Ζωηρό ενδιαφέρον για το ρύζι που αλωνίζεται

Ζωηρό ενδιαφέρον για το ρύζι που αλωνίζεται

Με αισιόδοξα μηνύματα από την πλευρά της αγοράς, όσον αφορά την εμπορική σεζόν και τις τιμές, οι οποίες, ωστόσο, παραμένουν στα κλειστά γραφεία των διαπραγματεύσεων με τους εμπόρους, ξεκίνησε ο φετινός αλωνισμός στους ορυζώνες.

Όπως μας είπε ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Χαλάστρας Α’, Αχιλλέας Καμπούρης, «ήδη βρισκόμαστε στο 10%-15% του αλωνισμού, ενώ ακόμα δεν έχουν μπει όλες οι περιοχές, ούτε όλες οι ποικιλίες». Ο αλωνισμός ξεκίνησε με τα Indica στις αρχές του μήνα και στη συνέχεια μπήκαν, ως πιο όψιμα, τα Japonica. Η πρώτη εικόνα δείχνει μια πτώση της στρεμματικής απόδοσης και στις δύο ποικιλίες, κατά 10%-15% στην πρώτη και κατά 5%-10% στη δεύτερη, εξαιτίας αφενός του παρατεταμένου καύσωνα που προηγήθηκε, αφετέρου της απαγόρευσης της χρήσης του τρικικλαζόλ, το οποίο, όπως σημειώνει ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣ Θεσσαλονίκης, Ευθύμης Φωτεινός, «από την άλλη μεριά, “αβαντάρει” το προϊόν, καθώς καθίσταται πιο ασφαλές».

Οι πρώτες επαφές δημιουργούν κλίμα αισιοδοξίας –ήδη εκφράζεται ενδιαφέρον από Τουρκία, αλλά και από χώρες της Κεντρικής Ευρώπης–, καθώς αυτό επηρεάζει και τη στάση των ελληνικών μύλων. Την ίδια στιγμή, σημαντική θεωρείται η σταθερότητα που παρατηρείται αυτό το διάστημα στη διεθνή αγορά, σε αντίθεση με την τάση προηγούμενων ετών κατά τον Σεπτέμβριο, όταν υπάρχει μεγάλη προσφορά, οι τιμές να μειώνονται.

Διαβάστε στο φύλλο της «ΥΧ» για τις εξελίξεις των αγορών