο έχουν φορτωθεί τέσσερα καράβια με μεγάλες ποσότητες βουλγαρικού αραβοσίτου με αποδέκτη την Κίνα», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Δεν πουλάνε οι παραγωγοί

Ο κ. Κυριακίδης προσθέτει ότι «αν και υπάρχει ζήτηση από τα ελληνικά εργοστάσια για εγχώριο καλαμπόκι, οι παραγωγοί που διαθέτουν αποθηκευμένο προϊόν δεν πουλάνε, καθώς περιμένουν να ανέβει η τιμή ακόμα περισσότερο».

Να σημειωθεί εδώ ότι, σύμφωνα με το πρόσφατο δελτίο της υπηρεσίας MARS της Κομισιόν, η εκτιμώμενη παραγωγή αραβόσιτου της ΕΕ αναμένεται μειωμένη, κατά 14%, τη σεζόν 2019-2020, σε σύγκριση με έναν χρόνο πριν.