Επίσκεψη Μπόλαρη στο Ινστιτούτο Αμπέλου στη Λυκόβρυση

Στις 26 Απριλίου ο Αν. Υπουργός Μάρκος Μπόλαρης, επισκέφτηκε το Ινστιτούτο Αμπέλου στη Λυκόβρυση.

Ενημερώθηκε για την Αμπελογραφική Συλλογή του Ινστιτούτου Αμπέλου Αθηνών, που είναι η μεγαλύτερη και πλουσιότερη της Ελλάδας ,και των Βαλκανίων. Περιλαμβάνει 770 ποικιλίες, ελληνικές (585) και ξενικές (182) εκ των οποίων 540 οινοποιήσιμες και 230 επιτραπέζιες, καταλαμβάνει δε έκταση 50 στρεμμάτων

Οι ποικιλίες της συλλογής  που αποτελούν την Τράπεζα Γενετικού Υλικού της αμπέλου ,έχουν συλλεγεί  από όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας μας, είναι ταυτοποιημένες σύμφωνα με τη διεθνώς αποδεκτή μεθοδολογία. Ο μεγάλος αυτός ποικιλιακός πλούτος ιδιαιτέρου ενδιαφέροντος αποτελεί εθνική κληρονομιά. Η διατήρηση ,προστασία και διάσωση αυτού του γενετικού υλικού, είναι αναγκαία για την ανάδειξη ποικιλιών αμπέλου προς οινολογική χρήση για την ανάδειξη του ελληνικού οίνου προς όφελος της ελληνικής οικονομίας.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ κος Καρέτσος, κα Τάσου ερευνήτρια Ινστιτούτου,κα Ουζουνίδου  Δ/ντρια ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, κος  Θεοχαρόπουλος Δ/ντης Ινστιτούτου Εδαφοϋδατικών Πόρων, κα Πιτσώλη ,κος Ζαμανίδης ερευνητές από το τμήμα Αμπέλου.  

Στη συνέχεια παρευρέθηκε στη Γενική Συνέλευση της ΕΔΟΑΟ (Εθνικής Διεπαγγελματικής  Οργάνωσης Αμπέλου & Οίνου) που έλαβε χώρα στο Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών όπου παρακολούθησε τις εισηγήσεις των κ.κ. Ι. Βογιατζή , Προέδρου της ΕΔΟΑΟ και Χ. Μάρκου Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ  για τον Στρατηγικό σχεδιασμό για την ανάπτυξη της ελληνικής αμπελουργίας.  Τονίστηκε η αναγκαιότητα συνέχισης της αμπελοκαλλιέργειας στη χώρας μας με εστίαση σε χαρακτηριστικά ποιοτικής και ποσοτικής επάρκειας, καλλιεργητικού εκσυγχρονισμού στην προοπτική της διασφάλισης της βιωσιμότητας και επίτευξης του μέγιστου οικονομικού αποτελέσματος,  καθώς και την παρουσίαση  του Προϊσταμένου Τμήματος Αμπέλου κου Δ. Γραμματικού  για τον αριθμό των αιτήσεων των νέων αμπελοφυτεύσεων καθώς και την συγκριτική παρουσίαση της ελληνικής αμπελουργίας με τις άλλες χώρες της Ε.Ε.