Ζόρια για τις μικρές φάρμες, λόγω των «παγωμένων» τιμών

Ίσα που βγάζουν τα κόστη τους οι αγελαδοτροφικές μονάδες με παραγωγή κάτω των 3 τόνων ημερησίως

Τη στιγμή που ετοιμάζονται τα πρώτα συμβόλαια της σεζόν στο αιγοπρόβειο γάλα, η αγορά του αγελαδινού εξακολουθεί να κινείται στους γνωστούς ρυθμούς των τελευταίων μηνών, με κυρίαρχη λογική από πλευράς βιομηχανιών το «δείξε μου πόσο γάλα παράγεις, να σου πω πόσα θα πάρεις».

Παρά το γεγονός ότι συνεταιρισμοί, όπως η ΕΒΟΛ και η Τρίκκη, παραμένουν ίσως οι μόνες επιχειρήσεις που προσφέρουν ακόμα και 43 λεπτά/κιλό σε ντόπιες «καλές» μονάδες, τα πράγματα είναι δύσκολα για τις εκμεταλλεύσεις με δυναμικότητα κάτω του ενός τόνου ημερησίως. Στις ενδιαφέρουσες εξελίξεις του τελευταίου διμήνου θα πρέπει να καταγραφεί και το γεγονός ότι η Όλυμπος αύξησε την ανώτατη τιμή της κατά 1 λεπτό το κιλό, αγγίζοντας πλέον τα 40 λεπτά.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Γάλακτος, τον Σεπτέμβριο του 2019 παρατηρήθηκε μια… ανεπαίσθητη αύξηση κατά 1,2% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα στη μέση τιμή του νωπού αγελαδινού γάλακτος, η οποία διαμορφώθηκε σε 38,7 λεπτά/κιλό. Σε σύγκριση, ωστόσο, με τον Σεπτέμβριο του 2018, που η μέση τιμή ήταν στα 40 λεπτά, καταγράφεται σημαντική μείωση.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τους αγελαδοτρόφους, η πραγματική μείωση είναι πολύ μεγαλύτερη: «Τα στοιχεία αυτά, ως γνωστόν, διαμορφώνονται από λίγες μεγάλες μονάδες με υψηλή δυναμικότητα και δεν είναι αντιπροσωπευτικά για τη μέση ελληνική εκμετάλλευση», σχολίασε στην «ΥΧ» ο Θανάσης Βασιλέκας, αγελαδοτρόφος και τέως πρόεδρος της Ένωσης Φυλής Χολστάιν, που διατηρεί εκμετάλλευση στην Ξάνθη, σημειώνοντας ότι την τελευταία τριετία έχουν απομείνει πολύ λίγες μονάδες στην περιοχή.

Ευκαιριακές οι μετακινήσεις παραγωγών

Οι σποραδικές κινήσεις κάποιων επιχειρήσεων να αποκτήσουν γάλα από δυσαρεστημένους από άλλες εταιρείες κτηνοτρόφους, προσφέροντάς τους καλύτερη τιμή, χαρακτηρίζονται από τους ίδιους τους παραγωγούς ευκαιριακές, έστω κι αν πρόσκαιρα τονώνουν τον ανταγωνισμό.

«Τους τελευταίους μήνες, η Κρι-Κρι συνεχίζει μια πολιτική επέκτασης σε περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία βασίζεται και στο γεγονός ότι είναι πολύ συνεπής στις πληρωμές της», δήλωσε στην «ΥΧ» ο αγελαδοτρόφος και εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Αγροτικής Οικονομίας – Κτηνιατρικής στην ΠΕ Θεσσαλονίκη, Γιώργος Κεφαλάς.

Όπως μας είπε ο συνάδελφός του και αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), Χρήστος Τσομπάνος, από τη Θεσσαλονίκη: «Αυτή την περίοδο, η αγορά θα μπορούσαμε να πούμε ότι χαρακτηρίζεται από σταθερότητα. Τρίκκη και ΕΒΟΛ δίνουν έως 43 λεπτά, η Κρι-Κρι κινείται σταθερά από τα 40 έως τα 42 λεπτά, ενώ άλλες μεγάλες εταιρείες ξεκινούν από τα 36 και φτάνουν μέχρι τα 40 λεπτά».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ένα από τα θετικά της περιόδου είναι ότι η τιμή των ζωοτροφών και κυρίως της σόγιας βρίσκονται σε πιο ικανοποιητικά επίπεδα σε σχέση με το παρελθόν.

ΕΒΟΛ και Όπτιμα κερδίζουν έδαφος στη Θεσσαλία

Ο Θεοδόσης Αδαμάκης, αγελαδοτρόφος από το Διδυμότειχο, που διατηρεί μονάδα με δυναμικότητα 8,5 τόνων ημερησίως, αναφέρει στην «ΥΧ» ότι έφυγε από γνωστή τοπική γαλακτοβιομηχανία (Εβροφάρμα) και ξεκίνησε συνεργασία με τη Δέλτα, η οποία, όπως λέει, αγόρασε το γάλα του στα 39,5 λεπτά. Διευκρινίζει, ωστόσο, ότι «η συμφωνία έγινε το περασμένο καλοκαίρι σε μια περίοδο που η παραγωγικότητα των ζώων μειώνεται, ενώ αυξάνονται οι ανάγκες της αγοράς και λόγω των τουριστικών ροών».

Από την πλευρά του, ο Άρης Σαφογιάννης, αγελαδοτρόφος από τον Τύρναβο με μονάδα δυναμικότητας κάτω του 1 τόνου, συνεργάζεται με συνεταιριστική γαλακτοβιομηχανία, η οποία αγοράζει το γάλα του έναντι 39 λεπτών, τιμή που ωστόσο για έναν μικρό παραγωγό είναι, όπως τονίζει, πολύ κοντά στο όριο επιβίωσης.

«Απ’ όσο γνωρίζω, η Όλυμπος έχει ταβάνι τα 39 – 40 λεπτά, αλλά για τονάζ άνω των 3 τόνων ημερησίως», σημειώνει και προσθέτει: «Οι μικρές μονάδες, δυστυχώς, κοιτάζουμε από πού θα κόψουμε κόστη, ενώ ούτε σκέψη δεν γίνεται για κάποια επένδυση». Σύμφωνα με τον ίδιο, τους τελευταίους μήνες, ΕΒΟΛ και Ήπειρος (Όπτιμα) έχουν πάρει στους κόλπους τους κάποιες εκμεταλλεύσεις από την Ελασσόνα που διέκοψαν τη συνεργασία τους με τη Δέλτα.