Ζητούν παράταση για την υποβολή αντιρρήσεων στην επικύρωση των δασικών χαρτών

Πλήθος ενδιαφερομένων από την ευρύτερη περιοχή της Καλαμπάκας παρακολούθησε τη σχετική ενημερωτική ημερίδα για την επικύρωση των δασικών χαρτών που πραγματοποίησε το ΓΕΩΤΕΕ

Ποσοστό 2,82% της έκτασης της χώρας προστέθηκε σήμερα στο σύνολο των κυρωμένων δασικών χαρτών
-Διαφήμιση-

Nα παραταθεί για τουλάχιστον ένα εξάμηνο η προθεσμία υποβολής των αντιρρήσεων στην επικύρωση των δασικών χαρτών, διότι ο όγκος τους είναι πολύ μεγάλος και χρειάζεται περισσότερος χρόνος να διευθετηθούν, ζήτησαν οι τοπικοί φορείς των Τρικάλων σε εκδήλωση με θέμα τους δασικούς χάρτες, την οποία συνδιοργάνωσαν το ΓΕΩΤΕΕ – Παράρτημα Κεντρικής Ελλάδας, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων της Περιφέρειας Θεσσαλίας και τον Δήμο Μετεώρων.

Σύμφωνα με τον κεντρικό ομιλητή της εκδήλωσης, Απόστολο Κολίτσα, περιφερειακό σύμβουλο και οργ. γραμματέα του Παραρτήματος Κεντρικής Ελλάδας του ΓΕΩΤΕΕ, «έχουν παρατηρηθεί πολλές περιπτώσεις λανθασμένων αποτυπώσεων στους δασικούς χάρτες, πράγμα που μπορεί να δημιουργήσει μια σειρά προβλημάτων σε όποιον κατέχει τίτλους με λανθασμένες αποτυπώσεις, με το κυριότερο από αυτά την απώλεια της περιουσίας του. Γι’ αυτό προτείνουμε να παραταθεί για τουλάχιστον ένα εξάμηνο η προθεσμία υποβολής των αντιρρήσεων, διότι ο όγκος τους είναι πολύ μεγάλος και χρειάζεται περισσότερος χρόνος να διευθετηθούν, ώστε να υπάρχει δυνατότητα επιστροφής του παραβόλου σε περιπτώσεις δικαίωσης εξαιτίας των λανθασμένων αποτυπώσεων και ειδική μέριμνα στις περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί αναδασωτέες και, φυσικά, να επιστραφεί το τέλος».

Ο κίνδυνος και τα οφέλη

Ο κ. Κολίτσας πρότεινε να γίνει καλύτερος συντονισμός μεταξύ Κτηματολογίου, Δασαρχείου και Διεύθυνσης Δασών για να εξυπηρετηθεί ο μεγάλος αριθμός ενδιαφερομένων, ενώ τους προέτρεψε «να υποβάλουν αντίρρηση αυτόματα με τη νέα χρονιά, όταν κάνουν δήλωση ΟΣΔΕ, διότι σε διαφορετική περίπτωση ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα τις εξαιρεί ως μη επιλέξιμες. Έτσι, θα χαθούν οι ανάλογες επιδοτήσεις και υπάρχει περίπτωση να μας ζητηθεί η αναδρομική επιστροφή αυτών των χρημάτων. Αν δεν υποβληθεί αντίρρηση, ο χάρτης γίνεται οριστικός και αμετάκλητος».

Καταλήγοντας, ο εκπρόσωπος της περιφέρειας και του ΓΕΩΤΕΕ δήλωσε χαρακτηριστικά: «Με το πέρας της διαδικασίας αποτύπωσης των δασικών χαρτών, θα δοθεί μια οριστική λύση στο φαύλο καθεστώς που διέπει τη δημόσια περιουσία και επιτέλους θα αποκτήσουμε ως χώρα ένα απαραίτητο εργαλείο που θα μας βοηθήσει ουσιαστικά στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση της αειφόρου ανάπτυξης. Θα συμβάλει ουσιαστικά στον καθορισμό των χρήσεων γης που είναι το αναπόσπαστο κομμάτι των επενδύσεων στη χώρα μας».

Υπενθυμίζεται πως οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν τις αντιρρήσεις με καταληκτική ημερομηνία 15 Ιανουαρίου 2019, στο Δασαρχείο Καλαμπάκας. εναλλακτικά στο κτήριο της περιφέρειας.

2η λεζάντα

Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο περιφερειακός σύμβουλος και οργ. γραμματέας του Παραρτήματος Κεντρικής Ελλάδας του ΓΕΩΤΕΕ, Απ. Κολίτσας, και η δασολόγος του Δασαρχείου Τρικάλων, Τσιάμη Άννα.

 

-Διαφήμιση-