Ζων κορωνοϊός εντοπίστηκε σε κατεψυγμένες συσκευασίες τροφίμων

Οι κινεζικές αρχές ελέγχου της νόσου διαπίστωσαν ότι η επαφή με το εμπόρευμα μπορεί να επιμολύνει τον άνθρωπο

Στη διαπίστωση ότι η επαφή με κατεψυγμένες συσκευασίες τροφίμων, που έχουν μολυνθεί από κορωνοϊό, μπορεί να επιμολύνει τον άνθρωπο κατέληξε το κινεζικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC). Το εν λόγω συμπέρασμα, που διατυπώνεται για πρώτη φορά παγκοσμίως, συνεπάγεται ότι είναι εφικτό ο ιός να μεταφερθεί σε μεγάλες αποστάσεις και να μεταδοθεί μέσω των κατεψυγμένων προϊόντων.

Οι κινεζικές αρχές ελέγχου της νόσου κατέληξαν στο παραπάνω συμπέρασμα αφότου εντόπισαν και απομόνωσαν ζώντα νέο κορωνοϊό στην εξωτερική συσκευασία κατεψυγμένου μπακαλιάρου, στο πλαίσιο της προσπάθειάς τους να ιχνηλατήσουν τα κρούσματα από την εστία που εμφανίστηκε την περασμένη εβδομάδα στην κινεζική πόλη Τσινγκτάο.

Πιο συγκεκριμένα, δύο λιμενεργάτες στο Τσινγκτάο, που είχαν διαγνωστεί ασυμπτωματικοί τον Σεπτέμβριο, έφεραν τον ιό σε ένα νοσοκομείο νοσημάτων θώρακος κατά τη διάρκεια της καραντίνας στην πόλη, λόγω της ανεπαρκούς απολύμανσης και έλλειψης μέτρων προστασίας. Αυτό οδήγησε σε άλλες 12 μολύνσεις, που συνδέονται με το νοσοκομείο.

Παρ’ όλα αυτά, η ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του CDC δεν περιλαμβάνει απτές αποδείξεις ότι οι δύο εργαζόμενοι στο Τσινγκτάο προσβλήθηκαν από τον ιό που βρισκόταν στη συσκευασία των τροφίμων. Θα μπορούσαν να έχουν μολυνθεί αλλού και απλά να μετέφεραν τον κορωνοϊό στις συσκευασίες που άγγιξαν, αναφέρει ο Τζιν Ντονγκ-Γιαν, καθηγητής ιολογίας στο πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ.

Το CDC ξεκαθάρισε ότι δεν έχει καταγραφεί καμία περίπτωση στην οποία να προσβλήθηκε κάποιος καταναλωτής, επειδή ήρθε σε επαφή με κατεψυγμένα τρόφιμα και ο κίνδυνος να συμβεί κάτι τέτοιο είναι πολύ μικρός. Σε κάθε περίπτωση, συμβούλευσε οι εργαζόμενοι που χειρίζονται, επεξεργάζονται ή πωλούν κατευψυγμένα προϊόντα να αποφεύγουν να έρχονται αυτά σε άμεση επαφή με το δέρμα τους.

Οι εργαζόμενοι δεν θα πρέπει να αγγίζουν το στόμα ή τη μύτη τους χωρίς να έχουν πλύνει τα χέρια τους και πριν βγάλουν τα ρούχα εργασίας που ενδεχομένως έχουν μολυνθεί, καθώς επίσης θα πρέπει να υποβάλλονται και σε τακτικά τεστ, τονίζει η υπηρεσία.