Ζωή-Ελευθερία Σώκου: Πιο αποδοτική καλλιέργεια ελιάς με τεχνολογίες και καλλιεργητικές πρακτικές

Συνδυασμός γεωργικού τομέα με αγροτουρισμό για μία 33χρονη φοιτήτρια

Με στόχο να συνδυάσει επαγγελματικά τον αγροτικό τομέα και τον τουρισμό, η Ζωή-Ελευθερία Σώκου διευρύνει συνεχώς τις γνώσεις της. Με το πρώτο της πτυχίο να αφορά τα τουριστικά επαγγέλματα και το δεύτερο τη δενδροκομία, η Ζωή έχει ως σκοπό να δημιουργήσει τη δική της αγροτουριστική μονάδα, παράγοντας τα δικά της προϊόντα και φιλοξενώντας τους επισκέπτες της.

Ως τελειόφοιτη του ΙΙΕΚ της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής στην ειδικότητα της δενδροκομίας, η ίδια έλαβε γνώσεις για να διαχειρίζεται πιο αποδοτικά και βιώσιμα την καλλιέργεια ελιάς 150 στρεμμάτων που διαθέτει στην περιοχή του Αγρινίου. «Είμαι αγρότισσα τρίτης γενιάς και συνεχίζω την καλλιέργεια ελιάς που διαθέτει η οικογένειά μου. Παρόλο που έχω σπουδάσει τουριστικά επαγγέλματα, μπήκα στον αγροτικό τομέα με τη σκέψη να συνδυάσω τη γεωργία με τον αγροτουρισμό, καθώς η Αιτωλοακαρνανία είναι ένας τόπος πλούσιος με λίμνες, ποτάμια και βουνά.

Στόχος μου είναι τα επόμενα χρόνια να δημιουργήσω τη δική μου αγροτουριστική μονάδα, στην οποία οι επισκέπτες θα γεύονται τοπικά προϊόντα και θα επισκέπτονται τις ομορφιές του τόπου μας», εξηγεί στην «ΥΧ» η Ζωή.

Γνώσεις δενδροκομίας

Η βελτίωση της δουλειάς της και η καλύτερη κατανόηση των αναγκών της καλλιέργειάς της ήταν ο λόγος που την οδήγησε στο IIEK της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής και την ειδικότητα της δενδροκομίας. «Για εμένα, η δενδροκομία είναι σημαντικός κλάδος και αυτό γιατί μάθαμε στη σχολή πώς να κλαδεύουμε και να μαζεύουμε τις ελιές πιο σωστά χωρίς να τις πληγώνουμε.

Μάθαμε ακόμα ό,τι αφορά τη βιολογική καλλιέργεια, τις πρακτικές της οποίας ακολουθώ και εγώ. Εκπαιδευτήκαμε, επίσης, στον χειρισμό όλων των γεωργικών μηχανημάτων, αλλά και στην εφαρμογή νέων τεχνολογικών εργαλείων γεωργίας ακριβείας. Θεωρώ ότι οι νέες αυτές τεχνολογίες είναι πολύ σημαντικές, καθώς σου δίνουν τις μετρήσεις που χρειάζεσαι για να έχεις υπό έλεγχο τα χωράφια σου», αναφέρει η Ζωή.

Η ίδια σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τέτοιου είδους τεχνολογίες, οι οποίες θα τη βοηθήσουν, συμπληρωματικά με τις εδαφικές αναλύσεις και τις φυλλοδιαγνωστικές που πραγματοποιεί, να ξέρει ακριβώς τις ανάγκες της καλλιέργειάς της, αλλά και να βελτιώσει την ποιότητα του ελαιολάδου της.