Σταθερή αξία οι φράουλες, 10% πάνω οι εκτάσεις της καλλιέργειας

Στο επίπεδο κατά μέσο όρο των 2,20 ευρώ το κιλό η τρέχουσα τιμή παραγωγού

Οι φράουλες απειλούν τον υδροφόρο ορίζονα

Η εγχώρια παραγωγή φράουλας συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό. Έχοντας ξεκινήσει από τον Νοέμβριο, σταδιακά αυξάνονται οι ποσότητες στις βασικές παραγωγικές περιοχές των νομών Ηλείας – Αχαΐας, οπότε και παρατηρείται μια υποχώρηση των τιμών παραγωγού, στο επίπεδο των 2 ευρώ το κιλό, αναλόγως και της ποιότητας. Σημειώνεται ότι οι καλές καιρικές συνθήκες στο ξεκίνημα της συγκομιδής ευνόησαν την καλή ποιότητα και τις τιμές. Έτσι, όπως μας περιγράφουν παραγωγοί και εξαγωγείς από τις περιοχές αυτές, οι τιμές κυμαίνονταν από 2-2,5 ευρώ το κιλό για την ποικιλία Fortuna. Πρόκειται για τα ίδια περίπου επίπεδα τιμών με την προηγούμενη καλή σεζόν. Τώρα, ξεκινά σταδιακά να μπαίνει σε παραγωγή και η Camarosa, η οποία μαζί με τη Fortuna αποτελούν τις δύο βασικές ποικιλίες σε εγχώριο επίπεδο.

«Ξεκινά δειλά-δειλά ανά περιοχή η συγκομιδή της Camarosa, καθώς άργησαν και οι φυτεύσεις για αυτή τη φράουλα. Είναι λίγο πιο όψιμη η παραγωγή της, αλλά και λόγω του καιρού δεν τη βοήθησαν οι συνεχείς βροχές τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο. Μέχρι και τις αρχές του 2018, οι τιμές βρέθηκαν στο εύρος των 2-2,5 ευρώ το κιλό στον παραγωγό. Τώρα, έχουν υποχωρήσει οι τιμές, μια και τελείωσαν και οι γιορτές. Μετά, θα αρχίσει η αύξηση της κατανάλωσης, οπότε θα δούμε μία άνοδο στην αγορά, όμως πάντα σε συνδυασμό με το τι συμβαίνει στις ανταγωνίστριες χώρες, όπως η Ισπανία και η Ιταλία, οι οποίες έχουν μεν παραγωγή, άλλα όχι πολύ μεγάλη», περιγράφει στην «ΥΧ» ο Γιώργος Διασάκος, γεωπόνος από την εταιρεία Geoplant.

Νέες ποικιλίες με αντοχή από το χωράφι έως το ράφι

Επιπλέον, για την ανάπτυξη καινούργιων ποικιλιών φράουλας, ο κ. Διασάκος αναφέρει ότι η Geoplant πάντα βάζει δοκιμαστικά κάποιες. Μάλιστα, φέτος έγιναν φυτεύσεις της ποικιλίας Victory, η οποία είναι πρώιμη, υψηλής παραγωγικότητας και με καλή διατηρησιμότητα μετά τη συγκομιδή της. «Επειδή η Camarosa έχει σχεδόν μονοπωλήσει εδώ και πολύ καιρό την καλλιέργεια και επειδή κάποιες δυτικές χώρες, που δεν θέλουν πολύ σκουρόχρωμες (κόκκινες) φράουλες –τις οποίες συνήθως ζητά η Ρωσία και κάποιες Βαλκανικές χώρες– μπαίνουν και νέες ποικιλίες», τονίζει ο κ. Διασάκος. Σχετικά με τη συμμετοχή τους στη διεθνή έκθεση φρέσκων φρούτων και λαχανικών Fruit Logistica, ο ίδιος σημειώνει τα εξής: «Πολύ μεγάλο ενδιαφέρον προκαλούν οι νέες ποικιλίες στο επιτραπέζιο σταφύλι. Τα κηπευτικά δεν είχαν μεγάλη παρουσίαση, ίσως να έχουν επηρεαστεί από τις χαμηλές τιμές που επικρατούν τους τελευταίους δύο μήνες. Φέτος, ήταν πολύ έντονη η παρουσία του ελληνικού ακτινιδίου».

10% πάνω οι εκτάσεις της καλλιέργειας

Για αύξηση των φετινών φυτεύσεων φράουλας, της τάξης του 10%, σε σχέση με την προηγούμενη σεζόν 2016/2017, κάνει λόγο στην «Ύπαιθρο Χώρα» ο κ. Καπλάνης από την ομώνυμη εταιρεία (Kaplanis Fruits), η οποία δραστηριοποιείται στην παραγωγή – τυποποίηση – συσκευασία και εμπορία αγροτικών προϊόντων (φράουλες, πατάτες, καρπούζια). «Είναι νωρίς ακόμη για να δούμε τις αποδόσεις, αλλά φαίνεται μια θετική χρονιά. Υπάρχει ζήτηση, αλλά είναι λίγο πιο κάτω οι τιμές παραγωγού, καθώς κατά μέσο όρο κινούνται από 2-2,20 και 2,5 ευρώ, αναλόγως και τη συσκευασία. Καθοριστικό ρόλο παίζει και ο καιρός, τόσο στην παραγωγή όσο και στη ζήτηση. Στη Ρωσία, για παράδειγμα, έχουν πολύ κακό καιρό. Επίσης, το γεγονός ότι συνεχίζει το εμπάργκο μάς δυσκολεύει πάρα πολύ. Ήταν και παραμένει η βασική αγορά για τη φράουλα και πλέον οι εξαγωγές μέσω τρίτων χωρών προς τη Ρωσία αυξάνουν κατακόρυφα το κόστος», τονίζει.

Για μια καλή καλλιεργητική χρονιά σε σύγκριση με πέρσι κάνει λόγο η Αλεξάνδρα Γιαννίτση, γεωπόνος της εταιρείας Kaplanis Fruits. «Σε σχέση με πέρσι το ίδιο διάστημα, που λόγω κρύου δεν είχαμε παραγωγή, φέτος η παραγωγή συνεχώς αυξάνεται. Η Fortuna, που έχει ξεκινήσει από τον Νοέμβριο, συνεχίζεται μέχρι και τον Μάιο και ήδη έχει ξεκινήσει η Camarosa. Βέβαια, η ζήτηση από το εξωτερικό για την κάθε ποικιλία εξαρτάται από την αγορά στην οποία απευθυνόμαστε κάθε φορά», επισημαίνει η κα Γιαννίτση.

Τέλος, ο κ. Καπλάνης για την παρουσία τους στη Fruit Logistica υπογραμμίζει ότι: «Είναι η πλέον αξιόπιστη έκθεση από ό,τι γνωρίζουμε στην Ευρώπη, αλλά και παγκοσμίως. Μαζεύεται όλος ο εμπορικός κόσμος εκεί και δίνονται ευκαιρίες για επαφές και συμφωνίες. Απλά, η Ελλάδα, σαν παρουσία, βρίσκεται κοντά με τις τρίτες χώρες, π.χ. Τουρκία και Αφρική».