Στη ζώνη των 68 σεντς το βαμβάκι, παράθυρο για καλύτερες εκκαθαρίσεις στους παραγωγούς

Αφού «σπατάλησε» αρκετό χρόνο στην περιοχή των 65-66 σεντς/λίμπρα, το χρηματιστήριο βάμβακος έδειξε αυτή την εβδομάδα διάθεση να δοκιμάσει υψηλότερα επίπεδα τιμών.

H συνεδρίαση της Τετάρτης 7 Οκτωβρίου (συμπτωματικά, η Παγκόσμια Ημέρα Βάμβακος) έκλεισε στα 67,59 σεντς/λίμπρα (συμβόλαιο Δεκεμβρίου) που συνιστούν υψηλό επταμήνου (σ.σ. προηγούμενη καλύτερη τιμή τα 67,83 σεντς της 24ης Φεβρουαρίου) και μια μέρα μετά βρέθηκε να «φλερτάρει»  με τα 68 σεντς/λίμπρα. Τελικά, τα στοιχεία για τις εβδομαδιαίες εξαγωγές των ΗΠΑ δεν κατάφεραν να δώσουν την απαραίτητη ώθηση (η αργία της Χρυσής Εβδομάδας στην Κίνα δεν βοήθησε σε αυτό), με αποτέλεσμα οι τιμές για τον Δεκέμβριο να κλείσουν την Πέμπτη στα 67,49 σεντς, παραμένοντας ωστόσο στη «ζώνη» των 68 σεντς. Στην άνοδο του χρηματιστηρίου έχουν συμβάλει, μεταξύ άλλων, οι ανησυχίες για την επίπτωση που θα έχει στην αμερικανική σοδειά (ιδίως στο Νότο) ο τυφώνας Δέλτα.  

Σε κάθε περίπτωση, η αγορά μοιάζει να έχει κατοχυρώσει τα επίπεδα των 65-66 σεντς/λίμπρα και να αναζητά ερείσματα ώστε να κινηθεί πιο ψηλά. Εφόσον η δυναμική αυτή συντηρηθεί ανοίγει ένα παράθυρο για βελτιωμένες εκκαθαρίσεις προς τους Έλληνες βαμβακοπαραγωγούς σε μια δύσκολη από πολλές απόψεις χρονιά.

Στην εγχώρια αγορά, οι τιμές που προσφέρονται από τα περισσότερα εκκοκκιστήρια για το σύσπορο κινούνται γύρω από τα 40 λεπτά/κιλό για παράδοση στο εργοστάσιο (για υγρασία 13%-15% και δίχως να περιλαμβάνεται πριμ ποικιλιών), με διαφοροποιήσεις φυσικά ανά περιοχή ενώ η τιμή στο χωράφι είναι περί τα 2-3 λεπτά χαμηλότερη.

Διαβάστε στο φύλλο της εφημερίδας «Ύπαιθρος Χώρα» που κυκλοφορεί την Παρασκευή 9 Οκτωβρίου στα περίπτερα όλης της χώρας αναλυτικό ρεπορτάζ για τις χρηματιστηριακές τιμές, την πορεία της συλλογής βάμβακος στη χώρα καθώς τις τελευταίες εκτιμήσεις για τις ζημιές που άφησε στην καλλιέργεια ο Ιανός.