Ανατολή Αγιάς: Όταν 23 μοναχές καθετοποιούν την παραγωγή

Σε υψόμετρο 1.100 μέτρων, στην κορυφή του Κισσάβου, συναντήθηκαν το 2000 23 μοναχές από 13 χώρες του κόσμου και συγκρότησαν τη δική τους «πράσινη κιβωτό», αναστηλώνοντας τη Μονή Τιμίου Προδρόμου στην Ανατολή Αγιάς.
Εκεί ο επισκέπτης, εκτός από την ψυχική γαλήνη και ηρεμία που προσφέρει ένα μοναστήρι, μπορεί να αντικρίσει σε απόλυτη αρμονία με το περιβάλλον δεκάδες ζώα, δέντρα, βότανα, λουλούδια και εργαστήρια, σε μια έκταση περίπου 200 στρεμμάτων. Από τα επιδέξια χέρια των «μοναχών του κόσμου», οι οποίες 18 ώρες την ημέρα φτιάχνουν την κυψέλη τους, παράγονται από τα 100 ζώα που έχουν (αγελάδες, πρόβατα και γίδια) κάθε είδους τυριά, από την απλή φέτα έως τη μοναδική γραβιέρα, η οποία «ήρθε πρώτη στην έκθεση τροφίμων στο Βερολίνο», αλοιφές, γλυκά, μαρμελάδες και κρέατα, όλα συσκευασμένα.
Και όλα αυτά μόνο με τη δική τους προσωπική εργασία και με τη βοήθεια απλών μηχανημάτων που έχουν στήσει σε μικρούς πεντακάθαρους χώρους – εργαστήρια. Παράλληλα, έδωσαν και κέρδισαν μια μεγάλη μάχη για την οικολογική διατροφή, την προστασία και τη διάθεση παραδοσιακών σπόρων και, φυσικά, την προστασία του περιβάλλοντος, πότε διοργανώνοντας οι ίδιες σεμινάρια και πότε συμμετέχοντας σε εκθέσεις πώλησης, αλλά και ανταλλαγής προϊόντων «χωρίς μεσάζοντες».
Η διατήρηση σπόρων διάφορων ποικιλιών, οι οποίοι ενέχουν ζωή και συνεχίζουν την καρποφορία (δηλαδή, όχι υβριδικών), είναι το μεγάλο στοίχημα για τις μοναχές του Τιμίου Προδρόμου. Μάλιστα, η Πανθεσσαλική Τοπική Συνάντηση Ανταλλαγής Σπόρων λαμβάνει χώρα στο μοναστήρι, κάθε χρόνο, το πρώτο Σάββατο του Σεπτεμβρίου. Στην ιστοσελίδα της μονής αναφέρεται ότι «ακόμη και μέσω αλληλογραφίας (Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου, 40003 Ανατολή Αγιάς) μπορεί κάποιος να ζητήσει σπόρους από τη μονή».