Zootechnia 2017: Κτηνοτροφία και πτηνοτροφία σε πρώτο πλάνο

Από τις 2 έως τις 5 Φλεβάρη στη Θεσσαλονίκη

Συμμετοχή των Ειδικών Υπηρεσιών του ΠΑΑ στην 11η έκθεση Zootechnia

Ο κτηνοτροφικός και ο πτηνοτροφικός κλάδος θα έχουν την τιμητική τους από τις 2 έως τις 5 Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο της 10ης Zootechnia. Η μοναδική εξειδικευμένη έκθεση στον τομέα των παραγωγικών ζώων σε Ελλάδα και Βαλκάνια θα πραγματοποιηθεί στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Η Zootechnia είναι το -ανά διετία- σημείο συνάντησης των εκπροσώπων της κτηνοτροφίας και της πτηνοτροφίας, με τους συμμετέχοντες να πληροφορούνται και να έρχονται σε επαφή με όλες τις εξελίξεις στον χώρο. Βασικός της στόχος είναι να παρουσιάσει όλα τα σημαντικά είδη παραγωγικών ζώων, μηχανημάτων και υπηρεσιών και να προλειάνει το έδαφος για το άνοιγμα νέων αγορών και την επίτευξη εμπορικών συμφωνιών. Συνοδεύεται από τη σφραγίδα της πολυετούς εμπειρίας του εθνικού εκθεσιακού φορέα, που αποτελεί εχέγγυο αξιοπιστίας για την έκθεση.

Στη 10η διοργάνωσή της, η Zootechnia αναμένεται ακόμα πιο σύγχρονη, διευρυμένη και διεθνής, με συμμετοχές από σημαντικές αγορές του εξωτερικού, αλλά και με στοχευμένες παράλληλες εκδηλώσεις για την κτηνοτροφία και την πτηνοτροφία. Συγκεντρώνει, μάλιστα, πάνω από 900 εκθέτες, υπερβαίνοντας τα επίπεδα συμμετοχών της προηγούμενης διοργάνωσής της. Είναι αναμφίβολα μία από τις μεγαλύτερες εκθέσεις των τελευταίων ετών με αυτό το αντικείμενο.

Σημαντικές εκδηλώσεις

Στο πλαίσιο της Zootechnia, διοργανώνεται το «5ο Πανελλήνιο τριήμερο Συνέδριο για το Κρέας και τα Προϊόντα του (3-5 Φεβρουαρίου)». Το συνέδριο θα φιλοξενηθεί στο Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης» – Αίθουσα Ολυμπιάς, αποσκοπώντας στην ανάδειξη των σύγχρονων μέτρων «από τον στάβλο στο πιάτο», προκειμένου να επιτευχθεί ολοκληρωμένη προσέγγιση για την ποιότητα, την υγιεινή και την ασφάλεια του κρέατος και των προϊόντων του, την υγεία και την ορθή μεταχείριση των ζώων, την προστασία του περιβάλλοντος και την αειφόρο ανάπτυξη.

Η θεματολογία περιλαμβάνει ολόκληρη την τροφική αλυσίδα (παραγωγή ζωοτροφών, συστήματα σταβλισμού, εξοπλισμοί, γενετική βελτίωση, συμβατική/βιολογική εκτροφή ζώων, υγειονομική διαχείριση, πρότυπα εκτροφής, ευζωία των ζώων, μεταφορά, σφαγειοτεχνικές εγκαταστάσεις, παραγωγή κρέατος και προϊόντων του, ζωικά υποπροϊόντα, συντήρηση, συσκευασία, επισήμανση, ιχνηλασιμότητα, βιολογικά/παραδοσιακά προϊόντα, διακίνηση, μαζική εστίαση, πώληση, διατροφικές συνήθειες, εκπαίδευση, πρότυπα υγιεινής και ασφάλειας, κανονιστικές απαιτήσεις), έως και την προετοιμασία του αγαθού στο πιάτο του καταναλωτή. Μεταξύ άλλων, έχει τεθεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Αρκετές ακόμα εκδηλώσεις πλαισιώνουν τη 10η Zootechnia, αυξάνοντας το ενδιαφέρον. Ανάμεσα σε αυτές δεσπόζει το 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο Τεχνολογίας Ζωικής Παραγωγής, που είναι προγραμματισμένο για την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου. Επίσης, αξίζει να επισημανθεί η πρωτοβουλία του Ινστιτούτου Γεωπονικών Επιστημών (ΙΓΕ), που το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου (ώρα έναρξης 10.30 π.μ.) διοργανώνει ημερίδα με θέμα «Συνέργειες και Agrologistics: Στρατηγικές ανάπτυξης συνεργειών στην εφοδιαστική αλυσίδα του αγροτικού-αγροδιατροφικού τομέα». Αμφότερες οι εκδηλώσεις θα διεξαχθούν στο Συνεδριακό Κέντρο Ν. Γερμανός (Αίθουσες A & C αντίστοιχα).

