Σε εξέλιξη σχέδιο της Περιφέρειας Θεσσαλίας για την αξιοποίηση του αγροτουρισμού

Οι περιοχές που διαθέτουν συγκριτικό πλεονέκτημα

Σε εξέλιξη σχέδιο της Περιφέρειας Θεσσαλίας για την αξιοποίηση του αγροτουρισμού

Για τη διαμόρφωση ενός σχεδίου που θα ενώνει τις δυνατότητες του αγροτουρισμού στη Θεσσαλία με την ολοένα αυξανόμενη τάση του «αργού τουρισμού» (slow tourism), στα πρότυπα της Ιταλίας, αγωνίζεται το τελευταίο διάστημα ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού στη Θεσσαλία, Αθανάσιος Παιδής.

Με συνεχείς επαφές και συναντήσεις, ο Λαρισαίος παράγοντας προσπαθεί να ξυπνήσει τον «κοιμώμενο γίγαντα», όπως χαρακτηρίζει τον τομέα του αγροτουρισμού στον κάμπο, στοχεύοντας κυρίως περιοχές που στηρίζονται στον πρωτογενή τομέα, αλλά ταυτόχρονα διαθέτουν αναξιοποίητες περιοχές, απίστευτου τουριστικού κάλλους, που θα προσφέρουν στον επισκέπτη εναλλακτικές μορφές τουρισμού και διακοπών.

«Οι πρώτες επαφές που έγιναν ήταν ελπιδοφόρες και πολύ σύντομα θα υπάρξουν ανακοινώσεις» δηλώνει στην «ΥΧ» ο κ. Παιδής, ενώ οι περιοχές που έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον του είναι πέριξ του Ολύμπου και του Κισσάβου, στο Πήλιο, στη λίμνη Πλαστήρα και στα χωριά του Ασπροποτάμου, στον νομό Τρικάλων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «ο αγροτουρισμός στην Ελλάδα ταιριάζει απόλυτα με την νέα τάση που έχει εμφανιστεί και κερδίζει συνεχώς έδαφος στην παγκόσμια ταξιδιωτική σκηνή. Πρόκειται για τον «αργό τουρισμό», ο οποίος ως νέα ταξιδιωτική τάση αναδύθηκε από το επονομαζόμενο «αργό κίνημα/slow movement», που με τη σειρά του γεννήθηκε μέσα από τη φιλοσοφία του «αργού φαγητού».

Ένα από τα καθοριστικά στοιχεία του αργού ταξιδιού είναι η ευκαιρία που έχει ο ταξιδιώτης να γίνει μέρος της τοπικής ζωής και να συνδεθεί με τον τόπο και τους ανθρώπους του. Ο αργός τουρισμός σημαίνει, επίσης, σύνδεση με τον τοπικό πολιτισμό. Η Θεσσαλία διαθέτει αυτά τα στοιχεία σε μεγάλο βαθμό, αλλά δεν τα έχει αναδείξει. Είναι καιρός πλέον να το πράξουμε», καταλήγει ο κ. Παιδής.

Γιώργος Ρούστας