Ζωοτροφές: Κοντά σε έγκριση οι ζωικές πρωτεΐνες σε χοίρους και πουλερικά

Κοντά στο να πάρουν το «πράσινο φως» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκονται οι επιχειρήσεις ζωοτροφών PAP (Επεξεργασμένων Ζωικών Πρωτεϊνών). Οι εν λόγω ζωοτροφές θα παράγονται από έντομα και θα προορίζονται, προς το παρόν, για χοιροτροφικές και πτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις.

Είναι η πρώτη φορά μετά από σχεδόν μία εικοσαετία, που αναμένεται η αναθεώρηση του πλαισίου των ανωτέρω ζωοτροφών. Στις αρχές της δεκαετίας του 1990 η περίφημη υπόθεση των «τρελών αγελάδων» είχε απασχολήσει την κοινή γνώμη οδηγώντας την ΕΕ να λάβει μέτρα απαγόρευσης των ζωοτροφών PAP. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, θα ενσωματωθεί τροπολογία στον Ευρωπαϊκό Κανονισμό 999/2001, που θα επιτρέπει τις πρωτεΐνες από έντομα για τη σίτιση χοίρων και πουλερικών. Με αυτόν τον τρόπο, θα επεκταθεί η χρήση πέρα από τις ιχθυοκαλλιέργειες, όπου και χρησιμοποιούνται κανονικά από το 2017.

Το σκεπτικό των υπέρμαχων της εν λόγω εξέλιξης είναι ότι τα έντομα αποτελούν ούτως ή άλλως βασικό μέρος της διατροφής των πουλερικών ενώ, ως γνωστόν, οι χοίροι είναι παμφάγοι. Σημειώνεται ότι η ρύθμιση του 2017 προβλέπει ότι το υπόστρωμα στο οποίο εκτρέφονται τα έντομα θα πρέπει να αποτελείται από φυτικά υλικά, κάτι που αναμένεται να διατηρηθεί στην επερχόμενη τροποποίηση.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
που κυκλοφόρησε την Παρασκευή 9 Ιουλίου 2021