Κτηνοτροφία και πτηνοτροφία σε πρώτο πλάνο

Επιπλέον, ημερίδα κτηνοτροφίας υπό τη μορφή συμποσίου διοργανώνει η Ελληνική Ζωοτεχνική Εταιρεία, με τη συνδρομή της HELEXPO – ΔΕΘ και του τμήματος Γεωπονίας της Σχολής Γεωπονίας, Δασολογίας & Φυσικού Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η εκδήλωση, με θέμα «Η κτηνοτροφία ως μοχλός ανάπτυξης της Εθνικής Οικονομίας», θα διεξαχθεί την ίδια ημέρα στο Συνεδριακό Κέντρο Ν. Γερμανός. Καθηγητές του ΑΠΘ και του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ερευνητές του ΕΛΓΟ – Δήμητρα, στελέχη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αλλά και της Τράπεζας Πειραιώς, θα αναπτύξουν θέματα όπως:

  • Η προοπτική της ελληνικής κτηνοτροφίας
  • Η Γενετική Βελτίωση από τη θεωρία στην ελληνική κτηνοτροφική πράξη
  • Οι διαθέσιμοι διατροφικοί πόροι και η ορθολογική τους αξιοποίηση στη διατροφή των αγροτικών ζώων
  • Η σημασία της διαχείρισης και της βελτίωσης των βοσκότοπων στην ανάπτυξη της κτηνοτροφίας
  • Η παραγωγικότητα και οικονομικότητα των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων στη χώρα μας
  • Το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 ως μέσο χρηματοδότησης της ελληνικής κτηνοτροφίας
  • Ευέλικτες μορφές χρηματοδότησης στη γεωργία

Ακόμη, η ΔΕΘ-Helexpo ενώνει τις δυνάμεις της με το Εργαστήριο Ζωοτεχνίας της Κτηνιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, για τη διοργάνωση της εκδήλωσης «Έρευνα και καινοτομία στο μηχανικό άρμεγμα και στην εφαρμογή νέων τεχνολογιών στη ζωική παραγωγή», και με το ΕΚΕΤΑ-ΙΕΤΕΘ, για μια ημερίδα με θέμα «Μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των κτηνοτροφικών μονάδων».

Η φετινή περιλαμβάνει επίσης το 6ο Pet Festival, με τόπο διεξαγωγής τα περίπτερα 2 & 17 του συνεδριακού κέντρου. Καθ’ όλη τη διάρκεια του τετραημέρου της έκθεσης, τα ζώα συντροφιάς θα είναι οι απόλυτοι πρωταγωνιστές, με εκθέσεις, επιδείξεις, συμβουλές διατροφής, φροντίδας και περιποίησης, διαγωνισμούς και άλλες ενημερωτικές εκδηλώσεις.

Τέλος, 50 και πλέον άλογα, ελληνικών και άλλων φυλών, θα παρουσιαστούν στο περίπτερο 16. Ο λόγος για το 6ο Σαλόνι Αλόγου, μια εκδήλωση που προβλέπει δημιουργία πίστας στο κέντρο του περίπτερου, όπου οι εκθέτες θα έχουν τη δυνατότητα να παρουσιάσουν τα άλογα τους καθ’ όλη την διάρκεια λειτουργίας της έκθεσης, σε προκαθορισμένες ώρες. Περιμετρικά των αλόγων, επαγγελματίες του κλάδου θα παρουσιάσουν εκθέματα σχετικά με το άλογο.