ΘΕΜΑ: Δασικοί χάρτες και αγροτική παραγωγή

Η ανάρτηση των Δασικών Χαρτών σε πολλές περιοχές της χώρας συνδέεται µε την ανησυχία των δικαιούχων άµεσων ενισχύσεων. Αν και η συγκεκριµένη δράση είναι ιδιαίτερα σηµαντική στο πλαίσιο της σύνταξης του Εθνικού Κτηµατολογίου, η οριοθέτηση των δασικών περιοχών διέπεται από ειδική νοµοθεσία και ξεφεύγει από τα στενά όρια των δηλώσεων καλλιεργειών του ΟΣΔΕ. Ακριβώς λόγω της περιπλοκότητας της νοµοθεσίας και της εµπλοκής διαφορετικών δηµόσιων υπηρεσιών, η ανησυχία για πιθανές επιπτώσεις στην επιλεξιµότητα των γεωργικών και κτηνοτροφικών εκτάσεων µόνο αδικαιολόγητη δεν είναι.

Από µια πρώτη προσέγγιση, εκτιµάται ότι πάνω από 150.000 αγρότες χάνουν τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ. Μια τέτοια απόφαση, όπως επισηµαίνουν στην «ΥΧ» οι καλά γνωρίζοντες, έπρεπε να συνδυαστεί µε µελέτη για τις επιπτώσεις που µπορεί να έχει η κύρωση των δασικών χαρτών στις εθνικές αγροτικές επιδοτήσεις. Συγκεκριµένα, εξηγούν, θα ήταν τεχνικά εξαιρετικά απλή η διαδικασία διασταύρωσης των αναρτώµενων χαρτών µε αυτούς του ΟΠΕΚΕΠΕ, στους οποίους απεικονίζεται η εκλεξιµότητα των εκτάσεων. Με αυτόν τον τρόπο, η πολιτική ηγεσία θα αποκτήσει συνολική εικόνα του όποιου προβλήµατος µπορεί να δηµιουργηθεί σε σχέση µε τις δηλούµενες εκτάσεις των παραγωγών. «Η διασταύρωση των δεδοµένων των υπό ανάρτηση χαρτών µε αυτά του ΟΣΔΕ, µπορούν να διευκολύνουν και τη διαδικασία αντιρρήσεων των παραγωγών και πιθανά να µειώσουν τα κόστη υποβολής τους, τα οποία σε κάποιες περιπτώσεις µόνο ευκαταφρόνητα δεν είναι», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Σε µία περίοδο που ο αγροτικός κόσµος αντιµετωπίζει σηµαντικά προβλήµατα –ακόµη και επιβίωσης–, η ενδεχόµενη απώλεια επιδοτήσεων, η πληρωµή παραβόλων και η µείωση της διαθέσιµης γεωργικής γης είναι πραγµατικά ακατανόητη για τους Έλληνες γεωργούς. Η προστασία των δασών σαφώς και αποτελεί σηµαντική συνταγµατική υποχρέωση της πολιτείας, ο καθορισµός όµως των χρήσεων γης δεν µπορεί να µη λάβει σοβαρά υπόψη του την πραγµατικότητα που διαµορφώθηκε για δεκαετίες και να βασίζεται αυστηρά στη νοµική ερµηνεία του δάσους όπως φαίνεται σε αεροφωτογραφίες του 1945, που, σε πολλές περιπτώσεις, δεν έχουν καµία απολύτως σχέση µε την πραγµατικότητα όχι µόνο του σήµερα, αλλά και όλων των προηγούµενων δεκαετιών. Εξαφανίζουν χιλιάδες στρέµµατα καλλιεργήσιµης γης, ακόµα και οικισµούς, το οποίο µέρα µε τη µέρα διογκώνεται και δηµιουργεί πλήθος προβληµάτων στον πρωτογενή τοµέα.

Χρειάζεται, έστω και σήµερα, να εκτιµηθούν οι επιπτώσεις της διαδικασίας στις επιδοτήσεις των παραγωγών και, µε βάση τα αποτελέσµατα, να αποφασιστούν εµπεριστατωµένα και υπεύθυνα οι πολιτικές και κοινωνικές προτεραιότητες για τη διευθέτησή του. Το χρονικό διάστηµα της παράτασης που µπορεί να ολοκληρωθεί αυτή η προσπάθεια είναι το τέλος Οκτωβρίου 2017.

Από σήµερα και έως τη 15η Ιουνίου, οι πύλες εισαγωγής των Αιτήσεων Ενίσχυσης πρέπει να παρέµβουν µε τις εξής ενέργειες:

Ενηµέρωση των παραγωγών στις περιοχές των οποίων έγινε ανάρτηση Δασικών Χαρτών, να ελέγξουν εάν τα αγροτεµάχια που δήλωσαν ή δηλώνουν στην Αίτηση Ενίσχυσης του 2017, εµπλέκονται χωρικά µε τους αναρτηµένους δασικούς χάρτες.

Για τα αγροτεµάχια που εµπλέκονται, πρέπει να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες, ανάλογα µε την κατηγορία που εντάσσονται, πριν τη λήξη της προθεσµίας υποβολής αντιρρήσεων.

Με δεδοµένο ότι πάνω από 150.000 αγρότες χάνουν τουλάχιστον πάνω από 100 εκατ. ευρώ, η τήρηση της παραπάνω διαδικασίας είναι η µόνη λύση σήµερα. Αξίζει, πάντως, να σηµειωθεί, πως ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων, Β. Αποστόλου, κράτησε καλή στάση, αποδεχόµενος τα δίκια των παραγωγών, αλλά δυστυχώς δεν έγινε αποδεκτή η πρότασή του.

Τι λένε οι παραγωγοί

Την ανησυχία τους εκφράζουν, µιλώντας στην «ΥΧ», οι ίδιοι οι παραγωγοί. «Τελευταία ενηµερωθήκαµε ότι πρέπει οι παραγωγοί να κάνουν ενστάσεις για όσα αγροτεµάχια είναι στο σύστηµα και φαίνεται ότι έχουν πρόβληµα», τονίζει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισµού Μεσσηνίας «Ένωση Μεσσηνίας», Κώστας Κατσούλης, σηµειώνοντας ότι η οδηγία έπρεπε να εκδοθεί πριν ανοίξουν οι πύλες του ΟΣΔΕ, και όχι τώρα που οι περισσότεροι έχουν υποβάλει τις δηλώσεις τους.

Εξηγεί πως υπάρχουν παραγωγοί που έχουν κάνει ενστάσεις, άλλοι που το πήραν αψήφιστα, άλλοι που πίστευαν ότι, επειδή είναι εγγεγραµµένοι στα ελαιοκοµικά µητρώα, θα είναι ασφαλείς. «Και τώρα, πληροφορηθήκαµε ότι πρόκειται να δηµιουργηθούν προβλήµατα µε το θέµα των επιδοτήσεων. Οι παραγωγοί έχουν αναστατωθεί, και προσπαθούµε στον Συνεταιρισµό να βρούµε έναν τρόπο να τους εξυπηρετήσουµε όσο µπορούµε περισσότερο».

Ανάστατοι, όµως, είναι και οι παραγωγοί στον Νοµό Ηλείας, όπου, όπως εξηγεί ο πρόεδρος ΑΣΕΔΑΠ Δήµου Ήλιδας & Περιφέρειας, Βασίλης Ζαχαρόπουλος, η ανάρτηση των δασικών χαρτών προκάλεσε µία σειρά προβληµάτων. «Προσπαθούµε µέσα από το ΟΣΔΕ του 2017, αλλά και από πριν, όσοι έχουν θέµατα να τα διορθώσουµε, ώστε να µπορέσουν να κάνουν αίτηση εξαγοράς ή ό,τι άλλο προβλέπει ο νόµος. Εµείς έχουµε κάνει ενηµέρωση, ώστε όσοι έχουν τοπογραφικά ή οτιδήποτε άλλο να τα προσκοµίσουν, προκειµένου να διαπιστώσουµε το ορθό της δήλωσής τους ή, εάν δεν είναι ορθό, να το διορθώσουµε». Όπως µας εξηγεί, δεν είναι λίγοι εκείνοι που δεν προχωρούν σε αιτήσεις εξαγοράς ή ενστάσεις προς το Δασαρχείο, γιατί τα έξοδα είναι µεγάλα. Υπογραµµίζει, δε, την ανάγκη να δοθεί παράταση για τις ενστάσεις, καθώς είναι µια χρονοβόρα διαδικασία.