Ζητούν συνάντηση με την ηγεσία του ΥΠΑΑΤ και σχεδιάζουν κινητοποιήσεις οι αμυγδαλοπαραγωγοί του Νομού Λάρισας

11/01/2025
2' διάβασμα
zitoun-synantisi-me-tin-igesia-tou-ypaat-kai-schediazoun-kinitopoiiseis-oi-amygdaloparagogoi-tou-nomou-larisas-343558

Αποζημιώσεις για τις ζημιές που έχουν υποστεί την τελευταία τριετία, απαιτώντας δικαιότερη αντιμετώπιση από τον ΕΛΓΑ, διεκδικούν οι αμυγδαλοπαραγωγοί του Νομού Λάρισας, οι οποίοι συναντήθηκαν το βράδυ της περασμένης Τρίτης στο Αργυροπούλι Τυρνάβου και αποφάσισαν τα επόμενα βήματά τους.

Στη σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν αμυγδαλοπαραγωγοί από την περιοχή του Τυρνάβου, καθώς και οι Επιτροπές αμυγδαλοπαραγωγών της επαρχίας Ελασσόνας και του Δήμου Τεμπών, αποφασίστηκε να ζητηθεί συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Κ. Τσιάρα, και τους υφυπουργούς στην Αθήνα, με σκοπό την κατάθεση αιτημάτων και προτάσεων, τη διεκδίκηση δικαιότερου συστήματος αποζημιώσεων και μέτρων στήριξης και την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, αν δεν υπάρξει ανταπόκριση από την πολιτεία.

Η κατάσταση για τους αμυγδαλοπαραγωγούς παραμένει κρίσιμη, με την ανάγκη άμεσης δράσης να είναι επιτακτική. Οι παραγωγοί δηλώνουν αποφασισμένοι να αγωνιστούν για τα δικαιώματά τους, με στόχο την εξασφάλιση βιωσιμότητας για τον κλάδο και την τοπική οικονομία. Καθορίστηκαν ακόμη τα αιτήματα που θα θέσουν στην ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, τα οποία είναι τα εξής:

  1. Χαμένη απώλεια παραγωγής τριετίας: Οι παραγωγοί επισήμαναν ότι η τελευταία τριετία έχει χαρακτηριστεί από μεγάλες απώλειες παραγωγής, λόγω ακραίων καιρικών συνθηκών και άλλων αστάθμητων παραγόντων. Αυτό έχει οδηγήσει σε σημαντική μείωση της διαθέσιμης ποσότητας αμυγδάλων.
  2.  Χαμένη απώλεια εισοδήματος: Η μείωση της παραγωγής έχει ως επακόλουθο τη μείωση του εισοδήματος των αμυγδαλοπαραγωγών, πλήττοντας σοβαρά την οικονομική βιωσιμότητα των αγροτικών οικογενειών της περιοχής.
  3. Διεκδίκηση δίκαιων αποζημιώσεων και αλλαγή στον τρόπο αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ: Οι παραγωγοί εξέφρασαν την αντίθεσή τους στον τρόπο με τον οποίο αποζημιώνονται τα αμύγδαλα από τον ΕΛΓΑ, μέσω ζωνών και όχι βάσει εκτίμησης ζημιών και ποσοστών.
  4. Υψηλό κόστος παραγωγής: Σημειώθηκε ότι το κόστος παραγωγής συνεχώς αυξάνεται, γεγονός που δυσχεραίνει περαιτέρω την οικονομική τους κατάσταση.
  5. Περικοπή στρεμματικής ενίσχυσης: Καταγγέλθηκε η περικοπή της στρεμματικής ενίσχυσης, που στερεί έναν βασικό πόρο εισοδήματος από τους παραγωγούς.
  6. Αναδιάρθρωση καλλιέργειας λόγω φυτολογικής μόλυνσης: Ένα σοβαρό πρόβλημα που απασχολεί τους παραγωγούς είναι η ανάγκη αναδιάρθρωσης της καλλιέργειας, λόγω της εξάπλωσης φυτοπαθολογικών μολύνσεων, όπως η φόμοψη.
ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: