Κάθετη γεωργία: Η τελευταία τάση στην παραγωγή τροφίμων

katheti-georgia-tasi-sti-paragogi-trofimon
Στόχος της κάθετης γεωργίας είναι η βελτιστοποίηση των αποδόσεων των εισροών, διατηρώντας παράλληλα τους πόρους

Λύση στον μειωμένο και ήδη μοιρασμένο κλήρο σε συνάρτηση με τις απρόβλεπτες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, που επηρεάζουν τις καλλιέργειες, έρχεται να δώσει η κάθετη γεωργία.

Η συγκεκριμένη μέθοδος παραγωγής αγροτικών προϊόντων πραγματοποιείται σε κατακόρυφες στήλες όπου φυτεύονται τα προϊόντα, δίνοντας έτσι περισσότερο καλλιεργητικό χώρο, αλλά και εξαλείφοντας σε μεγάλο βαθμό την ανάγκη για «σκέπασμα» των φυτών.

Χρόνο με τον χρόνο, η γεωργία και η παραγωγή τροφίμων διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο, αφού ενώ ο αστικός πληθυσμός αυξάνεται, η παραγωγή τροφίμων αδυνατεί να αυξηθεί με τους ίδιους ρυθμούς, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη διατροφική επάρκεια του πλανήτη τα επόμενα χρόνια. Επιπρόσθετα, η αλλαγή του κλίματος καθιστά την παραγωγή τροφίμων ευάλωτη στις απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες (ξηρασίες, πλημύρες κ.ά.), με αποτέλεσμα ιδιαίτερα οι μικροί αγρότες να υφίστανται τεράστιες απώλειες της παραγωγής τους.

Σε συνδυασμό με την υπερβολική και αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων και χημικών λιπασμάτων, που επιβαρύνουν το έδαφος κάνοντάς το άγονο και μη παραγωγικό, η λύση για μια αποδοτική και βιολογική μορφή καλλιέργειας είναι απαίτηση.

Με αφορμή όλα τα παραπάνω, αλλά και με βάση την αυξανόμενη ζήτηση για βιολογικά και μη επιβλαβή προϊόντα προς κατανάλωση, οι επιστήμονες και οι επιχειρηματίες του αγροτικού κλάδου αναπτύσσουν σύγχρονες γεωργικές τεχνικές και τεχνολογίες. Μια τέτοια καινοτομία είναι και η κάθετη γεωργία, η οποία αποτελεί ουσιαστικά έναν τύπο γεωργίας ακριβείας. Στόχος της είναι η βελτιστοποίηση των αποδόσεων των εισροών, διατηρώντας παράλληλα τους πόρους. Οι κάθετες εκμεταλλεύσεις μπορούν να παράγουν μεγαλύτερες ποσότητες σε μικρότερο χώρο με ελάχιστη περιβαλλοντική ζημία.

Τα χαρακτηριστικά της κάθετης γεωργίας

Η κάθετη γεωργία γίνεται σε εσωτερικό χώρο, όπου οι περιβαλλοντικές συνθήκες είναι ελεγχόμενες, απομονώνοντας τις καλλιέργειες από τις εξωτερικές καιρικές μεταβολές. Η καλλιέργεια που επιτυγχάνεται χωρίς τη χρήση χώματος πραγματοποιείται είτε με τη μέθοδο της υδροπονίας είτε με την αεροπονία. Η υδροπονία χρησιμοποιεί νερό ως μέσο για τη μεταφορά των θρεπτικών ουσιών στις ρίζες. Τα ορυκτά θρεπτικά συστατικά διαλύονται στο νερό, αντλούνται και τροφοδοτούνται απευθείας στο ριζικό σύστημα ενός φυτού χωρίς καμία ανάμειξη του εδάφους. Στην αεροπονία, οι ρίζες εκτίθενται σε αέρια πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Τα οφέλη που συνδέονται με αυτές τις τεχνολογίες είναι η ταχύτερη ανάπτυξη και συγκομιδή, η υψηλότερη απόδοση και η χαμηλή σπατάλη θρεπτικών ουσιών και νερού.

Τεχνητό φως

Επιπλέον, το φως του ήλιου αντικαθίσταται από το φως λυχνιών LED. Όταν τα φυτά φωτοσυνθέτουν, μετατρέπουν τη συγκεκριμένη μορφή φωτός σε χημική ενέργεια χωρίς να είναι απαραίτητος ο ήλιος.

katheti-georgia-led-light-texnito-fosΟι συγκεκριμένες λυχνίες καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια και έχουν μικρό θερμικό αποτύπωμα, διατηρώντας την απαιτούμενη ενέργεια για τη συντήρηση της θερμοκρασίας στο ελάχιστο.

Οι καλλιέργειες που μπορούν να αναπτυχθούν και να αποδώσουν τα μέγιστα με αυτήν τη μέθοδο είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Υπολογίζεται ότι την επόμενη τριετία η αγορά της κάθετης γεωργίας θα αγγίξει τα 4 δισ. δολάρια.